"Піна для адреналіну"

Олександр ВЕРТІЛЬ
13 вересня 2013

Нещодавно Сумами прокотилася доволі неприємна новина. В одному з нічних клубів міста під час організації так званого пінного шоу постраждали кілька відвідувачів. Уранці наступного дня всі вони відчули біль в очах, а одному з юнаків стало зле: він не побачив… себе в дзеркалі.

Далі були звернення до офтальмологів, лікування і — відкриття кримінального провадження за фактом недбальства під час проведення масових заходів. Як повідомили днями в секторі зв’язків із громадськістю УМВС у Сумській області, до остаточної крапки в цій історії ще далеко.

Нині правоохоронці й фахівці з’ясовують, яку саме піну використовували організатори нічного гуляння і чи мали дозвіл на неї, що входило до її складу і чому бажання потішити публіку несподіваними ефектами обернулося таким результатом. Це ж добре, що обійшлося без тяжких ускладнень (хоч з очима жарти кепські) і сьогодні потерпілі почуваються непогано. А якби сталося непоправне і молоді втратили зір?

Загалом же нині доволі чітко вимальовується тенденція, коли в прагненні привабити відвідувачів організатори нічних клубів, дискотек та інших розважальних закладів балансують на межі між дозволеним і тим, що перебуває поза рамками здорового глузду.

Згадаймо недавній трагічний випадок в одному з російських міст, де під час вогняного шоу загорілося приміщення і в полум’ї живцем згоріли люди. Та хіба тільки ця трагедія? З певною періодичністю НП трапляються в різних містах і місцях з тими чи тими відтінками. А в основі — недбалість, безпечність, нехтування елементарними правилами техніки безпеки під час організації феєрверків тощо.

Про пінну неприємність говорив з багатьма сумчанами різного віку, різних уподобань і поглядів. Як правило, більшість категоричні в судженнях: гра з вогнем (чи піною) у прямому і переносному значеннях — вельми небезпечне заняття. Перед тим, як стрімголов мчати на шоу, слід подумати: а чи варте воно, щоб на рівному місці за свої ж гроші нашукати собі пригод на голову (чи й ще на щось)?

Не можна мовчки потурати так званим шоуменам, які не замислюються про можливі наслідки власних витівок. Адже хтось конкретно замовляв піну, купував її, а потім давав «добро» на використання. Тут уже і правоохоронці повинні сказати своє жорстке слово, аби надалі поставити заслін можливим неприємностям.

Звісно, це не означає, що потрібно негайно відгородитися від будь-яких розваг і дивитися на світ з-під ковдри. Якщо сповідувати теорію не тільки ймовірності, а й неймовірності (виявляється, є й така), на неприємність можна наразитися навіть лежачи на дивані. Згадаймо випадок кількарічної давності, що стався з одним із президентів США: дивлячись по телевізору спортивні змагання, ненароком вдавився бубликом. Скільки глузувань було на його адресу…

Істотне спостереження: ті, хто під час подібних розваг потрапляли в екстремальні ситуації й балансували між життям і смертельними неприємностями, чомусь швиденько починають студити холодне. Ще й інших застерігають: хоч би якими видовищними були шоу чи програми, перед тим, як їх відвідувати, краще подумати про можливі неприємності.

Але для цього треба самому обпектися. Та чи варто?

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua