"Пенсію потрібно заробляти замолоду"

Валентина КОКІНА
16 червня 2011

ЗАКОНОПРОЕКТ

Великі виплати обмежать


На цьому тижні депутати планують розглянути  проект закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення  реформування пенсійної системи», головна мета якого — встановлення соціальної справедливості у пенсійному забезпеченні українських громадян.

Пенсійна реформа торкнеться майже кожної людини. Вона допоможе  в першу чергу молодим людям, а саме тим, хто не досяг 35 років, відкладати кошти на гідну старість і  в майбутньому вони отримуватимуть виплати з двох джерел. З прийняттям законопроекту медики, педагоги та соціальні працівники отримають при виході на пенсію  одноразово додаткову виплату.

Як повідомив директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Микола Шамбір, йдеться, зокрема, про поширення виплати 10-ти призначених пенсій на медичних, педагогічних та працівників соціальної сфери (будинків—інтернатів, реабілітаційних центрів, територіальних центрів, центрів адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, центрів обліку бездомних осіб та закладів для бездомних громадян) та виплату її за рахунок коштів державного бюджету:

поступове — за 6 років, починаючи з 2013-го, — підвищення до 62 років пенсійного віку для чоловіків, котрі працюють на державній службі (раніше пропонувалося одномоментно);

обмеження максимального розміру пенсії 10 прожитковими мінімумами та поширення цієї норми на вже призначені пенсії;

збільшення протягом 10 років календарної вислуги військовослужбовцям до 25 років (раніше пропонувалося за 5 років);

урахування до календарної вислуги років для призначення пенсії військовим часу навчання у вищих навчальних закладах (1 рік навчання за 6 місяців служби);

надання до 1 січня 2016 р. можливості при призначенні пенсії за бажанням пенсіонера враховувати зарплату за 60 місяців до 1 липня 2000 р. (до запровадження персоніфікованого обліку) — при збереженні архівних документів.

У законопроекті також пропонується обмежити заробіток для призначення пенсій для всіх пенсіонерів сумою, з якої сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Нині пенсії чотирьом категоріям — народним депутатам, суддям, прокурорам і військовослужбовцям — призначаються з урахуванням їхньої заробітної плати, що істотно перевищує суму, з якої сплачено єдиний внесок. Так, максимальна сума, з якої сплачується внесок, — 14 400 грн (15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, з 1 квітня 2011 року — 960 грн).

За словами Миколи Шамбіра, враховано й пропозицію профспілок щодо прирівнення народних депутатів до інших категорій пенсіонерів у частині умов призначення дострокових пенсій. Адже зараз народні обранці мають право на призначення дострокової пенсії за 2 роки до досягнення ними пенсійного віку, в той час як інші громадяни — за півтора роки. 

З профспілками узгоджено й таке: за бажанням особи виключати періоди одержання допомоги з безробіття при призначенні пенсії через оптимізацію заробітної плати у межах 10% стажу, що дасть можливість виключити періоди із найменшою заробітною платою та відповідно мати більший розмір пенсії.

Передбачається істотне спрощення механізму відстрочення виходу на пенсію, зазначив урядовець. А саме:  при досягненні пенсійного віку від особи не вимагатиметься звернення до пенсійних органів про бажання відстрочити призначення пенсії.

Планується, що у межах перших 5 років відстрочення розмір пенсії підвищуватиметься на 0,5% за кожен місяць більш пізнього виходу на пенсію, та на 0,75 % у разі відстрочення виходу на пенсію на понад 5 років.

Зараз підвищення пенсії проводиться диференційовано за повні роки відстрочення виходу на пенсію (від 1 до 10 років) від 3 до 85,32%. За чинним порядком при відстроченні на 5 повних років виходу на пенсію особа отримає збільшення пенсії на 27,07 % (за новими нормами — 30%), при 6 роках відповідно — 36,46 та 54 %.

У законопроекті передбачається протягом 3-х років надати жінкам можливість добровільного виходу на пенсію після досягнення 55-річного віку за таких умов: наявність страхового стажу не менше 30 років; звільнення з роботи (при подальшому працевлаштуванні на час роботи виплата пенсії припинятиметься); зниження розміру пенсії на 0,5 % за кожен місяць більш раннього виходу на пенсію. Надається можливість відновлення повного розміру пенсії за умови подальшого працевлаштування та неотримання пенсії за відповідний період.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua