"«Не можна свідчити неправдиво на ближнього твого»"

Наталія ДОЛИНА
24 червня 2014

Колись була популярною фраза «Словом можна вбити душу». Нині слово вбиває реально. Це зброя, яка має величезний радіус нищівної дії. Саме це, цинічно і безжально, роблять люди, яких я не можу назвати своїми колегами і навіть опонентами. Вони мої супротивники, тож я дивлюся російські канали, щоб знати ворога в обличчя.

Олександр Грибоєдов колись сказав: «Злі язики гірше пістолета». Його слова виявилися пророчими. Поет загинув від рук людей, яких злі язики перетворили на вбивць.

Те, що відбувається нині на російських каналах, — не просто підтасовування і перекручування фактів. Це нова паралельна реальність, яку її творці видають за правду життя — для тих, хто не знає справжньої правди.

Подивившись кілька телевізійних новин, я зрозуміла — страшно навіть не те, ЩО показують. Страшно — ЯК саме це роблять. Відверто кажучи, виникає майже фізичне відчуття, що з мене живцем здирають шкіру, адже там, у цьому ірреальному інформаційному середовищі, нас не просто ненавидять. Над нами глумляться. Глумляться над усім, що дороге кожному громадянинові України. Власне, й Україною нашу країну там не називають. На сторінках російських газет, інтернет-сайтів, у телеефірі оселилася якась невідома «Новоросія». Путінське телебачення нацьковує російський народ на українців. Як наслідок, у багатьох людей відбувається «вбивство» мозку і поява на його місці «файлу» про те, що українці — вороги.

Усе це, немов кислота, випалює мозок і душу споживачів такої медіа-продукції. Людей, які піддалися цій обробці, переконати неможливо. Напевно, потрібні десятки років, щоб очистити їхні душі від впливу радіоактивного телевипромінювання. А нині вони готові йти в іншу країну і вбивати.

Україні, яка ніколи ні на кого не нападала, нав’язали не просто війну, а війну нового типу, в якій інформаційна складова має величезне значення. В ній задіяні найвитонченіші медіа-технології, на які працює вся потужність держави-агресора.

А що робимо у відповідь ми? Заборонили в Україні російські канали і вирішили, що проблеми більше немає? Але ж зло росте й озброюється, тож ми повинні знайти ліки від цієї отрути. Інакше кількість тих, хто вживає її, збільшуватиметься.

На жаль, більшість опонентів брехунів від телебачення не готові до цієї цинічної і підлої війні. Нещодавно на російському каналі ТВЦ показали ток-шоу. Щоб створити видимість об’єктивності, запросили відомого опозиційного журналіста, який намагався в ефірі розкрити брехню і цинізм російської пропаганди, що маскується під новини. Йому це не вдалося. Мордор ірреальної брехні складно перемогти методами, до яких ми звикли. Щоб протистояти їй, потрібна серйозна підготовка і володіння інформацією, системна протидія російській телевізійній пропаганді.

Боротися з цим злом — обов’язок держави і наш, журналістів, зокрема. Ми не маємо права стояти осторонь, тому що наш професіоналізм, чесність і відданість своїй країні потрібні як ніколи.

Ми повинні не тільки писати правду про те, що відбувається в країні, а й виявляти дезінформацію, повідомляти суспільству про кожен випадок. «Единожды солгавший — кто тебе поверит?» А якщо збрехав не один, а сто, двісті, тисячу разів, і це одразу стало надбанням гласності — можливо, замисляться сотні й тисячі людей?!

Нещодавно любов до штампів та шаблонів зіграла з московським ТБ злий жарт. Очевидно, хтось телеросіянам підказав, що всі шахтарі обома руками підтримують сепаратистів, тож і запросили щось прокоментувати голову Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця. А той у прямому ефірі заявив, що шахтарі проти сепаратистів і звинуватив Росію у відрядженні диверсантів на схід. У цей момент ведучий Юрій Таманцев був дуже схожий на персонажа з повісті Гоголя «Страшна помста». Пам’ятаєте, обличчя «добропорядного» козака перед іконою почало дивним чином кривитися? Адже кривда завжди корчиться перед правдою і зрештою перетворюється на жахливу потвору.

Кілька днів тому в зоні військових дій загинув російський журналіст Ігор Корнелюк. Його останнім репортажем стала брехня. Він повідомив, що в селищі Щастя Нацгвардія вирізала (!) усіх чоловіків від 16 до 50 років, а також стратила жінок. У соцмережах з’явилося безліч коментарів, у яких, м’яко кажучи, немає скорботи щодо загибелі журналіста. Люди не пробачили йому цинічної брехні. «Такі репортажі сіють горе, смерть, ненависть між народами», — написав один з користувачів.

А інший нагадав дев’яту християнську заповідь: «Не можна свідчити неправдиво на ближнього твого». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua