"Навіщо нам чужі корови? "

Світлана ІСАЧЕНКО
26 березня 2015

Чернівецька облдержадміністрація оголосила Буковину зоною птахівництва. Не через якісь надзвичайно сприятливі умови для курей та індиків. Просто останнім часом приватні інвестиції стрімко розвивали галузь, забезпечуючи владі хороші звіти. 

А ось у м’ясо-молочному скотарстві показники рік у рік гіршають, хоча, як не крути, його роль у виробництві необхідних продуктів харчування провідна. На початку 1990-х в області утримували 448 тисяч голів ВРХ, сьогодні — 98 тисяч. Корів незабаром упізнаватимемо кожну: в агроформуваннях краю їх залишилося якихось 4 тисячі.

Голодна годівниця через безголів’я

Буковина до 1990 року цілковито забезпечувала себе молоком і м’ясом, навіть відправляла високо?якісну продукцію в інші регіони. Галузь занепала разом із великими сільгосппідприємствами, а приватні малі подвір’я не здатні розгорнути прибуткові ферми. 

— Боляче було дивитися, як йшло під ніж племінне, маточне поголів’я, — розповідає Василь Драб, старший науковий співробітник Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції НААНУ.

А природа створила на Буковині всі умови для розвитку спеціалізованого м’ясо-молочного скотарства. Лише через управлінське безголів’я можна було довести галузь до синдрому голодної годівниці, маючи багаті на трави сіножаті і пасовища, де худоба перебуває 270 днів на рік. 

Проте цілеспрямована селекційно-племінна робота науковців Буковини не була марною. Продуктивність поголів’я, що залишилося, вражає високими показниками, чи не найкращими у Карпатському регіоні. Середній надій від однієї корови в усіх категоріях господарств краю становить 4313 кілограмів, що на третину більше, аніж 1990 року.

В області п’ять племінних ферм, які вирощують високопродуктивних корів. Спочатку науковці працювали з французькими породами, але вони не давали високих надоїв. Тоді спробували менш манірну північноамериканську генетику й отримали високопродуктивний прикарпатський тип молочної породи. А буковинський заводський тип молочної червоно-рябої взагалі б’є рекорди з річним надоєм 6 тисяч літрів молока з майже 4% жирності.

Ще три агрофірми спеціалізуються на м’ясних породах, забезпечуючи потреби краю і довколишніх областей у племінному молодняку. У дослідному господарстві «Чернівецьке», що в селі Цурей Герцаївського району, проходить апробацію добре пристосований до місцевих умов буковинський тип нової генерації м’ясної породи симентал. Його поголів’я, вирощене на базі американської та австрійської селекції, — гордість буковинських тваринників.

Нащадки Рижика в Карпатах

Нещодавно асоціація фермерів Буковини за підтримки Чернівецької ОДА звернулася до австрійського посла з проханням подарувати області з Альп з десяток голів породи пінцгау, щоб відродити тваринництво в буковинських Карпатах.

— Навіщо нам чужі корови? — дивуються науковці. — Переїзд і адаптація до незвичних умов часто стає для тварин справжньою мукою без будь-якого позитивного результату. І без випрошувань можемо мати в горах чистопородні стада цієї давньої австро-угорської породи, що здатна легко на самовипасі пересуватися скелястими горами і давати не молоко — суцільні вершки для виробництва високосортових сирів і масла.

Ще у 80-х роках минулого століття Рада Міністрів СРСР подарувала області чи не найкращого у світі представника пінцгау. І племінний бик, якого назвали Рижиком, залишив по собі стільки спермоматеріалу, що його нащадків вистачить на всі пасовища Карпат. Питання в тому, де нині ті пасовища.

— Тож не треба нічого вигадувати, а з розумом взятися за корисну для всіх справу — відродження в регіоні м’ясо-молочного скотарства, — каже Василь Драб.

Буковинські вчені розробили також відповідні програми, які дають можливість поліпшувати генетичний потенціал ВРХ і забезпечувати населення якісними продуктами харчування.

ОФІЦІЙНО

Проблеми є,  але їх можна розв’язати

Василь САНДУЛЯК, 
директор департаменту
АПК  Чернівецької ОДА:

— Справді, цього року є спад поголів’я в усіх підгалузях тваринництва, відповідно отримали і зниження у виробництві м’ясної продукції. Серед основних причин — згортання державних програм з виплати селянам дотацій за збереження молодняку і худобу високої вгодованості. Не сприяє розвитку тваринництва  цінова політика на закупівельному ринку, коли реалізація молока і м’яса у живій вазі не перекриває витрат на утримання худоби. Маємо й проблему з незадовільним станом розпайованих сінокосів і пасовищ, що створює труднощі з відгодівлею ВРХ.

Проте налаштовані оптимістично, бо якраз триває впровадження двох великих інвестпроектів на вітчизняному капіталі з будівництва потужних тваринницьких комплексів для постачання на споживчий ринок молока і м’яса. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua