"Петриківський розпис Марфи Тимченко"

21 квiтня 2012

ДАТА

90-річчю від дня народження відомої художниці присвячено виставку її робіт

Світлана КOВАЛЬЧУК
для «Урядового кур’єра»

«Ім’я Марфи Тимченко посідає особливе місце в історії мистецтва і культури України, — зазначає генеральний директор Музею декоративного мистецтва Адріана Вялець. — Вона належала до митців, які, свято зберігаючи традиції народного мистецтва, цілеспрямовано їх розвивали». Основа творчості художниці — орнаментальне мистецтво її рідного села Петриківки, що на Дніпропетровщині. Упродовж свого життя вона створила сотні квіткових і сюжетних композицій на папері, картоні, порцеляні та полотні, спільною рисою яких є витонченість малюнка, відчуття ритму та композиційна довершеність.

Якщо перші її твори мали виразно орнаментальний характер, то в 50-х роках минулого століття  відбувається переорієнтація художниці на виробничу основу. Марфа Тимченко разом зі своїми односельцями створювала український стиль розписів фарфорових виробів.

Цікава особливість: тоді ж художниця починає вводити у свої орнаменти птаха, спочатку вплітаючи в орнамент, а згодом, виділяючи кольором, робить його символічним центром. Зв’язок між окремими елементами та мотивами у композиціях художниці приводить її до декоративного пейзажу і народної картини, але не канонічної, а саме «тимченківської», де основним мотивом є поєднання сюжету та пейзажу з елементами петриківського орнаменту.

Творчість Марфи Тимченко була безперервною і тривала до останніх днів її життя. Вона — нове явище у мистецтві народного живопису. З одного боку, майстриня сповідувала традиції народного орнаментального мистецтва, з другого — середовище професійних художників, в якому жила і працювала, сприяли народженню унікального явища в її творчості.

«Тимчеківська» картина з елементами петриківського розпису. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Виставка працюватиме до 23 квітня, тож кожен охочий має можливість побачити справжній український розпис на власні очі.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua