"Народна «панацея» вас не врятує"

Ірина ПОЛІЩУК
7 вересня 2012

БУДЬТЕ УВАЖНІ

З початку року в країні отруїлися грибами 35 чоловік, троє з них померли

Попри заклики лікарів утриматися від збирання грибів, восени українці дружними компаніями все-таки вирушають на тихе полювання. На заході країни збирання грибів — традиція, що передається з покоління в покоління, і жителі Закарпаття, Прикарпаття й Полісся знаються на тому, що можна класти до кошика, а що ні.

А ось на сході й півдні — інша ситуація. Не всі охочі до «тихого полювання» добре розбираються в грибах. Тому найбільше отруєнь такими дарами лісів саме в цих регіонах. Як правильно поводитися в лісі та що робити, якщо вже з’їли неправильний гриб, дізнавався «Урядовий кур’єр».

Ось такий гарний гриб і їсти шкода. Фото Володимира ЗАЇКИ

І хоч грибний сезон розпочинається в червні й закінчується в жовтні, проте пік отруєнь залежить від температурних режимів. Цього року він може припасти на перший місяць осені.

— Боюся, що вересень може пройти з більшим навантаженням щодо отруєнь грибами, ніж інші місяці року. Разом з тим, сподіваюся, що загальна кількість хворих, які звертатимуться до лікарів, матиме тенденцію до зниження, — зазначає головний токсиколог МОЗ, завідувач Українського центру дитячої токсикології, інтенсивної та еферентної терапії НДСЛ «Охматдит» Борис Шейман. — Щодо регіонів, які лідирують за отруєнням грибами, ситуація рік у рік однакова: найчастіше це стається в Донецькій, Луганській областях та в Криму. Менше – в тих регіонах, які належать до лісових зон, де є навички й культура збирання грибів.

Експерти радять уникати «тихого полювання» тим, хто не дуже добре знається на грибах. І якщо вже й збирати дари лісів, то, принаймні, не давати їх їсти малюкам. Особливо не варто ними ласувати дітям середньої та молодшої вікової групи, в яких ще не сформована система «знешкодження», оскільки печінка й підшлункова залоза закінчують формуватись лише до 18-21 років.

Ось чому серед підростаючого покоління при отруєнні тією самою блідою поганкою смертність становить 25% і вище, а в дорослих — 1,5-5%.

— Загалом станом на 28 серпня цього року зафіксовано 35 випадків отруєння грибами, четверо з постраждалих — діти, — зазначає Борис Шейман. — Троє дорослих загинуло. Проте ці дані потребують уточнення, адже діти із симптомами отруєння продовжують потрапляти до лікарень. Точну інформацію ми отримаємо, лише узагальнивши всю документацію, врахувавши дані судово-медичної експертизи. Порівняно з минулим роком за аналогічний період отруїлося 216 людей, з них 35 дітей. Проте робити висновки поки що зарано.

Іншими роками в країні кількість отруєнь грибами коливалася від 1200 до 6000. З них приблизно 10% пацієнтів помирали від грибних отрут, які вибірково вражають в організмі печінку та нирки.

Щоб уникнути неприємностей, експерти радять купувати гриби лише в спеціалізованих місцях продажу, де є контроль за їхньою якістю. Жодного випадку отруєння грибами, купленими в організованих місцях — магазинах та базарах, Борис Шейман не може пригадати. Також потрібно бути дуже уважним під час збирання грибів, оскільки вони дуже сильний абсорбент. Через це не варто їх збирати, якщо неподалік є кладовище чи автобан.

Якщо людина не має стовідсоткової впевненості, що тримає в руках їстівний гриб, його краще взагалі не брати до рук. Адже відомі випадки, коли дитина зірвала отруйний гриб, потримала його в руках і викинула, а потім їла щось інше — і потрапляла з отруєнням до лікарні. Так виходило через те, що отруйні спори залишились на руках і з якимось безпечним продуктом потрапили до організму. Тому якщо руки торкали поганку, їх обов’язково потрібно вимити з милом.

Враховуючи таку специфіку рослинного «м’яса», потрібно проявити неабияку уважність і в процесі готування грибів. Якщо в каструлі знайшли хоча б одну-однісіньку поганку, всю страву потрібно викинути. Інакше отруєння майже гарантоване! Щоправда, воно може проявитися не одразу, а з часом. У цьому випадку все залежатиме від того, наскільки поганка встигла «поділитись» отрутою з іншими грибами. 

Розпізнати отруєння плодами тихого полювання можна за характерними ознаками: нудота, блювання, біль у животі. Якщо симптоми проявилися раптово і потерпілий опосередковано пов’язує їх із вживанням грибів за останні три доби, теж потрібно звернутися за медичною допомогою. Адже отруюються всі, хто сидів за одним столом — через розповсюдження спор гриба.

Проте в деяких людей симптоми отруєння проявляються не одразу. Різниця може становити до трьох діб. У такому випадку, якщо хтось один із компанії, де вживали делікатес, отруївся, обстежитися бажано всім.

Лікування після отруєння, приміром, блідою поганкою триває до 20 днів. Насамкінець токсиколог нагадує, що ні срібна ложка, ні цибуля, ні інші народні методи під час термальної обробки не виявлять грибну отруту. Так само не врятує від отруєння й українська «панацея» від усіх бід — горілка. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua