"Переведіть годинник"

Любомира КОВАЛЬ, Ірина ПОЛІЩУК
30 жовтня 2010

ЗИМОВИЙ ЧАС

Стрілки - назад

Щороку ми переводимо стрілки годинника на "зимовий" час і... вкотре дискутуємо - чи доцільно таке робити? Ставлення до цього психологів, лікарів та й пересічних громадян неоднозначне. Деякі економісти доводять, що таким чином держава економить чи не мільйони гривень на електроенергії. Але хто саме проводив такі розрахунки - не уточнюють. Більшість же лікарів переконані, що "гра" з годинниковою стрілкою завдає організму людини великого стресу. А це може спровокувати підвищення артеріального тиску та ріст рівня гормонів. Порушення сну призводить до запальних процесів, зростає ймовірність захворіти на застуду чи грип.

Цю тему в листах до редакції неодноразово порушували наші читачі. Вони зокрема зауважували, що клопіт мають не лише люди. Навіть корови у селі, й ті "протестують", аби взимку їх доїли на годину пізніше. Те саме зі свинями - у справі своєчасної годівлі вони непоступливі. Такі ж проблеми і з тваринами у зоопарку. Аби вони були задоволені і спокійні, годувати їх слід чітко за графіком.

Проте психолог Вадим Колесніков вважає, що насправді люди досить швидко звикають до таких переходів і вже за два тижні відбувається повна адаптація організму. Хоча, стверджує фахівець, можуть з'явитися стрес і паніка. Але це тимчасові явища, бо кожна людина на них реагуватиме по-різному. Як результат - у когось послаблюється імунітет, підвищується схильність до депресій. Дехто має звичку відкладати важливі справи на потім, виправдовуючись тим, що, мовляв, на них просто не вистачає часу. А якщо вже казати про закоханих, то стосунки їх можуть зіпсуватися через запізнення на побачення. Та особливого навантаження на організм більшості людей не передбачається.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua