"Піднятися над хворобою їм допомагає творчість"

Микола ПЕТРУШЕНКО
13 червня 2013

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Стартував Всеукраїнський проект «Мистецтво, що об’єднує всіх»

Театральна сцена столичного Будинку вчителя. Розпочинається вистава, підготовлена на основі роману професора Олександра Фільца «Двірнича спілка». Дійство — реалії життя. Але сприймаються вони глибше, проникливіше, кличуть до дії… Серед акторів — люди із психічними вадами. Але присутні забувають про це. Піднятися над хворобою їм допомогло мистецтво.

У дискусії про межу між нормальністю та божевіллям зламало списи не одне покоління науковців і філософів. Львівські психіатри вирішили експериментальним шляхом перевірити, який вигляд матимуть на сцені психічно хворі, і створили театральну групу, в складі якої пацієнти, працівники лікарні, професійні актори та волонтери.

Психодраматичний «Театр на Кульпаркові ім. Якоба Морено» виник 1998 року на базі комунального закладу «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня». Автор ідеї — завідувач кафедри психіатрії та психотерапії Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького професор Олександр Фільц каже, що пацієнт через гру і мистецтво може долати негативні переживання, пов’язані зі ставленням нашого суспільства до нього. Паралельно з театром у лікарні створено хор.

Нинішня вистава має вкотре показати, що результат лікування мистецтвом є. А переконати в цьому потрібно і медиків-практиків, і організаторів від охорони здоров’я, і громадськість.

Нині в Україні 84 психіатричні лікарні. Але не тільки там і не лише медикаментами лікують хворих. На це й звертає увагу Всеукраїнський проект «Мистецтво, що об’єднує всіх», який презентовано в Києві за участі Посла Великої Британії Саймона Сміта. Здійснює його Український науково-дослідний інститут соціальної і судової психіатрії та наркології. Проект охопить усю країну, презентуючи творчість пацієнтів у різних напрямах мистецтва і завершиться у вересні 2013 року в рамках проведення Днів психічного здоров’я в Україні.

У театральній групі — пацієнти і медики. Фото з сайту guoz.lviv.ua

ПРЯМА МОВА

Саймон СМІТ,
Посол Великої Британії в Україні:

— За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, приблизно 450 мільйонів людей у світі страждають на психічні захворювання. У Великій Британії протягом року кожен четвертий дорослий зіштовхується з певними проблемами психічного здоров’я, а кожен шостий — принаймні один раз протягом життя. Поза сумнівом, така статистка не може залишати нас байдужими. Толерантність суспільства та відсутність дискримінації людей, що страждають на психічні захворювання, є ключовими чинниками, на яких ∂рунтується успішна соціалізація таких пацієнтів. Дослідження британських учених показали, що багато пацієнтів визнають арт-терапію корисною як окремо взяту, так і в рамках застосування інших терапевтичних заходів. Приємно, що в Україні також активізується процес застосування цього методу.

Ірина ПІНЧУК,
директор УкрНДІ соціальної
і судової психіатрії та наркології:

— Розпочинаючи проект, ми сподіваємося, що він набуде широкої підтримки громадськості. Ще одне сподівання: це акція надасть поштовх глибшому осмисленню місця психіатрії в суспільстві, а отже, сприятиме її реформуванню. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua