"ПАРЄ: гуманітарна криза на Донбасі посилюється"

Вікторія ВЛАСЕНКО
24 сiчня 2018

Парламентська асамблея Ради Європи проголосувала за резолюцію «Гуманітарні наслідки війни на Донбасі», автором якої став литовський депутат від Європейської народної партії Егідіус Варейкіс. У тексті документа йдеться про те, що внаслідок воєнних дій на Донбасі та анексії Криму в Україні загинуло 10 тисяч осіб, 24 тисячі було поранено, 1500 зникли безвісти, 1,6 мільйона українців були змушені залишити домівки, з них майже півмільйона звернулися до інших країн, зокрема Російської Федерації, із проханням про притулок. «Асамблея закликає всі країни  — члени Ради Європи активізувати політичну співпрацю, щоб покласти край цьому конфлікту і припинити страждання цивільного населення», — йдеться  у резолюції.

Будинок цієї жінки зруйнували російські «гради». Фото з сайту radiosvoboda.org

Текст документа містить 10 пунктів, у яких сформульовано заклики до російської влади, серед яких припинити фінансову та збройну підтримку незаконних озброєних груп у Донецькій і Луганській областях, звільнити всіх українських політв’язнів і заручників, поважати права кримських татар і пустити міжнародних спостерігачів у Крим. Пунктів з рекомендаціями українській владі 15, і в них  конкретні кроки, які вона повинна зробити, щоб полегшити життя людей, що їх вигнала з домівок війна на Донбасі та російська окупація Криму.  Доповідач наголошує, що «пошук рішень для серйозних проблем ВПО в Україні має стати стратегічною метою українського уряду», який повинен чітко показати цим людям, який вигляд має їхнє майбутнє. Резолюція закликає Київ забезпечити право ВПО на участь у виборах, спростити процедуру отримання соціальних і пенсійних виплат, запровадити спеціальні програми з будівництва житла для переселенців і гарантувати їм доступ до дитячих садків, шкіл і вищих навчальних закладів.

Під час зимової сесії ПАРЄ ухвалила ще одну резолюцію, яка хоч і не присвячена українському питанню, Україну в її тексті згадано не раз. Ідеться про резолюцію «Захист та просування регіональних мов та мов нацменшин у Європі», яку готувала депутат від Угорщини (ЄНП) Роза Гофманн. Резолюція аналізує стан виконання Європейської хартії регіональних мов у країнах  — членах РЄ в усіх сферах життя держави: освіті, культурі, медіа.  Доповідачка вважає найбільшою проблемою те, що лише 25 країн із 47, які входять до складу РЄ, на сьогодні ратифікували цей документ, а ще вісім підписали. Та й не всі країни, які зобов’язалися виконувати хартію, вчасно подають до РЄ моніторингові звіти про стан мов національних меншин.

Про Україну в резолюції згадано у зв’язку з новим законом про освіту, зокрема його мовною статтею. «Наголошую, що цей закон  фактично розглядає мови національних меншин як іноземні», — йдеться в доповіді. Вона вважає, що не можна мотивувати вивчення польської, угорської, румунської, болгарської та інших мов лише тим, що це мови Євросоюзу, адже «це рідні мови нацменшин, які проживають в Україні». «Переконана, що, ухваливши це законодавство, країна не виконує своїх міжнародних зобов’язань і стандартів Ради Європи», — йдеться у доповіді.

У рекомендаціях резолюції ПАРЄ радять урядам країн-членів РЄ забезпечити навчання рідною мовою дітям з родин нацменшин від дитячого садочка до вищих навчальних закладів. «Забезпечити тим, хто говорить мовою нацменшин, можливість вивчити офіційну мову в достатньому обсязі, впроваджуючи найліпші практики з викладання іноземних мов у методологічний підхід для вивчення мови офіційної», — йдеться в документі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua