"Нова якість на взаємовигідній основі"

18 грудня 2013

Перед початком перемовин делегацій України та Російської Федерації відбулася двостороння зустріч глав держав Віктора Януковича та Володимира Путіна. Зокрема наш Президент зауважив, що відновлення обсягів двосторонньої торгівлі потребує активніших дій з боку обох держав.

Стратегічне партнерство залишається наріжним каменем наших міждержавних відносин. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Надії товаровиробників

«Те падіння обсягів взаємної торгівлі, яке в нас відбулося за останні два роки… воно вимагає сьогодні екстреного втручання. І я думаю, що цю роботу ми в найближчій перспективі зможемо скоординувати, і не тільки між нашими державами, Росією і Україною, а й з іншими країнами СНД, щоб повною мірою запрацювала зона вільної торгівлі», — сказав Віктор Янукович, додавши, що Україна як головуюча країна в СНД у 2014 році зробить усе для координації такої роботи.

Продовжуючи тему перспектив українсько-російської співпраці, він також наголосив, що Україна та Росія нині можуть спільно випускати окремі види продукції нової якості на взаємовигідній основі. Крім того, глава держави зазначив, що дуже чутливими є питання енергетичного й транспортного машинобудування, суднобудування, авіабудування та співпраці у космічній галузі. «Всі ці програми або доопрацьовано, або залишилося зовсім мало часу, щоб доопрацювати… Наша зустріч, враховуючи обсяг тих рішень, що підготовлені у питаннях двосторонньої торгівлі, певною мірою стратегічна. Ми повинні не зупинятися на цьому і надалі розвивати стратегічне партнерство», — підкреслив Віктор Янукович, наголосивши на важливості розвитку міжрегіональної співпраці та прикордонної торгівлі, повідомляє прес-служба глави держави. Окремо Президент висловив сподівання, що на взаємовигідних принципах буде вирішено газове питання. На такий результат великі очікування покладають українські товаровиробники, звернувся Віктор Янукович до Володимира Путіна.

У свою чергу, Президент Російської Федерації висловив сподівання, що наші держави зможуть просунутись у вирішенні найбільш чутливих для обох країн питань. «Україна, без жодних сумнівів, у повному значенні цього слова — наш стратегічний партнер, союзник», — сказав Володимир Путін. Утім, він нагадав, що за два останні роки спостерігається певне зниження товарообігу між країнами: торік — на 11%, цього року — на 14,5%. «Настав час вжити енергійних дій для того, щоб повернутися на рівень попередніх років і створити умови для руху вперед. У нас сьогодні є всі шанси зміцнити нашу договірну правову базу щодо цього, створити всі умови, щоб торговельно-економічні зв’язки між Україною та Росією просунути вперед», — сказав Президент РФ.

Конкретно і по-діловому

Наші країни можуть тісніше співпрацювати на міжнародній арені, зокрема з питань регіональної безпеки, передає УНІАН. Про це заявив Володимир Путін під час засідання Українсько-російської міждержавної комісії в розширеному складі у Москві: «Росія та Україна могли б тісніше взаємодіяти й на міжнародній арені, розширювати координацію позицій із глобальних проблем, передовсім із регіональної безпеки, ключовим чинником якої є Чорноморський флот Російської Федерації, що базується в Севастополі».

А оборонні потужності економіки України можуть бути використані для потреб Збройних сил Росії. «Ми готові розглянути можливість використання потужностей української економіки для потреб Збройних сил Російської Федерації, зокрема щодо ремонтів і так далі», — висловив обопільно вигідну пропозицію Президент Російської Федерації.

У порядку денному засідання міждержавної комісії основними пунктами зазначено підписання Дорожньої карти з урегулювання торговельних обмежень між Україною та РФ на 2013 — 2015 роки; угоди між урядами двох країн з реалізації держпідтримки відновлення серійного будівництва літаків Ан-124; меморандуму між урядами двох країн із співпраці в ракетно-космічній сфері; меморандуму про наміри із співпраці у сфері суднобудування; міжурядової угоди з ядерної та радіаційної безпеки; протоколу між урядами України та Росії про постачання товарів і кооперації в 2014 році.

Докладніше про перебіг та підсумки візиту Віктора Януковича до Російської Федерації читайте у наступному номері. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua