"Не треба відкладати на завтра"

Анатолій ЧУБИНСЬКИЙ
30 серпня 2011

Анатолій ЧУБИНСЬКИЙ,
генеральний директор ТДВ СК
«НАФТАГАЗСТРАХ»           

Як громадянин України та представник ринку добровільного медичного страхування держави я всіляко підтримую ініціативи уряду щодо реформування системи охорони здоров’я. Безумовно, без змін у цій сфері нашу державу чекає лише поглиблення соціальних проблем, пов’язаних насамперед із здоров’ям нації. Сьогодні всім відомі такі основні «стандарти» життя: смертність населення зростає і вже сягає понад 15 чоловік  на 1000 населення, тоді як у Європі цей показник удвічі нижчий. Не останню роль у такій прикрій ситуації відіграє становище вітчизняної медицини: медичне обладнання, за деякими оцінками, зношене на 70-80%, а державне фінансування сфери охорони здоров’я у розрахунку на одну особу майже у 13-15 разів нижче, ніж у європейських країнах!

Без конструктивних, рішучих та чітких кроків не обійтися. Перші з них, здається, вже робляться — запущено пілотний проект реформування системи охорони здоров’я у Дніпропетровській, Донецькій, Вінницькій областях та у Києві. Попри це, не хотілося б, щоб старт самій реформі дали тільки у 2014 році.

Я вважаю, що відкладаючи впровадження обов’язкового медичного страхування, ми ще на 3-4 роки втратимо не тільки гроші та досвід такої роботи, а й десятки тисяч громадян України. Суспільству нав’язується думка, що «медична система не готова, ми не готові». Було б дуже непогано розпочати впровадження обов’язкового медичного страхування, а потім його удосконалювати, як це відбувається з пенсійною та податковою реформами. Практика дуже швидко покаже слабкі місця і над чим слід працювати й працювати. На мою думку, вилучення медичного страхування із процесу реформування охорони здоров’я вже є ідеологічною помилкою.

З іншого боку, на жаль, мало хто бачить належне місце страхових компаній у медичній реформі. Ніхто не вивчав наші напрацювання у сфері медичного страхування. Хоча, як свідчить досвід Росії та ряду інших країн світу, ефективна система охорони здоров’я не може існувати лише за рахунок державних коштів. У деяких цивілізованих країнах існує трирівнева система медичного страхування — державне, обов’язкове та добровільне, які у підсумку забезпечують необхідний рівень фінансування. Що спостерігаємо у нашому випадку? На осінь у Верховній Раді запланований розгляд законопроекту «Про фінансування охорони здоров’я та обов’язкове соціальне медичне страхування в Україні». В законопроекті пропонується створити ще один державний регулятор — Фонд обов’язкового медичного страхування України, який би відповідав за збір та розподіл коштів. Натомість про роль страхових компаній у документі — ані слова.

Складається враження, що страховики та реформатори йдуть паралельними шляхами, хоча, на моє глибоке переконання, у наших умовах немає іншого шляху, окрім якнайшвидшої інтеграції усіх трьох джерел фінансування, тому що у бюджеті потрібних коштів немає, і через 5-6 років їх також не буде.

Я закликаю профільне міністерство, страхові компанії, представників медичних закладів та всіх зацікавлених осіб до публічного діалогу, який дасть можливість вибудувати повноцінну стратегію реформування вітчизняної медицини за участю держави, роботодавців та страховиків.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua