"Не всі адвокати працюють за гроші"

Світлана ІСАЧЕНКО
11 липня 2012

ВАГИ ФЕМІДИ

На Хмельниччині діє  ефективна система надання безоплатних правових послуг

Не всі, хто має право на юридичну допомогу, можуть ним скористатися. Причин багато: непоінформованість і необізнаність в юридичних питаннях, брак коштів для оплати роботи адвоката. Проте найголовніші причини в цьому плані усунуто з ухваленням рік тому Закону «Про безоплатну правову допомогу». Держава нарешті отримала правову базу та конкретний механізм для реалізації закріпленого Конституцією України права кожного на правову допомогу, зокрема у випадках, коли вона повинна надаватись безоплатно.

Люди задоволені, що можуть отримати безкоштовну консультацію. Фото з сайту jcent.ru

Працює юридична клініка

Перед Міністерством юстиції сьогодні стоїть завдання практичного втілення засад цього в усіх сенсах прогресивного закону. Шляхи і способи його виконання, розв’язання ключових фінансових, кадрових, організаційних питань обговорювали на Всеукраїнській міжвідомчій координаційно-методичній раді з правової освіти населення, засідання якої нещодавно відбулося у Хмельницькому. Бо саме тут завдяки місцевій владі — і виконавчій, і представницькій, — а також за підтримки численних громадських організацій налагоджено чітку систему надання правової допомоги. Від консультацій з усіх питань правового характеру до забезпечення безоплатного захисту від обвинувачень у кримінальних справах.

Створену в області при органах державної і представницької влади розгалужену юридичну консультативно-інформаційну мережу громадських приймалень доповнює юридична клініка, що з липня 1999 року діє при Хмельницькому університеті управління і права. Вона стояла біля витоків зародження в нашій державі юридичної клінічної допомоги й сьогодні є однією з найкращих. Правову допомогу соціально незахищеним верствам населення, зрозуміло, безоплатно тут надають викладачі правових дисциплін, юристи-практики та студенти 4—5 курсів юридичного факультету.

— Ми взяли на себе зобов’язання допомогти державі у юридичному обслуговуванні населення, — розповідає ректор університету Олег Омельчук. — Своєю правороз’яснювальною роботою ми утверджуємо принцип соціальної справедливості. Окрім усього, наші студенти, працюючи зі зверненнями громадян (найбільше цікавлять земельні питання, пенсійне законодавство, надання пільг і компенсацій), мають чудову практику, яка дає можливість їм стати асами своєї справи.

Інколи обвинувачення незаконне

Прозвучали на нараді й невтішні цифри, які кидають соціальний виклик вітчизняній юридичній системі та й державі загалом. За соціологічними дослідженнями, нині 80% населення країни переконане, що ті, у кого є статки, мають більше можливостей отримати кваліфікований захист, а отже — справедливий вирок суду. А на що ж сподіватися небагатим людям?

— Величезна суспільна значущість закону про безоплатну правову допомогу полягає саме в тому, що держава відтепер гарантує всім громадянам реальний правовий захист, зокрема у карних справах у захисті від обвинувачення, — наголосила відома на Хмельниччині правозахисниця з 58-річним досвідом адвокатської роботи Клара Маргулян. — А ми знаємо достатньо випадків, коли обвинувачення буває незаконним. Тож надзвичайно важливо, що із січня наступного року в усій країні діятимуть центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Нагадаю відомі слова Вольтера: втратити свободу може лише той, хто не вмів її захищати.

Саме для того, щоб захистити свободу кожного хмельничанина, котрий опинився у скрутному становищі, зіткнувшись віч-на-віч з обвинуваченням у скоєнні кримінального злочину, уже п’ять років на базі Хмельницького обласного громадського об’єднання адвокатів «Агенція захисту» успішно діє пілотний проект з надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних справах. А в офісі громадського захисту в Хмельницькому, співробітники якого мають унікальну юридичну практику, зокрема у взаєминах адвокатів і представників силових структур, готові до співпраці з аналогічними державними центрами, що саме створюються.

— Ми неодмінно скористаємося досвідом наших хмельницьких колег, — зазначила заступник голови Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради Лідія Горбунова. — Цього року, як відомо, вже відбувся перший етап конкурсу з підбору адвокатів, яких з наступного року залучатимуть до надання безоплатної правової допомоги. Й ті 522 адвокати, що включені в реєстр, утверджуватимуть у нашому житті високі принципи гуманізму.

ДОВІДКОВО

Безоплатна вторинна правова допомога — вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на отримання такого виду правової допомоги, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

ПРЯМА МОВА

Вадим ГАВРІШКО, 
перший заступник голови
Хмельницької облдержадміністрації:

— Систему безоплатної правової допомоги ми почали вибудовувати ще у 2001 році, коли при всіх районних державних адміністраціях, виконкомах було організовано громадські юридичні приймальні. Кожен, хто сюди звертається, без жодних зволікань отримує вичерпну юридичну інформацію. В громадській приймальні Шепетівської райдержадміністрації прийом громадян, приміром, проводять щоденно.

В області діє програма «Правова освіта населення» з особливим акцентом на підвищенні рівня правових знань молоді, аби навчити підростаюче покоління орієнтуватися в правовому полі й захищати свої права.

Розбудова системи правової допомоги з непорушними державними гарантіями справедливого правосуддя і отримання кожним громадянином кваліфікованого захисту у правових конфліктах, переконаний, є водночас зміцненням держави, подальшою розбудовою нашого суспільства на засадах демократії й верховенства права, торжества правди і справедливості.

Неля ПРОДАН, 
начальник Головного 
управління  юстиції у
Хмельницькій області
(на цій посаді вже понад 17 років):

— Наша область має значний досвід й чимало позитивних напрацювань у наданні правової допомоги всіх рівнів, що, переконана, буде корисним під час її впровадження в масштабах країни.

У 2005 році громадські приймальні з юридичного консультування запрацювали в області також на базі управлінь юстиції. Сьогодні таких приймалень 22. Нас уже знають, нам довіряють. Щороку до нас звертається майже 4 тисячі осіб. Практикуємо регулярні виїзні прийоми громадян, причому в найвіддаленіших селах області. Стежимо за тим, щоб в таких приймальнях (нашого управління, інших обласних органів влади і відомств — пенсійного фонду, митниці, податкової) працювали кваліфіковані спеціалісти. Ми також забезпечуємо їх усім необхідним інформаційним, методичним матеріалом.

Окрім того, в нашій області впроваджено низку пілотних проектів з метою апробації нових моделей надання безоплатної правової допомоги малозахищеним верствам населення, зокрема безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних справах. Торік наше управління юстиції разом з Хмельницькою обласною громадською організацією «Подільська правова ліга» розпочало реалізацію ще двох проектів задля посилення правових можливостей малозахищених громадян. Зазначу, що нашими здобутками у формуванні в регіоні цілісної системи правових послуг цікавляться наші закордонні колеги, особливо з країн СНД.

ДО РЕЧІ

Безоплатних правозахисників  стане більше

Інна КОСЯНЧУК, 
«Урядовий кур’єр»

КОНКУРС. 953 адвокати з 1 січня наступного року надаватимуть людям безоплатну вторинну правову допомогу. Кандидатури цих юристів було підібрано за конкурсом. Надалі ж планується, що кількість безоплатних правозахисників в Україні зростатиме. Так, у вересні—жовтні вирішено провести другий тур конкурсу, за результатами якого  кількість безоплатних адвокатів зросте  до 2—2,5 тис. осіб.

Однак де шукати цих правозахисників  людям, котрі не можуть найняти платного адвоката і потребують безкоштовної  юридичної допомоги? Як повідомила прес-служба Мін’юсту, в наступному році в Україні заплановано створення 43 міжрайонних центрів з надання безоплатної вторинної правової  допомоги, а у 2014-му — 24 центрів у містах республіканського та обласного значення.

Втім, нині в рамках  безоплатної первинної правової допомоги люди вже отримують безплатні юридичні консультації. Нині при органах юстиції діє 734 громадські приймальні, які надають людям такі послуги. Також працівники органів юстиції беруть участь у роботі 894 громадських приймалень, які працюють при місцевих державних адміністраціях, центрах соціальних служб тощо. Також працюють 1814 консультативних пунктів, фахівці яких  лише у І кварталі цього року здійснили 2080 виїздів для надання безоплатної первинної правової допомоги населенню віддалених районів сільської місцевості. Загалом у першому кварталі 2012 року безоплатну первинну правову  допомогу в Україні отримало понад 44 тис. осіб. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua