"Об’єднання дало змогу стати успішними"

Олег ЧЕБАН
27 травня 2017

Біля приміщення Іллінецької міської ради дзюркоче фонтан. Він невеликий, проте для місцевих, мабуть, найкращий, бо власний. Можливо, біля нього побачення призначають. А був період, коли фонтани замовкли майже у всій молодій Україні. Однак нині принаймні на Він­ниччині у багатьох райцентрах відновили старі або збудували нові. Бачив фонтан і в одному із сіл — посередині двору машинно-тракторного парку. Велике прагнення змінювати життя на краще! І тепер, коли значний ресурс залишається на місцях, в Іллінецькій міській об’єднаній територіальній громаді вельми раді, що самі роблять конкретні справи і будують перспективні плани. А простір творити корисне і красиве тут неабиякий — місто об’єднало довкола себе 19 сіл.

У травні цього року в Іллінцях відбувся Всеукраїнський фестиваль народно-хорового співу імені Віталія Іжевського. Фото з сайту illintsi-rada.gov.ua

Шлюб з розрахунку

Поштовхом до об’єднання стала можливість залишити в громаді міський ресурс. «Ми вивчили законодавчі й нормативні документи, де чітко сказано, що в разі об’єднання територіальна громада отримує до свого бюджету 60% податку на доходи фізичних осіб від підприємств, які працюють на її території. А цього платежу наше місто взагалі не мало, хоч на його території потужна промислова база з цілорічним циклом виробництва і виплатою заробітної плати. Врахували і те, що в аграрному секторі підняли ставки оренди земельних паїв, і відповідно ПДФО також збільшився. Зробили аналіз і побачили, що треба об’єднуватися, щоб податки залишалися в громаді», — зазначив перший заступник Іллінецького міського голови Олег Дмитрик.

В Іллінцях розміщені промислові підприємства з виробництва молочної продукції, цукру, цегли, меблів, а також держлісгосп, будівельні та транспортні організації. Це справді надійна база: наприклад, на найбільшому підприємстві працює понад 600 осіб.

Однак раніше місто жило з того, що в міру можливості надавали з районного бюджету. А щоб самому почати кроїти, воно мало вступити у спілку із селами. Це правильна умова, бо об’єднуватися треба довкола того, в кого є ресурси.

Перспективний план, затверджений обласною радою і Кабінетом Міністрів, передбачав, що до складу Іллінецької міської ОТГ ввійдуть 12 сільрад — разом 28 населених пунктів. Керівники міської ради побували на зборах у всіх потенційних партнерів. Розмова була непростою. Селяни побоювалися, що в разі об’єднання місто забере і той ресурс, який вони мають. Тож частина відмовилася йти у спілку. Проте 7 сільських громад повірили у перспективу спільного розвитку.

«Ми щиро сказали, що з промисловості міста матимемо за місяць приблизно 3 мільйони гривень податків, і копійок сільських бюджетів обсягом 20—30 тисяч гривень на місяць нам не треба. Навпаки, інвестуватимемо їх, збережемо в селах інфраструктуру, робочі місця» — розповідає Олег Вікторович.

Тож торік наприкінці серпня було прийнято рішення про створення ОТГ. Зрозуміло, що рік кожна громада завершувала з власним бюджетом. А коли на цей рік ухвалили спільний, то стали очевидними переваги. Наприклад, найменша Василівська громада почала заробляти втричі більше. А загальний бюджет ОТГ у частині власних надходжень зріс у 5,7 раза. Це відбулося за рахунок податку на доходи фізичних осіб, збільшення надходжень від земельного та єдиного податків. У результаті об’єднання надходження зросли на понад 93 мільйони гривень, зокрема цільова субвенція становить 47 мільйонів.

Тож щотижневі наради в міській раді відбуваються жваво, бо є ресурси жити власним розумом, розвиватися планово. У лютому цього року ухвалили стратегію збалансованого розвитку Іллінецької об’єднаної територіальної громади на період до 2020 року. На її основі розробили і затвердили програму соціально-економічного розвитку громади на нинішній рік. Напевне, суть реформи і полягає в тому, щоб місцева влада почала мислити і діяти відповідально.

У кожній громаді є завгосп

До складу ОТГ входять міська громада із двома селами та 7 старостинських округів. Керівники дотрималися слова і зберегли всіх працівників, хоч деякі посади називаються по-новому. Кожен округ очолює староста, якому допомагають діловод — спеціаліст з урядування, інспектор із землевпорядкування, працівник із благоустрою.

Команда старостату виконує всі функції, які раніше були покладені на сільську раду, за винятком бюджетних повноважень. Бухгалтерів, які вивільнилися із сільрад, влаштували на роботу в структурних підрозділах міської ради. А в кожен округ додали по працівникові з благоустрою, які перебувають у штаті міського комунального підприємства «Добробут». Кожному з них придбали мотокосу, бензопилу, бетономішалку, болгарку тощо. Тож тепер у селах порядок, бо є кому, скажімо, скосити траву і полагодити замок у дверях клубу.

Крім того, сільські громади використовують техніку комунального підприємства — сміттєвози, грейдери, автовишку. А коштом, що надійде з Мінрегіонбуду на розвиток інфраструктури, в ОТГ планують придбати екскаватор, автомобіль і навантажувач, яких потребують.

«Після об’єднання все до кращого йде», — запевнив досвідчений водій «Добробуту» Анатолій Ткач. А й справді: змінюється свідомість, краяни починають ставитися до громадського як до власного і відповідально співіснувати з навколишнім середовищем. Навіть у такому наболілому в країні питанні, що робити зі сміттям, тут помітні зрушення.

Комунальне підприємство реалізує в Іллінцях і в селах проект роздільного збирання твердих побутових відходів, які як вторинну сировину продає на переробку. У його гаражі цієї весни з’явився новий сміттєвоз, придбаний за сприяння обласного бюджету. А нині в ОТГ обгороджують територію полігону складування сміття, де встановлять вітчизняну лінію із сортування твердих побутових відходів. З обласного фонду охорони навколишнього середовища вже надали суму на її придбання. Це означає, що громада рухається до кращого методом толоки, залучаючи кошти з різних джерел.

«Після об’єднання ми відчули зрушення. І вже виготовили проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт будинку культури та освітлення вулиць», — повідомив староста сіл Василівка і Кабатня Петро Гринчук.

Загалом цього року в планах  провести освітлення у семи селах. У них встановлять енергоощадні ліхтарі. А у село Павлівку вже завезли опори. Також передбачено зробити капітальні ремонти в кількох дошкільних закладах, упровадити ресурсоощадні заходи, завершити в місті реконструкцію центральної площі, реалізувати проект з відновлення та збереження екосистеми парку тощо. Ремонтують і дорожнє покриття, хоч і з емоціями.

Зі слів Іллінецького міського голови Володимира Ящука, всі дороги потребують ремонту, на що треба неабиякі кошти. Наприклад, цього року капітальний ремонт 300 метрів на одній з вулиць міста обійдеться у півтора мільйона гривень. Проблема ускладнюється тим, що великоваговий транспорт, який мав би їхати з Вінниці через Немирів на Умань, іде через Іллінці, бо перевантажений. Це питання ніхто не контролює, а місцева громада не має пересувного вагового комплексу.

«Вони доб’ють наші дороги. Якщо держава на місця передасть дороги, а ресурсу під це не буде, то від задуму з децентралізацією великих результатів можна не очікувати. Витративши власні кошти на дороги, не зможемо багато зробити для поліпшення добробуту населення», — зауважив міський голова.

Живуть однією спільнотою

Важливо, що роботу об’єднана громада почала з бюджетом розвитку, який становить понад 12 мільйонів гривень. Крім того, до розв’язання питань тут прагнуть залучати (місто має в цьому досвід) кошти різних конкурсів і грантів. Як повідомили у відділі стратегічного планування та інвестиційного розвитку міської ради, цього року написали проекти, в яких зацікавлені і місто, і села, бо тепер усі — єдина громада. Що це саме так, видно з її структури.

Створено комунальний заклад «Центр первинної медико-санітарної допомоги» міської ради, у складі якого працює 3 амбулаторії загальної практики сімейної медицини (іллінецька, жорницька, сороцька) та 12 ФАПів, забезпечених усім необхідним. Вони обслуговують понад 18 тисяч жителів об’єднаної громади.

Цього року придбано 17 комп’ютерів і 25 принтерів для стовідсоткового забезпечення автоматизації робочих місць сімейних лікарів, медичних сестер і статистиків. Проведено підключення амбулаторій до інтернету. Створено локальну мережу, до якої під’єднали амбулаторії, що дасть змогу поліпшити доступність і якість медичних послуг.

Клуби об’єднав новостворений Центр культури, мистецтв та естетичного виховання. До речі, у травні цього року в Іллінцях відбувся Всеукраїнський фестиваль народно-хорового співу імені Віталія Іжевського за участі народних хорів із 6 областей.

Управління освіти міської ради тепер дбає про всі навчальні заклади на території ОТГ, в яких виховують та навчають 837 дошкільнят та 2014 учнів. За побажанням громад-партнерів у штат міської ради ввели посади державних реєстраторів прав на нерухоме майно, і вже понад 7 тисяч осіб скористалися можливістю виготовити документи швидко і якісно.

Єдина тепер громада і в питанні соціального захисту малозабезпечених верств населення. З початку року з її бюджету виплачено майже 300 тисяч гривень матеріальної допомоги приблизно 600 особам. Суми різні: тому, хто потребує операції на серці, надають по 10 тисяч гривень.

Створення ОТГ дало змогу акумулювати додаткові кошти і використовувати їх на благоустрій та підвищення рівня життя краян.

«Ми готові прийняти ще 4 громади, як і передбачено перспективним планом. Одна вже хоче», — сказав Володимир Ящук. 

ДОВІДКА «УК»

Загальна площа Іллінецької міської ОТГ — 331,2 кв. км. Відстань до центру ОТГ з територіальних громад становить 5—15 км. Загальна кількість жителів — 18 300 осіб. Загальноосвітніх навчальних закладів: І—ІІІ ст. — 8, І—ІІ ст. — 3. Дошкільних навчальних закладів — 11, позашкільної освіти — 1, закладів культури — 14, бібліотек — 10, музеїв — 1, закладів фізичної культури — 5, ФАПів — 12, амбулаторій — 3. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua