"Об’єднавшись, громади стають спроможнішими"

Любомира КОВАЛЬ
24 листопада 2018

Реформу з децентралізації Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вважає незворотною, і потрібно стимулювати процес об’єднання громад, проведення там виборів і зміцнення можливостей розвитку територій. Про це глава уряду сказав під час «Години запитань до уряду» у Верховній Раді, відповідаючи на запитання депутатів, що є ще регіони, де громади не поспішають об’єднуватися, від чого втрачають можливість на фінансування й поліпшення розвитку територій, і як це подолати, повідомляє департамент інформації та комунікацій із громадськістю Секретаріату КМУ.

Урядовець наголосив, що перетворення, які вже відбулися в регіонах, цілком відчутні. І більшість міських і сільських голів активно використовують інструменти децентралізації. «Я згоден, що треба проводити і далі процес об’єднання, проводити вибори. Тож громади стануть остаточно спроможними, — сказав Володимир Гройсман. — Я створив робочу групу з оновлення Концепції розвитку місцевого самоврядування. Нам треба виходити на зміни до Конституції щодо закріплення реформи».

В Україні є райони, де поки що громади не об’єднуються. «Є 99 районів, в яких не створено жодної ОТГ. Я дав доручення подати кандидатури безвідповідальних голів адміністрацій, які не здатні створити людям нову якість життя. Ми будемо звертатися до Президента з пропозицією звільняти таких керівників», — застеріг Прем’єр.

Горизонти для ОТГ

Голова Верховної Ради Андрій Парубій виступив за визначення крайнього терміну для добровільного об’єднання громад для пришвидшення процесу створення ОТГ в Україні. «Нам потрібно розробити комплекс заходів, отримавши термін, до якого мають завершити об’єднання територіальних громад. Є громади, що якщо їм не сказати й не показати горизонт, то вони ніколи не наважаться. Тоді їм сказати, що є термін, і якщо не буде проведено об’єднання, то буде запропоновано систему й межі від держави. У них буде вибір: або самостійно ухвалити рішення, або погодитися з розподілом, який запропонує держава. Це набагато пришвидшить процес», — вважає він.

Як відомо, на початок листопада в Україні створено 838 ОТГ. Заплановано, що до 2020 року їх має бути близько 1450.

Народні обранці нарікали, що в бюджеті-2019 начебто закладено, на їхню думку, недостатньо коштів на обороноздатність та охорону здоров’я. Ішлося про модернізацію та переоснащення армії та добудову Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

«Відповідно до національного законодавства, в ухваленому бюджеті передбачено 5,38% ВВП. Це загальна цифра на безпеку і оборону. Стосовно розподілу, то, відповідно до чинного законодавства, його здійснює Рада нацбезпеки і оборони. Загальна сума достатня», — переконаний Володимир Гройсман. Він додав, що уряд постійно працює над збільшенням резерву фінансування війська.

На завершення будівництва Охматдиту з держбюджету 2019 року, за словами Прем’єра, планують спрямувати мільярд гривень. «Що стосується лікарні «Охматдит», то для нашого уряду і для мене особисто це важливий проект. Цього року ми передбачили на будівництво ще мільярд гривень. Спостерігатимемо, чи якісно та за призначенням використовують ці ресурси. І бачитимемо, яка нам буде ще потрібна сума для перерозподілу податків, щоб вчасно завершити будівництво», — зазначив Прем’єр.

Енергоефективність у пріоритеті

Питання надання обіцяних «теплих» кредитів для зменшення плати за компослуги й конкретний термін, коли має запрацювати Фонд енергозбереження, також цікавили народних обранців. Володимир Гройсман повідомив, що всі належні кошти для фінансування програми «теплих» кредитів буде надано до 1 грудня 2018 року. І всі керівники ОСББ, які подадуть заявки на їх отримання, обов’язково матимуть таку допомогу від держави.

А віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко поінформував, що Фонд енергоефективності запрацює на повну потужність найближчим часом. За сприяння мультидонорських фондів, які обіцяють надати Україні відчутну фінансову підтримку для розвитку цього напряму, в 10 регіонах запрацюють пілотні проекти з якісного та ефективного енергозбереження.

Депутати порушували питання про незаконне підвищення міською владою в деяких регіонах тарифів на енергоносії та руйнування перевантаженими фурами щойно збудованих або відремонтованих доріг. Прем’єр пообіцяв, що вивчить питання та сприятиме притягненню винних до відповідальності.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua