"Партнерство з НАТО не припиниться"

Катерина МАЦЕГОРА
25 лютого 2011

ПЕРЕГОВОРИ

Головним підсумком візиту Андерса Фога Расмуссена до Києва стало проголошене бажання продовжувати плідні відносини


Власне, на цьому наголошував під час спільної прес-конференції з Генсеком Північноатлантичного альянсу Президент Віктор Янукович. "Ми домовилися і надалі підтримувати активний політичний діалог та розвивати практичне співробітництво України з НАТО. Ми продовжимо реалізацію усіх чинних проектів та програм. Увага буде приділена ефективному використанню існуючих інструментів та форматів співпраці", - розставив акценти глава держави.

Розвинемо те, що є

За словами Президента, йдеться насамперед про діяльність Комісії Україна-НАТО, реалізацію Річних національних програм співробітництва з Альянсом, роботу спільних робочих груп.

Віктор Янукович також висловив вдячність за готовність НАТО продовжувати надання експертної та ресурсної допомоги для проведення всеохоплюючих реформ в Україні. З українського ж боку було підтверджено бажання взаємодіяти з Альянсом у рамках миротворчих операцій.

За словами глави держави, сторони також обговорили можливості співпраці у протидії традиційним та новим безпековим викликам і загрозам, приділили увагу також невійськовим аспектам співробітництва (в тому числі - подоланню наслідків надзвичайних ситуацій).

Йшлося і про демократію в нашій країні. "Ми з паном Генсеком багато часу приділили обговоренню питань демократії, свободи слова. Безумовно, я хотів би зазначити: чудово, що НАТО підтримує суверенітет, незалежність України, її територіальну цілісність і демократичний розвиток", -підкреслив Віктор Янукович.

Безпека одна на всіх

Ми позитивно оцінюємо намір Альянсу посилити співробітництво з партнерами, який висловлено в новій Стратегічній концепції НАТО. "Як особливий партнер Україна готова брати активну участь у розбудові та посиленні партнерства Альянсу", - заявив Президент, відзначивши у цьому контексті відновлення співробітництва Альянсу з Росією.

Глава держави наголосив: попри спільну думку сторін, що конструктивне партнерство України з НАТО є вагомим фактором міжнародної та регіональної стабільності і безпеки, у його подальшому розвитку ми виходитимемо з наших національних інтересів. Та при цьому враховуватимемо інтереси НАТО і потреби зміцнення загальноєвропейської безпеки та стабільності.

Обмінявшись думками про міжнародну безпекову ситуацію, сторони зійшлися на актуальності активної та цілеспрямованої взаємодії. За словами Віктора Януковича, Україна вважає своїм обов'язком робити внесок у цю співпрацю.

Нас цікавить ПРО

Україна, як і раніше, є активним учасником миротворчих операцій, у тому числі й під проводом НАТО. "Ми поділяємо думку, що безпека має бути неподільною і треба спільно шукати відповіді на глобальні і регіональні виклики", - зазначив під час спільної прес-конференції після зустрічі з Генсеком НАТО міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

У свою чергу Андерс Фог Расмуссен підкреслив, що наша країна є великою державою і відіграє дуже важливу роль у євроатлантичній архітектурі безпеки. "Ми високо цінуємо наше партнерство з Україною", - зауважив він.

Відтак Альянс готовий надавати Україні допомогу у проведенні оборонної реформи, якщо у нас виникне відповідне бажання. НАТО також готова до співпраці у напрямах енергетичної безпеки, кібербезпеки та безпеки на морі.

Подякувавши за внесок у миротворчі операції під проводом НАТО, Генсек запропонував Україні вивчити питання щодо можливості додатково направити до Афганістану інструкторів. За його словами, в цій країні безпекові повноваження поступово передаватимуться місцевим силам, однак для цього необхідно підготувати більше спеціалістів.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу також розповів про можливість започаткування експертних консультацій щодо внеску України в систему протиракетної оборони НАТО. Він повідомив, що Україна зацікавлена у такій співпраці та нагадав: Альянс запрошує до співпраці з цього питання Росію та інших партнерів по євроатлантичному регіону.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua