"Новий документ — нові зауваги"

Володимир КОЛЮБАКІН
12 листопада 2019

Україна рухається до відкриття ринку землі аж занадто поспішно. Так, усі 11 законопроєктів про ринок землі ніхто навіть не намагався розглядати, натомість за вісім хвилин схвалили тільки один — №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», зокрема Земельного кодексу України.

Порівняно з попереднім урядовим законопроєктом №2178 новий документ містить певні косметичні зміни, які мають продемонструвати, що народні обранці прислухаються до голосу громадськості. Так, обмеження по концентрації земель у межах області зменшено з 15% до 8%, по концентрації земель в межах ОТГ — до 35%. Іноземці набуватимуть право власності на українські землі нібито лише після 1 січня 2024 року. Чому нібито, про це трохи згодом.

Чого бояться власники паїв

Нагадаємо: за підсумками опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» на початку жовтня, одна з головних причин, чому більшість українського суспільства (73%) не хоче ринку землі, — це побоювання, що їх ошукають під час продажу паїв (такий ризик назвали 31% опитаних). І такий острах має підстави.

Одне з основних положень пропонованого законопроєкту №2178-10 — те, що право викупу земель сільгосппризначення має зокрема й держава. Це начебто має радувати. Адже у багатьох країнах з розвиненим ринком землі викуп і продаж її державою — усталена практика. Скажімо, у Франції для цього є спеціальне державне агентство — а що пропонують у нас? Очевидним кроком було б створення державного земельного банку, але необхідність його створення в уряді заперечують.

Хто контролюватиме?

Крім того, в розвинених країнах певні державні структури або органи місцевого самоврядування мають видати дозвіл на оборудки із землею. У нас такого органу нема і не передбачається. Відповідні обов’язки намагаються перекласти на нотаріусів.

Утім, особливого ентузіазму така новація не викликає: по-перше, чи справлятимуться нотаріуси з новими функціями, не властивими їхній діяльності? По-друге, саме нотаріуси — часто головні фігуранти у численних справах про незаконне відчуження земельних ділянок і жоден з них не зазнав покарання. То чому хтось гадає, що після ухвалення цього закону вони різко змінять свою поведінку?

Хто ж купуватиме?

Питання, як і раніше, гостре: хто купуватиме землю? Частина депутатів виступає за те, щоб у кінцевому варіанті закону було чітко передбачено відсоткові ставки і терміни виплати за кредитами для аграріїв для купівлі земель: пропонують кредит на 10 років під 5% річних. Якщо таку норму не зафіксувати, влада згодом може відмовитися надавати відшкодування за такими кредитами, що матиме згубні наслідки для хліборобів.

І ще на одному зауважує заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Михайло Соколов: у нас із голосу закордонних фінансових організацій дехто стверджує, ніби непогано, якщо іноземці купуватимуть українські ґрунти, навпаки — мовляв, це підвищить ціну нашої землі й не буде побоювання, що її скуплять за безцінь. Але експерт застерігає: насправді від допуску іноземців до нашого земельного ринку виграють лише п’ять найбільших в Україні агрохолдингів, які мають закордонних інвесторів.

Щоправда, гірку пігулку в останньому варіанті законопроєкту спробували підсолодити: мовляв, іноземці не зможуть купувати українські ґрунти до 2024 року. Але далі йде уточнення, яке зводить усе нанівець: за винятком земель, які нині перебувають в оренді чи емфітевзисі в компаній з іноземним капіталом.

У тому й річ, що перебувають, — сотнями тисяч гектарів! Яке ж це обмеження? На цьому зауважує у висновку до законопроєкту Головне науково-експертне управління Верховної Ради.

Прогнозоване безробіття

І наостанок — про соціальний аспект. Як зазначає Михайло Соколов, верхня межа площі сільськогосподарських земель в одних руках занадто велика, її слід обмежити 50 тисячами гектарів. І ось чому: за статистикою, у господарствах до 50 тисяч га в середньому зайнято 2,2 людини на 100 га, а у тих, хто перевищує цей ліміт, удвічі менше — 1,1.

Тож у разі повальної латифундизації село, за підрахунками фахівців ВАР, втратить понад 300 тисяч робочих місць. Відповідно зменшаться і надходження до місцевих бюджетів, тож про розвиток місцевих громад теж можна буде забути. Першою занепаде соціальна сфера: коли керівник агрохолдингу сидить у кращому разі в Києві, а то й взагалі за кордоном, проблемами села він вочевидь не перейматиметься.

І ще одне: землі потребують не лише хлібороби, а й скотарі, зокрема ті, хто утримує молочні господарства. Адже корова потребує грубих рослинних кормів, а їх зазвичай не продають, доводиться вирощувати самим. А для цього потрібна земля, і чимало — за світовими нормами, не менш як півтора гектара на корову.

Нині тваринники орендують необхідні їм земельні масиви, а що буде в разі відкриття ринку землі? Мабуть, доведеться закривати тваринницькі ферми…

Право, якого не буде

Варто додати: орендарі нібито мають переважне право на викуп ділянок, які обробляють, але Головне науково-експертне управління Верховної Ради зауважує: згідно з документом, переважне право купівлі надається орендареві «за умови сплати ним ціни, за якою вона продається, а в разі продажу на аукціоні — якщо його пропозиція є рівною з пропозицією, яка є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону». Але з якої біди орендовану землю мають виставляти на аукціон? Чи не для того, щоб залишити орендарів ні з чим?

З огляду на все сказане, лишається сподіватися, що викладені нами зауваження (і багато інших, висловлених експертами) візьмуть до уваги, тоді ухвалити документ у жорстко визначений термін, до 1 грудня, не вдасться.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua