"Олег Крапивний: «У соціальному вимірі молока — вдосталь»"

Євдокія ТЮТЮННИК
11 жовтня 2011

Начальник відділу організації
виробництва та маркетингу
продукції тваринництва головного
управління агропромислового розвитку
Чернігівської облдержадміністрації 
Олег КРАПИВНИЙ

Сумними прикметами багатьох занепалих поліських сіл стали розвалені колишні тваринницькі приміщення, які нині з прикрістю демонструють селяни: «Отам нетелей тримали, там — корів, а онде — телятник був»… Пригадую, довго стояла перед порослими бур’яном залишками колишніх колгоспних сараїв у селі День-Добрий Городнянського району, де в кінці вулиці привільно паслася єдина корівчина, що залишилася від колись великого дійного стада. А от у Вихвостові того самого району похвалилися: керівник сільгосппідприємства ремонтує сараї вже сусіднього села, люди якого хочуть щоб і в них господарство відроджувалося. Та найбільші сподівання на добрі переміни нині можна побачити на карті Чернігівщини з позначеннями новобудов тваринницьких комплексів на різних стадіях реалізації проектів. Усе просто: будуть корови — буде молоко. А якщо молоко до того ж буде якісним — окупиться високими прибутками, з’являться нові робочі місця, розвиватимуться великі і малі села.

Тож розмова — про молочні реалії і перспективи регіону.

 Рогаті «фабрики»

— У засобах масової інформації прозвучало, що міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк назвав Чернігівщину міцним середнячком, який має великий потенціал стати відмінником. Це стосується й молочної галузі?

 — А чому б і ні? На сьогоднішній день у сільськогосподарських підприємствах області утримується понад 157 тис. голів великої рогатої худоби, у тому числі 51 тис. дійних корів — Чернігівщина за цим показником займає друге місце в Україні після Полтавщини. Окрім того, зараз у нас функціонує 28 сучасних доїльних залів, у яких виробляється 20% молока високої якості. Нещодавно введено в дію новий доїльний зал, ще 7 — планується до здачі в експлуатацію до кінця року. Загалом, нині будується 61 об’єкт. Це серйозна заявка на те, щоб регіон став лідером в Україні по розвитку молочного скотарства за прогресивними технологіями.

 В одному з інвестиційних проектів з будівництва великого тваринницького комплексу зазначено досить таки вражаючий показник: очікується виробництво 11 тис. кг молока на корову. Наскільки це реально в умовах Полісся?

— Це, звісно, непросто, залежить від багатьох чинників, але цілком можливо. У цій справі не завадило б переймати закордонний досвід: там корови — не що інше як фабрики по виробництву молока. Наведу приклад для порівняння: у нас дійне стадо може мати і 6, і 7, і 10 лактацій, хоча продуктивність тварин — обернено пропорційна плину часу. За кордоном дійних корів «вичерпують» за 3 роки і замінюють на первісток. При цьому потрібне дуже точне дотримання технологій. Тваринам створюють максимум комфорту. На наших фермах, буває, хваляться тим, що у приміщеннях тепло як у хаті. А от корови полюбляють нижчу температуру. І раціон годівлі має бути відповідний.

Поки що наш максимум на одну корову — 8 тис. кг молока на рік і тільки у двох сільгосппідприємствах. А в середньому тваринники області у 2010 р. одержали 3791 кг молока на корову. В цілому ж цей показник з кожним роком прогресує. У деяких господарствах за останній рік порівняно з попереднім валові надої зросли на 18—25 відсотків.

До речі, ми виробляємо понад 500 кілограмів молока на кожного жителя області — це один з кращих показників в Україні. Тобто, у соціальному вимірі цієї продукції вистачає, а в економічному — треба ще підтягнутися.

У 2010 р. тваринники Чернігівщини отримали 3791 кг молока на корову. Фото автора

Чому вода дорожча?

— До речі, ми весь час говоримо про великі ферми. Але поруч з потужними тваринницькими комплексами для розвитку молочної галузі напевне мають велике значення також невеликі індивідуальні та фермерські господарства?

— Безперечно. В області нараховується 11 домогосподарств, які доглядають понад 10 корів, 77 — до 9, а від 1 до 6 годувальниць — 62444 селянських обійстя. Але їх нині значно менше, ніж було, скажімо, три десятки років тому.

— На запитання про причини зменшення кількості тварин у сільській череді поліщуки найчастіше відповідають: «Тому що пляшка набраної із джерела мінеральної води дорожча за літр молока, на яке треба добре попрацювати». Що ви на це скажете?

— Скажу, що багато залежить від якості продукції. Ми маємо приклади створення селянами кооперативів, котрі купують холодильну установку. Після доїння є бактерицидна фаза — 2 години. Доставлене упродовж цього часу до холодильника молоко практично не псується. Тоді і якість добра, а відповідно і вища ціна.

На невеликих фермах у сільгосппідприємствах теж є схожі проблеми. Там кожен виходить із ситуації як може: приміром, дехто пристосовує «удеески» — обладнання, яким доять корів у літніх таборах. Ставлять його у сарай і виходить як міні-доїльна установка. Підводять молокопровід і мають принцип доїльного залу: немає контакту молока з повітрям, воно зразу йде в холодильну установку.

А загалом хочеться сказати, що, нарікаючи на закупівельну ціну, багато хто з виробників не замислюється про невикористані резерви. Приміром, про якість кормів — не досягли ми ще тут достатнього рівня. Але ж це головне при нарощуванні обсягів продукції. І про собівартість треба думати.

Щодо індивідуальних господарств, то їм у цьому плані компенсують затрати. Приміром, згідно з недавно розробленою програмою господарю, у якого більше 3-х корів, за цього року за придбану доїльну установку має бути відшкодування в межах до 5 тис. грн. Зараз ми готуємо матеріали по деяких особистих селянських господарствах.

І теля — прибуткове

— Які ще державні програми, спрямовані на розвиток тваринництва, працюють в області?

— Їх кілька і всі вони дуже важливі: дотація на будівництво тваринницьких комплексів — держава компенсує до 50% їх вартості без ПДВ, а також до 30% вартості комбікормових заводів. Також сільгосппідприємствам будуть повертати суми в розмірі 7 грн за кг живої маси купленої у селянському дворі телички, яку використають для оновлення дійного стада. Наступна програма — закупівля сільгосппідприємствами племінних нетелей та корів. Для того, щоб ці програми були доступнішими, в районах області створені комісії, які допомагають господарям у підготовці документації, що зручно для жителів віддалених населених пунктів. Якщо селянам допомагати, поза сумнівом — молоко буде.

В одному господарстві, яке спеціалізується на садівництві, випало почути селянську мудрість: щоб родили плодові дерева, треба сіяти… кормові культури…

— …і тримати ферму. Усе правильно: землі потрібна органіка. До речі, ті господарства області, які досягли успіху, давно засвоїли: рослинництво-тваринництво — це не просто замкнуте коло, а, можна сказати, — рятівне для сільського господарства.

Євдокія ТЮТЮННИК,
«Урядовий кур’єр» 

ДОСЬЄ «УК»

Олег КРАПИВНИЙ. Народився в с. Тиниця Бахмацького району на Чернігівщині. У 1988 році закінчив Сумський державний аграрний університет за спеціальністю «Зооінженерія». Починав трудовий шлях на посаді зоотехніка-селекціонера в колгоспі, працював в управлінні сільського господарства Бахмацької райдержадміністрації, останні 7 років — в управлінні агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації. Закінчив аспірантуру Інституту генетики і розведення тварин НААН України. Автор наукових праць на тему молочного скотарства.

КОМПЕТЕНТНО

                                   
Олександр ШАНОЙЛО,
заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації
з питань агропромислового розвитку:

— Молочне та м’ясне виробництво поруч із зерновим і картоплярством є стратегічними напрямками виробництва в області. Тут активно будуються тваринницькі комплекси, селекційно-племінна база представлена 21 племзаводом з розведення п’ятьох порід худоби молочного спрямування. Розвитку цього напрямку сприяє наявність півмільйона гектарів луків і пасовищ. Крім того, у контексті ефективності використання зерна облдержадміністрацією проводиться політика не прямої реалізації, а переробки на комбікорми, що вдвічі ефективніше при виробництві молока. Якщо говорити мовою цифр, то прямий продаж зерна за діючими цінами цьогоріч принесе області 3,6 млрд грн, а переробивши його у виробництво молока, отримаємо майже 6 млрд грн, через м’ясо — 4,2 млрд грн. Саме економічними розрахунками ми сьогодні переконуємо виробників господарств максимально розвивати тваринництво.

НОВИНКА

 У селі Травневому Городнянського району заради виготовлення безпечного молока годують корів кормами, одержаними із сертифікованих полів. За словами зоотехніка підприємства «Етнопродукт» Світлани Коробської, ці поля не обробляються пестицидами та гербіцидами. З бур’янами там борються оригінальним органічним способом — сіють гречку. За словами начальника науково-випробувальної лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини державного підприємства «Чернігівстандартметрологія» Наталії Коновець, це підприємство щомісяця перевіряє якість своєї продукції за власною ініціативою і має чудове молоко. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua