"Нешкільна "арифметика""

Олена ОСОБОВА
11 лютого 2011

 

СИТУАЦІЯ

На Луганщині батьківський комітет протестує проти закриття україномовної школи

У шахтарському місті Красний Луч за різними оцінками від 64 до 67,4% учнів шкіл віддають перевагу українській мові навчання. Але, як стверджує представник батьківського комітету ЗОШ N15 Наталя Осипова, тільки в цій школі весь цикл предметів викладається державною мовою.

- Це єдина україномовна школа в місті, - розповідає Наталя Вікторівна. - Нам пропонують перевести дітей в нібито такі ж українські школи - N4 та N29. Але там частина дисциплін, а також усі спецпредмети викладають лише російською мовою. Бабуся першокласниці Олександри стурбована ще й тією обставиною, що ЗОШ N15 - на відміну від інших закладів - затишна й тепла. За словами пані Осипової, лише два роки тому тут збудували міні-котельню, тож у навчальному закладі автономне опалення. На це, за офіційними даними, витрачено 790 тис. грн з державного та 100 тис. грн з місцевого бюджетів.

- У відповідь на наші запити про перспективи розвитку освіти в місті нам повідомили, що "кількісного зростання дітей шкільного віку у мікрорайоні закладу не передбачається", - обурюється представниця батьківського комітету. - Але при цьому в черзі до дитячого садка вже 800 людей. Діти підростуть, і куди їм іти вчитися? До того ж кажуть, що будівля школи N 29 в аварійному стані.

В управлінні освіти Краснолуцької міської ради здивовані такою реакцією батьків.

- Приймаючи рішення про закриття навчального закладу, ми взяли до уваги, що в школі N 29 (так само як і в ЗОШ N 15) навчання учнів 1-11 класів відбувається українською мовою, що дає можливість відсутності мовного бар'єра для подальшого засвоєння шкільних програм. Таку ж змогу дає й ЗОШ N 4, де з 20 класів - половина україномовні. Також у школах N 29 і N 4 працюють комп'ютерні класи. Загальноосвітня школа N 29 підключена до мережі Інтернет, чого немає в 15-й, - коментує ситуацію начальник управління освіти Краснолуцької міської ради Тетяна Поскрякова. - До того ж будівлі школи N 29 не є аварійними. Це підтверджено актом, що складений комісією з перевірки готовності до навчального року.

За її словами, Краснолуцька міська рада, приймаючи рішення щодо реформування системи навчальних закладів, зважала на таку "арифметику": ЗОШ N 15 розрахована на 1176 посадкових місць, а в 2010-2011 навчальному році в школі навчається 240 учнів - тобто наповнюваність закладу становить 20,4% від проектної потужності; вартість навчання одного учня цього закладу становить 6198 грн, що на 446 грн більше міського показника. Лише 54% учнів 15-ї школи є мешканцями мікрорайону, до якого належить цей навчальний заклад. Школи N 4 і N 29, куди планується перевести учнів, розташовані поряд, на відстані від 176 до 504 м.

- Таким чином, погіршення умов для виховання та отримання учнями ЗОШ N 15 освіти не відбудеться, - впевнена Тетяна Поскрякова і запевняє, що у разі закриття ЗОШ N 15 очікувана економія становитиме 315 957 грн. А утримання цієї школи на 2012 рік перевищить 1,9 млн грн.

Проте чи переконає така аргументація батьків? Вони вже закидали зверненнями представників влади та виходять на пікети, вимагаючи зберегти рідну школу.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua