"Не питайте її про літа "

Наталя ЗВОРИГІНА
15 вересня 2012

ДОВГОЖИТЕЛЬКА 

Запоріжанку Марфу Городиську зі сторічним ювілеєм привітав Президент України

Довгожителька Ленінського району міста Запоріжжя Марфа Гаврилівна Городиська, навіть перетнувши сторічний віковий рубіж, тиску років не відчуває. У всякому разі, автору цих рядків вона зізналася, мовляв, про вік уже й не замислюється — свої роки перестала рахувати ще з півстоліття тому.

Юною дівчиною ще до Великої Вітчизняної війни Марфа Гаврилівна, уродженка села Нехаївка Чернігівського району, приїхала до Запоріжжя і залишилася тут назавжди.

— Я ж тоді приїхала із села до двоюрідної сестри, щоб скупитися, — згадує старенька. — Адже у нас нічого не було. Замолоду я була ткалею, навчилася ткати полотно, і продавали ж ми його за 20 копійок метр. А у Запоріжжі тоді було цікаво. Це ж був грандіозний будівельний майданчик на всю країну!

Сусіди привітали ювілярку. Фото надані автором

На заводі «Дніпроспецсталь», де ще до війни влаштувалася працювати шліфувальницею, обробляла заготовки, — зустріла свою першу і єдину любов — Максима Петровича. Тут з’явився на світ її єдиний син Борис. А потім була війна, евакуація. Марфа Гаврилівна пригадує, як під прицільним вогнем фашистів жінки, діти і старі демонтували обладнання, як вантажили його у вагони і сотнями їх відправляли на схід. Разом із рідним заводом врешті і вона евакуювалася на Урал до міста Сталіно (нині Новокузнецьк).

 — То були тяжкі часи. І здавалося, що звичайній людині витримати це неможливо, — сльози блищать на очах Марфи Гаврилівни. — Але ми думали про наших чоловіків і батьків, які боролися із ворогом на фронті і віддавали за нас своє життя. І це давало нам наснагу працювати по кілька змін без перерви.

Сімейне фото 1947 року

Коли ж війна закінчилася, люди стали повертатися додому. Повернулася до Запоріжжя і Марфа Гаврилівна. Треба було піднімати з руїн ущент зруйноване місто, відроджувати промисловий комплекс. Цей тягар ліг на тендітні плечі жінок. І Марфа Гаврилівна, як і тисячі її колежанок по всій країні, подужала це завдання.

Все витримала ця тендітна, але сильна духом жінка. І сьогодні вона продовжує активне життя: вона парафіянка православної церкви, до якої їй ще доводиться добиратися громадським транспортом. Намагається не пропускати жодної служби. Для свого сина, двох онуків і шести правнуків вона – найкращий взірець для наслідування.

Зі сторічним ювілеєм у день народження Марфу Гаврилівну віншували родичі, сусіди, представники місцевої влади. Також видатну запоріжанку тепло привітали депутат обласної ради Сергій Кальцев, заступник голови райдержадміністрації у Ленінському районі Іван Добровольський. Дорогій іменинниці врочисто вручили Почесну грамоту Президента України та квіти.

— Побувати на цьому чудовому святі — означає доторкнутися до цілої епохи, — сказав Сергій Кальцев. — Адже людина, яка прожила 100 років, — це вже легенда! Ви, дорога Марфо Гаврилівно, випромінюєте добросердя, любов до людей. Численні родичі і сусіди, що зібрались на цей видатний ювілей, — найкраще свідчення того, як люблять вас люди. Бог продовжує життя тим, хто чистий душею і помислами. Живіть ще довгі роки на радість усім нам!

Іменинниця, рокам усупереч, бадьоро і радісно приймала своїх гостей. Сусіди влаштували їй імпровізований концерт, і ювілярка із задоволенням підспівувала артистам і пританцьовувала з ними. І навіть не відмовилася за компанію підняти чарочку за своє здоров’я і довголіття. Многії літа Вам, шановна Марфо Гаврилівно! 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua