"Настав час "розплати""

Світлана ГАЛАУР
6 листопада 2010

БОРГИ

На державному підприємстві "Харківський завод електроапаратури" вишикувалися черги до кас

Масово погашати борги із зарплати на колишньому промисловому гіганті, який у роки СРСР славився випуском спецтехніки і продукції для космосу, стали після початку процедури його ліквідації, розпочатої восени цього року. Як розповів голова ліквідаційної комісії підприємства Сергій Іванов, за вересень, наприклад, виплачено 1,9 млн грн у рахунок погашення заборгованості із зарплати і в рахунок поточної. За його словами, величезна заборгованість на підприємстві виникла головним чином у 2008-2009 роках і за січень-лютий 2010 року. Зараз вона становить близько 4,5 млн грн і зменшується щодня.

- Вживаємо всіх необхідних заходів для вишукування коштів на погашення боргів та недопущення їх подальшого зростання, - говорить Сергій Іванов. - Зокрема, ведемо переговори із замовниками про розрахунки з нашим підприємством за вже виготовлену і готову до відвантаження продукцію.

За словами голови ліквідаційної комісії, на заводі електроапаратури є готова продукція, виготовлена за контрактом, укладеним ще попереднім керівництвом із заводом ім. Малишева, на суму 955 тисяч гривень і з КБ Морозова - на 829 тисяч гривень.

- Найпевніше, завод ім. Малишева укладе новий договір уже з філією "Комунара", - пояснює Сергій Іванов. - І гроші, які винні нам, потраплять на філію. Але ми їх все одно одержимо - якщо не від заводу ім. Малишева, то від філії.

Процедура приєднання заводу електроапаратури до харківського Державного науково-виробничого підприємства "Об'єднання "Комунар" була розпочата ще до його ліквідації, коли за рішенням Кабміну від 27 серпня 2008 р. він був виключений з переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Тоді ж вирішили, що після приєднання завод буде ліквідовано, що тепер і відбувається.

Сьогодні завод електроапаратури підвідомчий Національному космічному агентству України, оскільки випускав комплектуючі систем управління космічними апаратами. Підприємство успішно розвивалося аж до розпаду СРСР, а потім, втрачаючи ринки збуту, почало здавати позиції. Наприклад, у січні 2007 року обсяг виробництва становив 614 тис. грн, що на 76,3 відсотка менше, ніж у січні 2005-го. Така невтішна статистика змусила уряд вдатися до кардинального рішення, але виконувати його почали лише тепер, два роки опісля.

- Нині завод електроапаратури має замовлення на виробництво спецтехніки з бронетанкової тематики, - розповідає голова ліквідаційної комісії. - До основних замовників, крім ДП "Завод ім. Малишева", належить також КП "Харківське КБ з машинобудування ім. Морозова". Тож до 15 листопада ми працюватимемо, щоб не порушити терміни виконання держзамовлення. А після цього готова продукція і незавершене виробництво будуть передані філії "Комунара". Не безкоштовно, звичайно. Або ж замовникам, якщо вони заплатять за цю продукцію.

Сергій Іванов також поінформував, що підприємство з КБ ім. Морозова щодо розрахунків проблем не має. Перша виплата призначена на квітень 2011 року, друга - на серпень цього ж року. Оскільки ліквідація - справа не одного року, то завод електроапаратури на той час ще існуватиме і зможе отримати всі ці кошти. Як тільки гроші за виконані контракти потраплять на рахунок заводу, їх одразу направлять на погашення боргів із зарплати.

За законодавством, стверджує Сергій Іванов, у процесі ліквідації дотримується черговість виплат. Саме через це на підприємстві передусім гасять заборгованості із зарплати. Доки не зупинено виробництво, оплачуються також постачання електроенергії та інші послуги.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua