"Олександр ВІЛКУЛ: «У 2015 році Україна стане центром європейського баскетболу»"

1 жовтня 2013

Віце-прем’єр-міністр України
Олександр ВІЛКУЛ

Україна перейняла у Словенії естафету проведення чемпіонату з баскетболу ЄвроБаскет-2015. Цей турнір входить до п’ятірки найбільших спортивних змагань світу і є другим за масштабом спортивним святом у Європі. Як готується Україна до чемпіонату? Що отримає наша держава від проведення ЄвроБаскету-2015? Про це ми попросили розповісти віце-прем’єр-міністра, секретаря Координаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з баскетболу ЄвроБаскет-2015 Олександра ВІЛКУЛА.

— Олександре Юрійовичу, минулої неділі в Словенії ви прийняли естафету ЄвроБаскету-2015. Яке значення цієї події для України?

— Це особлива подія для всієї країни. Ми стали на крок ближчими до грандіозного свята спорту, яке буде яскравою сторінкою в історії України, — чемпіонату Європи з баскетболу 2015. Роботи дуже багато. Буде докладено максимум зусиль, щоб турнір пройшов у нашій країні на найвищому рівні. Це дасть змогу відкрити Україну світу, розказати про українські традиції й досягнення, показати глядачам та спортсменам нашу гостинність. Підготовка й проведення чемпіонату дасть потужний поштовх до занять спортом та ведення здорового способу життя. ЄвроБаскет-2015 запам’ятається всім, хто відвідає Україну, яскравими спортивними досягненнями, відмінними враженнями й високими результатами. Кожен гість відчує, що таке свято по-українськи! Зазначу, що основна частина витрат — це державно-приватні інвестиції. Зокрема багатофункціональні арени й нові термінали в аеропортах плануємо побудувати коштом приватного інвестора. Крім спортивної та іміджевої складової, за розрахунками експертів, проведення ЄвроБаскету буде економічно вигідним для України.

— Як Україна готується до баскетбольного свята?

— Створюємо нові можливості для занять спортом та популяризації здорового способу життя. В шести містах України — Києві, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку, Харкові та Львові — з’являться нові мультифункціональні арени світового рівня. Буде побудовано шість сучасних універсальних тренувальних баз у Київській, Дніпропетровській, Донецькій, Одеській, Харківській та Львівській областях. Можна буде проводити тренування з багатьох видів спорту, зокрема баскетболу, волейболу, міні-футболу. Після закінчення ЄвроБаскету-2015 бази передадуть дитячо-юнацьким спортивним школам. У Криму, Карпатах і на Київщині буде створено тренувальні комплекси для збірних команд, які приїдуть на турнір. Після ЄвроБаскету-2015 там тренуватимуться національні збірні України з різних видів спорту, адже значна їх частина через брак належних умов їздять на тренувальні збори за кордон.

Також зазначу, що в процесі підготовки, — а в нас попереду два роки, — проходитимуть змагання зі стрітболу, планується розвиток мережі вуличних спортивних майданчиків для гри в баскетбол. Завдяки цьому молодь матиме можливість займатися одним із найвидовищніших видів спорту. Це також сприятиме підвищенню інтересу до баскетболу напередодні ЄвроБаскету.

— У чому полягає унікальність мультифункціональних арен?

— Такі арени — не просто спортивні об’єкти. Створюється новий кластер вітчизняної економіки. Арени можуть трансформуватися під будь-які заходи менш ніж за добу. В них можна проводити змагання зі 100 видів спорту, зокрема баскетболу, хокею, міні-футболу, тенісу. Крім того, можна організовувати масштабні культурні заходи світового рівня: концерти, шоу-програми та виставки. Це буде принципово новий формат заходів, які на сьогодні Україна не може проводити. Зауважу, що нові багатофункціональні арени будують за рахунок приватних інвесторів, у яких є програма завантаженості цих об’єктів. З досвіду Європи та Америки в таких аренах можна проводити до 280 заходів на рік. Арени стануть культурно-спортивними центрами європейського рівня в містах, де будуть побудовані. Їх поява дасть змогу містам зробити ще один крок до справжнього європейського міста.

— Яка соціальна складова підготовки й проведення ЄвроБаскету-2015?

— В усіх об’єктах, які будуватимуть до цього турніру, буде створено комфортні умови для вільного доступу людей з особливими потребами. Матчі чемпіонату відвідають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, з малозабезпечених сімей, з обмеженими можливостями. Буде активізовано волонтерський рух. Завдяки цьому молоді ініціативні люди візьмуть безпосередню участь в організації європейського свята першості, працюватимуть у команді професіоналів та розкриють себе. Такі заходи підвищують інтерес до європейських цінностей та здорового способу життя.

Для жителів та гостей міст, котрі прийматимуть турнір, створять фан-зони, які працюватимуть протягом всього чемпіонату. Це буде дуже видовищна і яскрава подія, яка увійде в історію європейського баскетболу та назавжди залишиться у серцях всіх, хто відвідає чи перегляне матчі ЄвроБаскету-2015 в Україні.

— Що ще отримає Україна від чемпіонату Європи з баскетболу?

— Проведення ЄвроБаскету-2015 дасть новий імпульс розвитку містам, які прийматимуть матчі турніру. Наприклад, Дніпропетровськ і Одеса отримають нові аеропорти — інвестори побудують сучасні термінали, а держава допоможе в створенні нових злітно-посадкових смуг. Позиція уряду — у будівництві об’єктів максимально використовувати продукцію українського виробництва. Під час підготовки до проведення чемпіонату буде створено близько 100 тисяч нових робочих місць, а для обслуговування й експлуатації нових об’єктів — ще 10 тисяч.

Я особисто контролюю та провожу наради щодо будівництва об’єктів у приймаючих містах. Вже закладено капсули на місці будівництва арен у Дніпропетровську, Києві й Харкові.

Проведення спортивних заходів світового рівня — важливий елемент розвитку туризму, що є однією з точок зростання економіки. За три останні роки більш ніж на мільйон збільшилася щорічна кількість туристів у нашу державу. Ми демонструємо нашу гостинність та робимо поступові кроки з підвищення сервісу.

— Який ваш прогноз на ЄвроБаскет-2015?

— Це буде яскрава спортивна подія світового рівня. Цього року ми провели юнацький чемпіонат Європи з баскетболу. ФІБА Європа визнала цей турнір найкращим за всю історію проведення турніру, а його організовують з 1971 року. Відзначу яскравий результат української збірної на чемпіонаті Європи з баскетболу 2013 року в Словенії: наші спортсмени увійшли до шістки найкращих команд Європи. Це найвищий показник за всю історію української збірної. Досі максимальне місце було 13-те, в далекому 1997 році.

ЄвроБаскет-2015 — це майбутнє, і ми впевнено в нього дивимося. Ми віримо в наших спортсменів. За результатами юнацького чемпіонату Європи з баскетболу в п’ятірку найкращих баскетболістів увійшов українець — Святослав Михайлюк. І завдання уряду — підтримувати спортсменів та створювати умови для того, щоб молодь займалася спортом і вела здоровий спосіб життя. У своїй промові в Любляні я сказав, що Україна чекає на гостей у 2015 році. Ми здивуємо всіх — кожен глядач і спортсмен відчує, що таке справжнє свято по-українськи!

Інна КОСЯНЧУК,  «Урядовий кур’єр»

 

ДОСЬЄ «УК»

Олександр ВІЛКУЛ. Народився 1974 року в м. Кривий Ріг на Дніпропетровщині. 1996 року закінчив Криворізький технічний університет, за фахом гірничий інженер. З 2010 року навчався у Дніпропетровському регіональному інституті державного управління Національної академії держуправління при Президентові України за спеціальністю «державне управління».

Розпочав трудову діяльність помічником машиніста екскаватора на Криворізькому гірничо-збагачувальному комбінаті, згодом займав керівні посади на ВАТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат». 2006-2010 рр. – народний депутат України V і VI скликань, заступник голови Комітету ВР з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва. З березня 2010-го очолював Дніпропетровську облдержадміністрацію. 24 грудня 2012 року Указом Президента України призначений Віце-прем’єр-міністром України.

Кавалер орденів «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів (2008, 2011). Заслужений працівник промисловості України (2005). Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів (2004).



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua