Зміни до Основного Закону України на вчорашньому засіданні парламенту обговорювали у форматі громадських слухань: пропозиції та подеколи досить критичні зауваження щодо принципів реформування Конституції протягом майже чотирьох годин висловлювали народні депутати, урядовці, лідери політичних сил, експерти, представники громадськості. 

В.о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що, попри складну внутрішньоекономічну та зовнішньополітичну ситуацію, конституційна реформа нині є ключовим питанням порядку денного роботи парламенту. Адже зміни до Основного Закону повинні сприяти демократичним змінам, побудові справді європейської держави. Реформа має чітко затвердити парламентсько-президентську модель управління нашою країною, розширити права місцевого самоврядування, збалансувати всі гілки влади й унеможливити протистояння між ними.

Олександр Турчинов зазначив, що рішення про внесення змін до Конституції Верховна Рада ухвалюватиме на двох сесіях. «Це достатньо складний процес. Але запорука його ефективності — публічність обговорення не тільки в межах парламенту, а й у регіонах, фахівцями з конституційного права, представниками судової гілки влади, оскільки питання чесного та неупередженого суду для України є одним із пріоритетів», — сказав він. Кінцева ж мета перетворень — об’єднати українське суспільство.

Докладніше про принципи конституційної реформи з парламентської трибуни розповів Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Зокрема він наголосив на необхідності внесення змін, спрямованих на позбавлення глави держави можливості впливати на судову гілку влади. Реального статусу вищої судової інстанції має набути Верховний суд. Так, главу держави слід позбавити права призначати суддів на підставі указу — це він може робити виключно через подання Вищої ради юстиції, якій повинна бути підзвітна судова гілка влади.

Також запропоновано дещо урізати функції Президента в питаннях призначення керівників оборонного та дипломатичного відомств. «Президент може разом з урядом вносити кандидатуру міністра оборони та міністра закордонних справ. А саме — через механізм, коли Прем’єр-міністр на підставі відповідних консультацій з коаліцією вносить це подання до парламенту за погодженням з Президентом», — зазначив глава уряду.

Ще одна пропозиція — скасування імперативного мандата народного депутата, тобто партійного впливу на народного обранця. «Наявність імперативного мандата звужує права та повноваження кожного народного депутата України», — зазначив Арсеній Яценюк.

Політичне й економічне самоврядування

Одним із головних конституційних перетворень має стати істотне розширення повноважень місцевої влади. Глава уряду заявив про необхідність ліквідації обласних та районних держадміністрацій, а також створення виконавчих комітетів у кожній області та в кожному районі, керівництво яких обиратиме територіальна громада. «Керівники державних адміністрацій — рудимент радянської влади. Державні адміністрації на місцях повинні бути ліквідовані», — заявив Прем’єр. Окрім того, уряд вважає недоцільним збереження представництва державної влади у районах. Такі представництва мають бути лише на обласному рівні, а їх функції мають полягати в контролі за додержанням законодавства на території кожної відповідної громади і кожної адміністративної території. Крім того, на місцях має бути скасовано систему загального нагляду органів прокуратури, а місцева влада має отримати більше фінансових та економічних повноважень.

З огляду на це в рамках конституційних перетворень слід внести зміни до Бюджетного кодексу. «Порядок розподілу міжбюджетних трансфертів, порядок нарахування й зарахування загальнодержавних і місцевих податків до відповідної територіальної громади має бути невідкладно напрацьовано новою редакцією Бюджетного кодексу», — підкреслив Прем’єр.

Водночас він висловився за пропозицію розробити нову редакцію Податкового кодексу. «Наше спільне завдання — прийняти нову редакцію Податкового кодексу, яку має бути реалізовано в 2015 році, щоб із 2016-го в Україні було запроваджено спрощену систему оподаткування, а саме — скорочення базових податків до восьми із розширенням бази оподаткування. Це дасть змогу спростити процедуру адміністрування збирання податку, ліквідувати корупцію в податковій сфері й дати змогу підприємцям працювати в прозорих і зрозумілих механізмах. Що простіша податкова система, то ефективніше збирати податки, то менше можливостей і шансів обійти податкове законодавство», — наголосив Арсеній Яценюк.

Доволі складним є процес творення нової Конституції. Фото УНIAН

Засвідчити єдність

Від імені уряду він звернувся до всіх політичних сил із тим, щоб до 25 травня, на яке призначено президентські вибори, було погоджено й підписано текст нової редакції Конституції. «Народ України має знати, з якими повноваженнями буде обрано нового українського Президента. Ці вибори повинні відбутися, вони відбудуться, і в Україні буде легітимно обраний глава держави», — запевнив глава уряду.

При цьому він підкреслив, що, підписавши текст нової Конституції, всі політичні сили продемонструють світу та насамперед Україні й українському народові, що є єдність усіх політичних сил, незалежно від їх ідеології і території, яку підтримують ті чи інші політичні сили; що Україна — єдина унітарна держава, яка поважає права територіальних громад і право кожного українця обирати й контролювати центральну владу, обирати місцеву владу та впливати на неї.

«При внесенні змін до Конституції ми ставимо мету: знищення політичної та економічної корупції. А корупція виникає тільки тоді, коли є монополія — на владу, економіку, ресурси. Саме тому рішенням усіх політичних сил таку монополію влади повинно бути зруйновано. Має з’явитися нова монополія — монополія народу України на вплив на владу і на керування своєю державою», — сказав Прем’єр.

Арсеній Яценюк також підкреслив, що нову редакцію Конституції слід подати для висновків до Венеціанської комісії стосовно її відповідності європейським стандартам, а також до Конституційного суду України — щодо відповідності чинній Конституції.