"Піонерський табір витягнув щасливий білет"

Валерій МЕЛЬНИК
22 березня 2011

СОЦІАЛЬНЕ ПИТАННЯ

 

 На Волині дитячий заклад перетворили на успішне комунальне підприємство

Лише симфонія соснових верховіть...

На березі мальовничого озера, під віковими соснами вслухаються у тишу декілька невеликих будинків. А тиша тут стоїть така, що людина, яка приїхала із міста, перші дні вслухається у ледь чутні місцеві звуки, як у прекрасну лісову симфонію.

- Ми кілька днів не могли звикнути до тиші й спокою, що панують навкруги!.. - із неприхованим захопленням розповіла Людмила Ковтун, яка приїхала із міста Вишгород Київської області й саме дегустувала мінеральну воду з місцевого бювета. - А ще ніяк не можемо звикнути до кришталево-чистого, настояного на хвої повітря... Уявляєте, тут немає жодної машини!.. Навіть не віриться, що таке взагалі може бути!..

- Враження фантастичні!.. - ділиться ще одна киянка Наталія Фурман. - І персонал тут привітний настільки, що від'їжджати звідси, відчуваю, буде сумно!

Наша розмова відбувається на місці колишнього піонерського табору, а нині успішного комунального підприємства "Санаторій матері й дитини "Пролісок". Дитячий заклад, що з'явився тут ще в 1986-му, у роки минулих "реформ" мав усі шанси повторити долю багатьох подібних йому. Тобто або перетворитися на непривабливі руїни, або, як кажуть, змінити форму власності й опинитися у приватних руках.

Для підприємливих приватників це був ласий шматочок. Адже мальовнича лісова місцевість, прекрасне озеро і джерело мінеральної води, що, за висновком Одеського інституту бальнеології, є рідкісно-лікувальним, створили тут прекрасні стартові можливості для розвитку приватного курортного бізнесу. Ясна річ, що про дешевші путівки для соціально незахищених верств населення тоді можна було б забути.

Але в обласної влади у 1995 р. вистачило глузду, аби зберегти маловідомий об'єкт, що був у власності профспілок і очікував на повну руйнацію, для всіх жителів регіону. Це попри те, що річна інфляція у 1993-му становила рекордних 10 000%. І Волинь, звісно, ще не відійшла від неї!

На щастя, за справу взялася цілеспрямована Валентина Касарда, яка зуміла сформувати команду однодумців і запалити їх своїм ентузіазмом. Так, на долю піонерського табору, що пліснявів і руйнувався в міжсезонний період, випав щасливий лотерейний квиток - стати санаторієм із цілорічним циклом роботи.

"Шпіонаж" по-ківерцівськи

- Тих коштів, що залишалися від виграних за тендерами путівок Чорнобильського фонду, не вистачало, - пригадує ті часи нинішній директор "Проліска" В. Касарда. - Ось і довелося зайнятися свого роду будівельним "шпіонажем". Найняли бригаду із Луцька для проведення євроремонту, що саме входив у моду, в одному із корпусів. До майстрів приставили наших помічників, котрі вивчали технології, розбиралися із особливостями і можливостями закордонних матеріалів. Та не святі горшки ліплять... Незабаром ми вже мали своїх, сільських спеціалістів, котрі й почали проведення ремонтів у інших приміщеннях. Звісно - так само якісно, але - дешевше!

Згадка про сільських спеціалістів не випадкова - адже санаторій міститься далеко від магістральних шляхів, поблизу села Грем'яче Ківерцівського району.

Час показав, що рішення про створення тут санаторію матері й дитини, у якому можна було б лікувати і постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, - цілком правильне.

Бо новий лікувально-оздоровчий заклад не тільки збагатив санаторну мапу України, а й дав двісті робочих місць для місцевих жителів. Більшість із них, подібно до односельців-будівельників, що свого часу підглядали секрети євроремонту, не тільки здобули потрібні санаторію професії, а й пройшли стажування. Там, де є чого повчитися.

Показовий факт: торік за пільговими путівками 40 працівників "Проліска" оздоровилися на морі, в одному із південних санаторіїв. Де, зрозуміло, не тільки відпочивали, а й придивлялися до досвіду колег.

Хоча працівники санаторію отримують поки що відносно невелику, та абсолютно легальну заробітну плату. Чималі нарахування на неї разом з іншими податками підприємства - це вже вагомий внесок у державну скарбницю.

Розрослося у волинян і власне підсобне господарство. Саме завдяки йому здешевлюють три основні складові вартості відпочинку - лікування, харчування та проживання.

- Ферма, на якій торік утримували три з половиною сотні свиней, майже чотири сотні квадратних метрів теплиць, десятки гектарів посівів зернових, вирощування своїх овочів - усе це вимагає не тільки господарського ока, а й застосування нових технологій, - розповіла Валентина Касарда. - Крім того, це й додаткові робочі місця у краї, що відчуває надлишок робочих рук. І саме завдяки селянам, які прийшли працювати у комунальне підприємство, на столі у нинішніх гостей "Проліска" - страви зі своєї і до того ж екологічно чистої продукції...

У лікуванні широко використовуються і продукти бджільництва із своєї пасіки. Що теж, до речі, впливає на вартість путівки, яка нині в межах двохсот гривень за добу. Включно із чотириразовим харчуванням за персонально вибраним меню та базовими лікувальними процедурами.

"Їдуть з Америки, Польщі, Португалії, Бельгії..."

Лікувальний корпус - ще одна гордість захованого у волинських лісах санаторію.

- За оснащенням фізіотерапевтичною апаратурою його можна порівняти із обласною лікарнею - пропонуємо нашим пацієнтам понад 50 видів різноманітних процедур! - розповів заступник директора з медичної частини Леонід Оксенюк. - Бо ж намагаємося тримати ніс за вітром і використовувати все те нове, що дає яскраво виражений терапевтичний ефект. Застосовуємо, наприклад, як випробувані часом фізіотерапевтичні засоби, так і чимало новітніх водних процедур, світлолікування, кисневу терапію, чимало видів масажу. В пошані у нас і перевірені тисячоліттями методики традиційної східної медицини... Тож чи варто дивуватися, що до нас, у цю поліську глушину, тягнуться не тільки з усіх куточків України, а й з Америки, Польщі, Португалії, Бельгії, скандинавських країн?! Ми фактично кожному, в тому числі й дитині, яка приїхала із мамою на оздоровлення, допомагаємо знайти саме те, що потрібно конкретно йому.

Поєднання патріархального спокою з інтенсивним лікуванням і активним відпочинком дає можливість і тисячам гостей Поліського краю швидко відновлювати здоров'я. Що для країни, бюджет якої переобтяжений соціальними виплатами, має теж істотне значення.

А те, що недавно санаторій матері і дитини "Пролісок" визнано переможцем конкурсу "100 кращих товарів і послуг України", який проводиться під патронатом глави нашої держави, у врятованому для громадського користування оздоровчому закладі розцінюють лише як аванс. Бо ж попереду в депутата обласної ради Валентини Касарди і її команди нові й амбітні плани!
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua