"Перші кавуни. Купувати чи почекати"

Володимир КОЛЮБАКІН
11 липня 2018

Фото з архіву редакції

Покупці дивуються: сезон кавунів ще не настав, а їх вже масово продають. У багатьох виникає сумнів, чи не насичені ці ягоди (бо кавун — це найбільша у світі ягода) нітратами понад всяку норму. Сільгоспвиробники заперечують: нітрати не застосовували, просто кавуни визріли раніше через аномально теплу погоду. З цієї причини навіть довелося перенести дату проведення традиційного фестивалю кавунів у Голій Пристані на Херсонщині: він зазвичай відбувався в середині, а то й наприкінці серпня, цього року — на початку. До речі, найбільший кавун за історію проведення цих фестивалів важив 35,6 кг, та чи був він чистим, відомостей нема.

Тих, хто вирішив перечекати й купувати соковиту ягоду пізніше, коли там вже точно нема нітратів, застерігають: через посуху кавунів у серпні може й не бути — засохнуть. А щодо нітратів — трапляються публікації, як деякі журналісти віддавали куплені спеціально задля цього кавуни на аналіз і нічого не виявили.

Згадують і простий рецепт, як самотужки перевірити кавун на вміст нітратів: покласти шматочок м’якоті у склянку з водою: якщо вода забарвиться у рожевий колір, то кавун краще не їсти. Цей спосіб має істотний  недолік: спершу кавун треба купити. Крім того, з динею такий аналіз результату не дасть.

Про безпечність кавуна має також свідчити жовта пляма на одному з його боків: на цьому боці кавун лежав, доки дозрівав. Якщо кавун з усіх боків однаково зелений, то він накачаний прискорювачами росту, лежав на землі недовго і пляма не встигла утворитися.

Природно вирощений кавун під час стискання має тихенько потріскувати, на ньому смуги чіткі, не розмиті, шкірка легко здирається нігтем, а не продавлюється. М’якоть на зрізі злегка зерниста, а не глянсова, без виразних білих чи жовтих прожилок. Кажуть також, що чисті кавуни плавають, а наколоті потопають, але навряд чи у вас буде змога це перевірити під час купівлі.

Дещо насторожує: про безпечність базарних баштанних і необхідність поспішити з їх купівлею говорять, як правило, центральні ЗМІ, здебільшого передруковуючи одне і те саме повідомлення. Натомість регіональні джерела, насамперед із Херсонщини, співають зовсім іншої: це зараз на півдні України аномальна спека, а коли урожай закладали, погода була доволі холодною, тому вирощували перші баштанні під плівкою, а в такому разі без нітратів не обходиться, зауважує один з місцевих ресурсів. А  khersonline.net додає: контроль за продавцями баштанних суто умовний, його майже не існує, дуже часто вони не мають необхідних документів на свою продукцію, не кажучи вже про якісь там аналізи.

Слід згадати і про економічний чинник. Є відомості, що багато аграріїв  відмовляються вирощувати кавуни, і на це є кілька причин. По-перше, регіони їхнього вирощування потрапили до зони ризикованого землеробства. Щоб отримувати стабільні врожаї у таких зонах, необхідний полив. Але це потребує додаткових капіталовкладень.

По-друге, дедалі  зростає вартість перевезення — і кавун стане золотим, не кажу вже про диню. А купівельна спроможність населення залишається низькою. І хоч із поля кавуни продають по 1,7—1,8 гривні за кілограм, дині — по 2,5—4, то дорогою до покупця вони дорожчають у кілька разів. Тож далеко не кожен готовий викласти півсотні за кавун чи сотню за диню. Отже, якщо покупців меншає, то і баштанна справа стає невигідною.

Тому баштанними культурами хоч і торгують, та особливого попиту не спостерігається. Згадаємо, як ще кілька років тому ятки з кавунами стояли на кожній більш-менш велелюдній вулиці через кілька кроків, тепер — ні. Та це й на краще: в.о. начальника відділу безпеки харчових продуктів Держспоживслужби у Харківській області Валерій Ситников не радить купувати баштанні у стихійних наметах, особливо біля доріг — мало того, що не відомий вміст нітратів у такому товарі, то кавуни, хоч і мають тверду шкірку, здатні поглинати пил і вихлопні гази з проїжджої частини.

Щоправда, виробники висувають додатковий козир: наші кавуни продають за кордон, торік їх реалізували майже 17 тисяч тонн на 2,6 мільйона доларів. Їх  закуповують Білорусь, Польща, Молдова і країни Балтії, а це частина ЄС, там товар добряче перевіряють. Та нема жодної гарантії, що українські кавуни десь в Естонії та на ятці біля дороги однакової якості.

ПРОГНОЗ

На Херсонщині очікують гарний врожай

Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

Аграрії Херсонщини сподіваються зібрати в цьому році 235 тисяч тонн кавунів, що на 5—7% більше, ніж торік. У 2018-му в Херсонській області посіяно 23 тисячі гектарів кавунів, середня врожайність очікується на рівні 10 центнерів з гектара, що дасть вагомий урожай.

Як зазначає директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Олександр Паливода, на сьогодні зібрано 25 тисяч тонн кавунів. Збирати врожай почали раніше з огляду на ранню весну.

Зараз ще рано робити остаточні прогнози про врожайність солодкої ягоди і щодо цін на неї в сезон. Якщо погодні умови сприятимуть, все відбудеться чітко за планами.

Чиновник нагадав, що торік через сильну засуху в Херсонській області в Україні був дефіцит пізніх кавунів, що спричинило рекордне підвищення цін на них. Цього року причин для стрибків цін на кавуни поки що немає.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua