"Підозрілих людей в Україну не пускають"

Ольга ПРОКОПЕНКО
27 березня 2014

«Ми перебуваємо на своїй території, у своїй державі, тому наше завдання не говорити, а діяти. І діяти із залученням усіх сил і ресурсів», — на цьому наголосив під час прес-конференції голова Державної прикордонної служби Микола Литвин.

Заходи контролю  виправдано суворі

Зокрема він повідомив, що органи й підрозділи Держприкордонслужби продовжують охороняти державний кордон України в умовах загарбання Криму Російською Федерацією та певної напруги у південно-східних областях нашої держави. Однак обстановка на кордоні, попри всю її складність, залишається повністю контрольованою. Головні зусилля служби зосереджені на охороні другого рубежу — це адміністративний кордон Херсонської, Запорізької областей та АР Крим. Перевірки здійснюють повною мірою у всіх пунктах контролю. Щоденно з АР Крим автошляхами через пункти пропуску проходить близько трьох тисяч транспортних засобів і від трьох до п’яти тисяч громадян. Найактивніший рух у напрямку Генічеськ —Джанкой. Крім того, залізницею щоденно майже 40 потягів перевозять 5–7 тисяч осіб, найбільше — у Мелітопольському напрямку.

Нині на українсько-російській ділянці проходить операція «Кордон». Тут зокрема посилено ділянку кордону, аби не допустити проникнення екстремістів, незаконного переміщення зброї, вибухівки й засобів терору, тому пропускні операції у цій його частині мінімальні. Тривають роботи з облаштування і підсилення охорони державного кордону. Для цього створено вісім мотоманеврених груп по 150—300 осіб. За словами Миколи Литвина, з початку введення суворих заходів контролю через кордон не пропущено 8,2 тисячі осіб, видано 77 постанов про заборону в’їзду на територію України. На другій лінії контролю виявлено 63 особи, які причетні до екстремістської діяльності.

Голова Держприкордонслужби розповів і про стан справ на Придністровській ділянці українсько-молдовського кордону. За його словами, тут ситуація складна, але контрольована завдяки операції «Рубіж», відтак залишається стабільною.

— Стан укомплектованості технікою та зброєю дає нам можливість виконувати в повному обсязі визначені завдання, — поінформував Микола Литвин. — Морально-психологічний стан особового складу добрий. Усі прикордонники залишаються вірними Присязі й готові зі зброєю боронити нашу державу. У нас цілісна прикордонна служба, у розпорядженні якої люди, що проходять дійсну військову службу, а також сили резерву. Тому потреби залучати інші формування громадян немає. Нині ми приступаємо до доукомплектування наших підрозділів, для цього є відповідний указ в.о. Президента, затверджений Верховною Радою. Невдовзі наші лави поповнять 3,9 тисячі військовозобов’язаних. Нам важливо, щоб до нас потрапили люди, які мають стосунок до прикордонних військ, аби вони після нетривалого терміну підготовки могли приступити до виконання обов’язків.

Прикордонники завжди на варті. Фото з сайту dpsu.go.ua

Реагують  навіть на чутки

На запитання про чутки, що на кордоні з АР Крим українські прикордонники не випускають на материкову зону чоловіків віком від 20 до 40 років, голова Держприкордонслужби зауважив: «Черги довжиною до трьох кілометрів справді спостерігав на власні очі. Та зауважу, що перевіряючи осіб, які хочуть вимушено покинути півострів, прикордонники вивчають, з якою метою люди (особливо групами) їдуть, і куди саме, що з собою везуть. Тому нерідко доводиться повертати назад тих, хто викликає підозру. Так, було багато непропусків, надходило чимало дзвінків з цього приводу. Ми намагаємося реагувати на кожен із них.

Щодо інформації про вилучення бланків українських паспортів у Криму і їхнє неправомірне використання невідомими особами, Микола Литвин повідомив: «Через оперативні канали нам надходило орієнтування про можливе використання бланків паспортів тими людьми, які їдуть для дестабілізації обстановки у східних і південних областях. Ми звертаємо на це увагу і чітко працюємо».

За даними відомства, на адміністративному кордоні між АР Крим і Херсонською та Запорізькою областями не було жодних прикордонних постів. Але, зважаючи на обставини, довелося терміново організувати підрозділи, щоб встановити контроль. Приблизно за добу тут проходить від 33 до 40 пасажирських і вантажних потягів та електричок. Із Мінінфраструктури домовлено про збільшення часу зупинки, щоб ретельно перевірити кожен вагон. Контроль здійснюють і під час руху потягів.

Щодо можливості закріплення за АР Крим статусу окупованої території і, відповідно, введення пропускного режиму М. Литвин зауважив:

— Пропускний режим можемо посилити з урахуванням обстановки, яка складається в певній частині країни. Якщо спокійний мирний перебіг життя, то здійснюватимемо звичайні, як у всій Європі, прикордонні формальності. Якщо ж існуватиме загроза, як нині в районі Красноперекопська, Джанкоя, де стоять потужні угруповання російських військ, то прикордонники мають і відповідно себе поводити. Це слід враховувати і вибудовувати кордон з точки зору вже не мирного часу, а з точки зору загрози вторгнення на материкову частину.

Микола Литвин підтвердив факти провокацій невідомими особами. Наприклад, щодо маневрів військової техніки впритул до кордону, несанкціонованих польотів авіації, намагань потрапити на територію України організованих груп (днями затримано сім осіб у потязі, що рухався через пункт пропуску Іловайськ) тощо. Утім, прикордонники реагують навіть на чутки — то про висадку десанту, то про диверсантів на котрійсь із ділянок кордону.

Окрім того, М. Литвин повідомив: «Ми проводимо поступове виведення військовослужбовців Держприкордонслужби з території АР Крим. Так, завчасно передислокували Севастопольський загін морської охорони до Одеси, Керченський загін морської охорони до Маріуполя, регіональне управління Сімферопольського загону до Херсона. Морські загони приступили до охорони узбережжя Чорного і Азовського морів.

ДО РЕЧІ

Протяжність території українського кордону становить понад 7 тисяч кілометрів, із них 2 тисячі 295 кілометрів – це ділянка кордону з Росією, а протяжність українсько-молдовського кордону – 1222 кілометри, 452 з яких становить придністровський відрізок. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua