"Навіщо розумникам битви інтелектів?"

Інна КОВАЛІВ
30 березня 2016

Недавній фейк про те, що нібито учнівські олімпіади скасували, облетів усі соціальні мережі. Особливо переймалися батьки школярів, зокрема цьогорічних випускників, адже участь в інтелектуальних змаганнях додає балів під час вступу. Інколи вони навіть об’єднувалися у групи й збирали кошти, шукали спонсорів, щоб змагання для їхніх обдарованих дітей відбулися. «УК» вирішив з’ясувати, в чому причина такої ситуації.

Бути чи не бути

Скептики закидають, мовляв, кому потрібні олімпіади. Дехто раніше сумнівався у прозорості результатів таких змагань. Утім насправді чесні перемоги в «битвах інтелектів» різного рівня спонукають учнів здобувати знання, нестандартно мислити, відкривати для себе безмежний світ цікавої інформації, а вчителів — краще викладати свій предмет, індивідуально працювати з дітьми.

Чому ж постало питання бути чи не бути? Якщо шкільні та обласні інтелектуальні змагання не потребують значних затрат, то олімпіади всеукраїнського рівня їх потребують. Адже команди розумників з того чи того предмета потрібно доправити в певне місто, забезпечити їм проживання й харчування впродовж кількох днів.

Через недостатнє фінансування цього року вдалося провести для обдарованих дітей не всі інтелектуальні змагання. По роз’яснення «УК» звернувся до Інституту модернізації змісту освіти, який організовує й координує проведення всеукраїнських олімпіад.

Там повідомили, що в цьому навчальному році всеукраїнські учнівські олімпіади проводять із 26 навчальних предметів. На їх проведення в держбюджеті передбачено 1,2 мільйона гривень. Цього недостатньо, тож Міністерство освіти і науки вирішило для учнів 10—11 класів провести олімпіади, за результатами яких після відбірково-тренувальних зборів буде сформовано команди для участі в міжнародних олімпіадах. Зокрема з математики, фізики, астрономії, хімії, біології, інформатики, екології, географії, історії. Для учнів 8—11 класів буде проведено Всеукраїнську учнівську олімпіаду з української мови та літератури. З решти предметів олімпіади відбудуться тільки для учнів 11 класів. У межах передбачених з держбюджету коштів фінансують харчування (63 гривні за добу), проживання (35 гривень за добу), а також придбання канцтоварів та складання завдань.

За підтримки батьків та окремих підприємств освітянам вдалося провести інтелектуальні змагання для учнів інших класів або з інших предметів. За даними інституту, за спонсорські кошти до участі у змаганнях залучено учнів 8—9 (олімпіади з математики, фізики, хімії, біології та географії), учнів 9—11 класів (олімпіади з економіки, інформатики та з мов нацменшин: угорської, польської, румунської, новогрецької та івриту). А також учнів 10—11 класів (змагання з право?знавства та інформаційних технологій).

Хто ж складає завдання для інтелектуальних «баталій»? Виявляється, голови журі та координатори олімпіад формують предметно-методичні комісії, до яких входять фахівці відповідної галузі, які й складають завдання для олімпіад найвищого IV рівня. Здебільшого це викладачі університетів та вчителі з відповідним досвідом.

Участь в олімпіаді дає змогу перевірити свої знання. Фото з сайту bazilevskaya.jimdo.com

Не лише знання, а й екскурсії

Цими днями триває IV етап всеукраїнських учнівських олімпіад, які проводять в різних куточках країни. Минулого тижня відбувалися змагання з математики й екології, а також з мов нацменшин. За словами ректора Харківської академії неперервної освіти Любові Покроєвої, за результатами всього трьох олімпіад харківські учні посіли 7 перших, 11 других та 8 третіх місць з різних предметів. Прізвища переможців поки що не розголошують — чекають на відповідні накази профільного міністерства.

Чи не найбільшу кількість учнів зібрала в Запоріжжі з 21 по 25 березня Всеукраїнська олімпіада з математики. «У змаганнях брали участь учні 8—11 класів, загалом до нас завітало 172 учасники, — розповідає «УК» директор департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Тетяна Озерова. — Найбільші за чисельністю були команди з Харкова та з Києва».

За словами Тетяни Озерової, через брак фінансування за державні кошти олімпіади проводили для учнів 10—11 класів, а для учнів 8—9 знайшли спонсора: допоміг один із відомих мобільних операторів, який профінансував проживання й харчування, а також переможцям вручив подарунки. «Приймати учасників олімпіад для нас завжди почесно, тож намагалися всіляко організувати й дозвілля дітей: школярі побачили Хортицю, меморіальний комплекс «Запорізька Січ», відвідали ботанічний сад та інші цікаві місця», — розповідають у департаменті.

Основний етап змагань відбувається впродовж цього тижня: у Полтаві — з української мови й літератури, з географії — у Сумах, з хімії — у Дніпропетровську, з фізики — в Івано-Франківську, з біології — в Кіровограді тощо. Останніми змагатимуться юні астрономи — з 4 по 8 квітня у Харкові.

«Всеукраїнська олімпіада з історії відбувається на базі Чортківського гуманітарного педагогічного коледжу ім. О. Барвінського, — каже завідувач районного методичного кабінету Світлана Петрів. — До нас приїхали 119 школярів з різних областей. Найбільше учасників із Миколаївщини, Івано-Франківщини, Львівщини. Це учні 9—11 класів. Юні розумники живуть і харчуються на базі коледжу, їм відвели корпус у гуртожитку». Вихованці коледжу радіють канікулам — навчання припинили на тиждень, проте пропущений матеріал майбутні педагоги опрацьовуватимуть у суботу.

«Мова» Піфагора міжнародна

Переможці всеукраїнських олімпіад представлятимуть Батьківщину на міжнародних змаганнях. Щороку вони повертаються з нагородами. Позаторік на міжнародній олімпіаді з математики учні Харківського фізико-математичного ліцею №27 Вадим Калашников здобув «золото», а Денис Смирнов — «срібло», а торік улітку в Таїланді Денис, навчаючись вже в 11 класі, розділив перемогу з випускницею Києво-Печерського ліцею №171 Наталією Хотяїнцевою. За сумою балів українська команда посіла 11 загальнокомандне місце зі 104 країн-учасниць! Ось вам відповідь на запитання, кому і навіщо потрібні олімпіади.

Хто цього року представлятиме інтелект нашої країни на міжнародному рівні, вирішать на відбірково-тренувальних зборах, що відбудуться у травні. Зазвичай фахівці підбирають щасливчиків з-поміж призерів всеукраїнських олімпіад, які посіли 1—3 місця. За даними Інституту модернізації змісту освіти, щороку наші учнівські команди беруть участь у дев’яти міжнародних олімпіадах. «У цьому році для їх проведення передбачено 1,5 мільйона гривень, яких вистачить на три-чотири олімпіади: з екології (Грузія), математики (Гонконг), фізики (Швейцарія) і, можливо, біології (В’єтнам), — зазначають в інституті. — На інші чотири чи п’ять олімпіад коштів не вистачить: з хімії (Пакистан), географії (Японія), інформатики (Росія, Татарстан) та астрономії (Болгарія). Це без урахування олімпіади з історії, засновником якої є наша держава, а тому за браком коштів можливий варіант, що її не проводитимуть». Тож освітяни сподіваються залучати кошти небайдужих людей та спонсорів, щоб українські вундеркінди все-таки взяли участь у міжнародних змаганнях.

НА ЗАМІТКУ АБІТУРІЄНТОВІ

Під час вступу до вишу переможці олімпіад можуть отримати додаткові бали. У Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка вага бала за особливі успіхи (призерам IV етапу всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів, призерам ІІІ етапу всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт МАН) для вступу на природничо-математичні та інженерно-технічні освітні програми становить 5% конкурсного бала. У Львівському національному університеті ім. І. Франка вага такого бала становитиме до 5% загального конкурсного бала. Членів збірних команд України, які брали участь у міжнародних олімпіадах, зараховують поза конкурсом. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua