"Наші фахівці зберегли мистецьке надбання"

13 травня 2016

6 травня за півтора кілометра від державного кордону на Одещині співробітники Державної прикордонної служби разом зі слідчо-оперативною групою регіону затримали колекцію з 17 цінних картин Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Карото та Мантеньї. 7 травня мистецька експертиза встановила, що ці полотна — оригінали.

Витвори мистецтва загальною вартістю 16 мільйонів євро, вкрадені з міського музею Кастельвеккьо у Вероні ще 11 листопада 2015 року, злодії намагалися перевезти на територію Молдови. Завдяки тому що операція перехоплення відбувалась у режимі повної секретності, просочування інформації вдалось уникнути, і маршруту перевезення картин зловмисники не змінили.

Спецслужби спрацювали чітко. Фото з сайту president.gov.ua

За даними директора департаменту оперативно-розшукової діяльності Державної прикордонної служби Петра Цигикала, операція, яку проводили правоохоронці Італії, мала назву «Близнюки». Злодіями виявилися брати, один із яких був охоронцем музею. Чоловіки імітували напад на охорону і вкрали картини, виконуючи замовлення, за даними правоохоронців, «імовірно», одного з колекціонерів Чечні.

Днями Президент Петро Порошенко привітав особовий склад Державної прикордонної служби та працівників військової прокуратури з успішною операцією. До керівників відомств він звернувся так: «Ці картини — зірки колекції музею Верони. Ця блискуча операція нагадує світу, як ефективно Україна запроваджує боротьбу з контрабандою, зокрема контрабандою витворів мистецтва, а також боротьбу з корупцією. Безумовно, такими ефективними діями ми не лише зберегли світову цінність цих полотен, а й підтвердили на належному рівні престиж України».

Петро Порошенко доручив заступникові Глави Адміністрації Президента Костянтинові Єлісєєву зв’язатися з італійськими партнерами і запросити експертів для підтвердження автентичності полотен та узгодження формальностей, пов’язаних із їх передачею.

Як повідомляє департамент прес-служби АП, голова Державної прикордонної служби генерал-полковник Віктор Назаренко доповів про завершення активної фази спеціальної операції з вилучення на кордоні України колекції цінних картин.  Її проводили на виконання доручення та плану, затвердженого Президентом. До проведення операції було залучено обмежене коло осіб. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua