"Петро ПОРОШЕНКО: «Наказую нарощувати темп контрактів»"

Катерина МАЦЕГОРА
23 березня 2016

Кампанія комплектування армії контрактниками дає позитивні результати. Таким оптимістичним акцентом Президент Петро Порошенко розпочав зустріч із командирами Збройних сил України середньої військової ланки управління. У Національному університеті оборони імені Івана Черняховського він повідомив присутнім офіцерам, що перед цим заходом перевірив останні дані щодо укладання контрактів, які відбулися з початку цього року, і резюмував: «Показники дають підстави для оптимізму».

Петро Порошенко виокремив і факт проходження підготовки в тренувальних і навчальних центрах 13 тисяч військовослужбовців-контрактників. Це дає змогу значно посилити якість підготовки і скоротити плани з мобілізації.

Під час формування війська обіцяють припинити гонитву за кількісними показниками. Фото з сайту president.gov.ua

За подальше скорочення кількості мобілізованих і збільшення осіб, що служитимуть у війську на контрактній основі, глава держави зазначив: «Ми проаналізуємо та істотно скоротимо плани з мобілізації. Моє завдання — зробити так, аби левова частина комплектації відбувалася через контрактну складову, тому темп укладання контрактів наказую не збавляти, а лише нарощувати».

У кооперації з країнами — членами НАТО

У найближчій перспективі глава держави планує підписати указ про демобілізацію військовослужбовців, які були мобілізовані до лав ЗСУ в особливий період під час четвертої хвилі. Усі етапи процесу комплектування армії — від військкомату до конкретного підрозділу — мають бути під особистим контролем командирів, аби уникнути попередніх помилок, коли відбувалася «гонитва за кількісними показниками». У цьому контексті Президент висловив переконання, що якісний підхід до комплектації українського війська сприятиме підвищенню його професійного рівня.

Важлива складова — збільшення грошового забезпечення військовослужбовців. У середині 2014 року мобілізовані бійці, які були на фронті, отримували 500—600 гривень на місяць. «З 1 січня 2015 року за моїм дорученням першим пріоритетом є забезпечення Збройних сил України і грошове забезпечення військовослужбовців. Наступного року, я впевнений, відбудеться подальше його зростання, щоб підвищити не лише моральну, а й матеріальну привабливість військової служби. Дуже важливо, що підвищення мотивації військовослужбовців позитивно вплинуло і на контрактну складову формування Збройних сил», — передає слова Петра Порошенка департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Окремо Президент розповідав про налагодження спільного виробництва бронетехніки з країнами-членами НАТО. Зокрема йдеться про БТР-3 і БТР-4, броньованих машин «Дозор». Він також не приховував того, що спроможність вітчизняного військово-промислового комплексу вдалося підвищити завдяки міжнародній кооперації з країнами-членами Північноатлантичного альянсу.

Цього тижня відбудуться випробування нових видів ракет, виготовлених в Україні. Слова глави держави цитує УНІАН: «Оборонно-промисловий комплекс спрямовує свої зусилля та ресурси на переоснащення військових частин, передовсім тих, що задіяні в антитерористичній операції. У Харкові відбудеться передача новітніх видів озброєння Збройним силам. Цього тижня пройдуть випробування нових видів ракет, які також виготовлені ОПК України».

А ще Петро Порошенко повідомив про скасування США обмежень на співпрацю з державним концерном «Укроборонпром». За словами Петра Порошенка, ці обмеження було спричинено тим, що в попередні роки, за часів правління колишньої влади, оборонні структури були корумповані та насичені агентами іноземних спецслужб. «Нам вдалося викорінити і перше, і друге», — запевнив присутніх глава держави.

Військова доктрина об’єднає всіх

Петро Порошенко підтримує ініціативу розроблення Доктрини застосування Збройних сил, інших військових формувань і правоохоронних органів під час оборони держави. Недостатній рівень взаємодії під час спільного застосування військових підрозділів ЗСУ з підрозділами інших військових формувань і правоохоронних органів перетворюється на проблему. Саме тому згідно з ініціативою Генерального штабу, прописаною в доктрині, під час оборони держави визначатимуть такі принципи і положення діяльності суб’єктів сил оборони, як планування, підготовка, управління та забезпечення ЗСУ під час виконання завдань.

«Вважаю, що з набранням чинності цього документа завершиться епоха перетягування канатів між різними силовими структурами, і ми нарешті перейдемо до їхнього узгодженого застосування та дій», — сказав Президент.

Окремо він заявив про неприпустимість повторення подій, які сталися у 53-й окремій механізованій бригаді під час її розташування на полігоні «Широкий лан». На його думку, такі випадки мають негативний резонанс у суспільстві й підривають довіру людей до військових командирів, знижують боєздатність війська.

А наприкінці виступу Петро Порошенко наголосив, що відродженій українській армії вдалося локалізувати воєнний конфлікт у межах окремих районів Донбасу, звільнивши дві третини окупованої території. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua