"Підтримаймо українського виробника. Але якісного"

Олег ГРОМОВ
26 червня 2014

Українські забудовники цього року масово переходять на будівельні матеріали вітчизняного виробництва. За інформацією директора проектів девелоперської компанії «НЕСТ» Віталія Грусевича, компанії, які зводять житло, використовують для цього уже понад 80% наших матеріалів. У першу чергу — цемент, пісок, метал, бетон. Тобто до них належать такі, для виробництва яких в Україні є вся необхідна сировина та не потрібно використовувати високотехнологічне обладнання.

Звісно, масово переходять на вітчизняні будматеріали компанії-забудовники, як то кажуть, не від хорошого життя. Так, з початку року їхні імпортні  аналоги подорожчали на понад 40%. Хоча, варто сказати, що і вітчизняні товари теж не тупцювали на місці: за п’ять місяців 2014 року вони зросли в ціні на 5—15%.

Утім, чимало забудовників готові переходити на вітчизняну будівельну продукцію за умови її хорошої якості. Приміром, керівник відділу продажу житлового комплексу Park Stone Дмитро Шостя зазначає, що до наших товарів у цьому сенсі є чимало питань. За його словами, компанія раніше однозначно обирала імпортні товари, а не українські, бо вони за цінами були практично одинакові, проте за якістю, звісно, перші значно вигравали.

Саме про це кореспонденту «УК» повідомив і відомий архітектор, лауреат Державної премії України з архітектури Георгій Духовичний. «В Україні часто відбуваються і відбувалися раніше порушення технологій у процесі виготовлення будівельних матеріалів. Звісна річ, їх також масово використовують під час спорудження житла. Дуже хочеться, щоб непоганий заклик — підтримати вітчизняного товаровиробника — не став виправданням вироблення та використання неякісних товарів», — констатує він.

Хоча архітектор та й безпосередньо будівельники не заперечують того, що в Україні виробляють чимало якісних будматеріалів. До них належать деякі фарби, окремі види гіпсокартону, сантехніка (є якісні сорти фаянсу), єврорубероїд тощо.

А от стосовно огороджувальних конструкцій, фасадних систем, керамічної черепиці, ліфтового обладнання, деяких видів арматури, радіаторів, то імпортна продукція стоїть набагато вище за якістю.

Хоча, як запевняють будівельники, з кожним роком ситуація з товарами, виробленими в Україні, поліпшується. Тож Дмитро Шостя впевнений, що забудовники підвищуватимуть вимоги до вітчизняних матеріалів, а використання новітніх технологій в Україні дасть поштовх до зниження цін на нерухомість. Для прикладу будівельники вказують на запуск заводу з виробництва великих блоків від компанії «Київміськбуд», який повинен був статися в кінці 2013 року. Чомусь деякі забудовники вважають, що це працююче на повну потужність підприємство дало б змогу в найближчому майбутньому знизити ціни на квадратний метр житла до 400 доларів.

Проте Георгій Духовичний скептично ставиться до такої думки і вважає, що корінь зла тут не в цьому, а у великій корупційній складовій, не подолавши яку про жодне зменшення цін на житло не може йтися.

До того ж архітектор вважає, що навіть повна відмова від імпортних будівельних товарів та їхнє заміщення вітчизняними також нічого не змінить у ціновій ситуації на ринку.

Зараз головне інше — щоб у погоні за дешевими вітчизняними будматеріалами, а значить і прибутками (а їх нині не так просто, як раніше отримати), забудовники не почали зводити вкрай неякісне житло.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua