"Одесити відновили п’єсу 90-річної давності"

Іван ШЕВЧУК
4 грудня 2014

...Заповзявся чорт спокусити молоду шинкарку та зруйнувати її шлюб. За що? Та матір її колись не зголосилася остаточно зійти зі шляху праведного, чим поставила під сумнів дідькову профпридатність. Що ж змусило цей зовсім не пролетарський водевіль замалим не дев’яносто років тому одним з перших з’явитися на сцені новонародженого радянського театру, а потім, уже в наш час, отримати реінкарнацію? 

Режисер-постановник вистави художній керівник Українського драматичного театру ім. Василя Василька Ігор Равицький каже, що навіть у радянські часи міркування каси теж дещо важили. А вже сама назва — «Шинкарка і чорт» — обіцяла щось пікантне.

Нині за неї взялися не просто задля того, щоб під час відкриття ювілейного 90-го сезону віддати данину своїй історії. Просто її сюжет видався доволі цікавим і при цьому не заяложеним. «Ми шукаємо своєрідний оригінальний репертуар, який був би притаманний тільки нашому театру, — пояснює Ігор Равицький. — Цю п’єсу ніде, крім як у нас, не ставили».

Традиційна глядацька вдячність акторам — оплески і квіти. Фото автора

Чи не застаріла вона за останні 90 років? Тема кохання не може застаріти, каже режисер. Тож п’єсу зробили позачасовою — з музичним оформленням від «ах, какая женщіна» до Гершвіна. З назви прибрали чорта, залишивши у фокусі шинкарку. Дещо попрацювали з хронометражем — вирішили, що п’яти дій для такої історії забагато. Обмежилися двома. А в них уже спробували увібгати і гротеск, і мелодраму, й буфонаду. «Ми намагалися зробити добру яскраву акторську виставу про кохання», — каже Ігор Равицький. Ставили на акторську імпровізацію. І навіть на прес-показі, з попередженням, що п’єса ще в роботі, акторський драйв і справді був чи не головною її родзинкою.

Ольга Петровська в ролі шинкарки Катерини переконлива і коли тішиться бажаному шлюбу, і колі обурюється зрадою нареченого, і коли пускається в круговерть дідькових залицянь. І при цьому весь час не полишає враження, що хитра шинкарка за всіх обставин має при собі важливі козирі — така і чорта переграє.

«Чорт» Яків Кучеревський теж добре відпрацьовує свою еволюцію від цинічного спокусника до нещасного закоханого. Не дають нудьгувати й решта ледь не чотири десятки акторів, задіяних у цій легкій містерії.

Ігор Равицький зазначає, що в театрі звернулися до легкого жанру не випадково. Останнім часом, зізнається, він зненавидів телебачення загалом і зокрема кінофільми, котрі там транслюють. Захотілося вивести на сцену добро, іронію і дати людям відпочити від практично безперервної напруги наших нелегких часів. І, либонь, нагадати, що й найзаклятіший дідько може піймати облизня, зіткнувшись із людським здоровим глуздом. Відряджений пеклом месник і спокусник мало того, що сам закохався у чарівну шинкарку до чортиків, то ще й був знехтуваний нею заради любого «цилюрника» й в ім’я шансу придбати задешево готельчик у місті. Якщо й справді покохав мене, чорте, то не заважай моєму простому міщанському щастю без усіх цих диявольських пристрастей та ідеалів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua