"Податок на житло: не встиг сплатити — пиши заяву"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
13 серпня 2013

ЗМІНИ

Закон, яким переглянуто розміри нерухомого майна, що підпадає під пільгу,  експерти називають роботою над помилками

Українців таки звільнили від сплати податку на житлову нерухомість цього року. Тепер у 2014-му за житло, яке підлягає оподаткуванню, власники заплатять за попередній — 2013-й.     

Відстрочили заради уточнення

Ще на початку цього року, після того, як вступив у дію податок на нерухоме майно (згідно зі статтею 265 Податкового кодексу), деякі експерти заявляли, що цього року цей податок не запрацює. І мотивували це тим, що тодішня Державна податкова служба (нині це вже Міністерство доходів і зборів) не готова адмініструвати його, а також браком повної бази платників.

Щодо першого вони помилилися (Міндоходів зібрало з фізичних осіб майже 4 мільйони гривень цього податку), а от щодо другого — ні. Повну базу створити не встигли. Тож саме це вплинуло на прийняття рішення про відтермінування податку. Документ, яким це зроблено, а йдеться про Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо об’єктів нерухомості», набув чинності 4 серпня. Тож ті, хто ще не встиг сплатити податок за повідомленнями-рішеннями, які податківці надсилали власникам для сплати податку, де і була зазначена житлова площа, якою володіють фізичні особи, можуть звірити ці дані з наявними у них оригіналами документів. Водночас їм протягом двох місяців з дня отримання повідомлення до регіонального головного управління Міндоходів треба обов’язково написати заяву про скасування надісланої платіжки з огляду на законодавчі зміни. Інакше нараховуватимуть штрафні санкції! 

На звірку власникам дали час до 31 грудня. І якщо квадратні метри в оригіналах документів на право власності та платіжках різняться, слід звернутися до податкової інспекції за місцем реєстрації власника нерухомості й уточнити, за яку площу доведеться платити.

Нагадаємо, раніше звіряти площу та писати заяву платник, який хотів отримати пільгу на один з об’єктів нерухомості, мав у податковій інспекції за місцем знаходження цього об’єкта, а не за місцем своєї реєстрації. Ця норма додавала клопотів громадянам, які мали витрачати час і кошти на такі поїздки. Причому писати заяви довелося б щороку! Також до кінця цього року податківці мають встигнути створити повний реєстр платників податку на нерухоме майно.

Тепер податок платитимуть ті, хто і мав би це робити, — власники просторого житла. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Кількість трансформувалася в суму

Щоб уточнити, за якими нормами в наступному році оподатковуватиметься житлова нерухомість, «УК» звернувся до начальника відділу адміністрування майнових податків департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Міндоходів Юрія Тимощука.

Він нагадав, що раніше власник кількох об’єктів мав право не платити (надавалася пільга) лише за один, і то в разі, якщо його житлова площа не перевищувала 120 квадратних метрів (для квартир) і 250 (для будинків). На решту об’єктів податок нараховувався на всю житлову площу. Наприклад, особа володіла квартирою 60 квадратів і будинком 70. То вона б мала право не платити за будинок, а за кожен із 60 квадратних метрів житлової площі квартири довелося б перерахувати в місцевий бюджет 1 відсоток мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2013 року. Якщо ж у власності фізичної особи перебувала лише квартира із житловою площею понад 120 квадратних метрів або лише будинок — понад 250, то податок нараховувався за кожен квадрат, який перевищував ці цифри. Наприклад, за квартиру 130 квадратних метрів нарахували податок на «зайві» 10 квадратів, а на 120 квадратів розповсюджувалася пільга.

Закон, який набрав чинності 4 серпня, констатував він, змінив поняття пільги і уточнив перелік пільговиків. Тож у наступному році не платитимуть багатодітні та прийомні сім’ї, дитбудинки сімейного типу, а також, згідно з новим законом, не оподатковуватиметься житло, яке на праві приватної власності належить сім’ям опікунів та піклувальників дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а ще об’єкти нерухомості, що є власністю дітей-інвалідів, яких виховують одинокі матері. Щоправда, за умови, якщо сім’я володіє одним об’єктом нерухомості.

Тобто пільга на весь об’єкт (але лише один) дається виключно цим категоріям громадян. Так, якщо у такої сім’ї дві квартири, то одна не є об’єктом оподаткування взагалі, а друга, якщо більш як 120 квадратних метрів — є. А якщо три квартири, то знову-таки одна не є об’єктом оподаткування, а дві інші, якщо сумарна житлова площа понад 120 квадратів — є. Але платити треба лише за ті квадрати, які перевищують останню цифру. 

 До речі, це істотні зміни. Адже, за даними Кабміну, на кінець 2012 року у 50 816 родинах опікунів і піклувальників виховувалися  63 243 дитини. У 740 будинках сімейного типу мешкали 4933 дитини, 3856 прийомних сімей виховували 6818 дітей. 

У новому законі прописано: на житло, що є об’єктом оподаткування, пільги надаються на сумарну житлову площу (СЖП). Тож решта власників нерухомості не платитимуть, констатує Юрій Тимощук, лише якщо вони володіють міні-квартирами, СЖП яких не перевищує 120 квадратних метрів, будинками — 250 квадратних метрів, квартирами і будинками 370 квадратних метрів. Тобто якщо раніше пільгу надавали на один об’єкт, то тепер — на СЖП. Отож кількість трансформувалася в суму. Наприклад, якщо особа володіє квартирами із СЖП 200 квадратів, то платитиме за 200—120=80 квадратів. Диференційовані і ставки податку (1% мінімальної зарплати або 11,47 гривень за квадрат і 2,7% або 30,97 гривень) і залежать від того, чим володіє особа, — квартирами, будинками чи квартирою і будинком  разом і яку СЖП вони мають.

Кошти можна повернути

Відповідно до нового документа, наголошує начальник відділу Міндоходів,  громадяни платитимуть податок не рік у рік — авансом (наприклад у 2013-му за 2013-й, як було прописано в Податковому кодексі), а в наступному році, який іде за звітним. Тобто після того, як 1 липня надійде платіжка в 2014-му, протягом двох місяців треба сплатити за 2013-й.

 Цю норму прописано для того, наголошує Юрій Тимощук, щоб мати необхідну інформацію, хто володів об’єктом протягом року, за який нараховуватимуть податок. У цьому році до законодавчих змін, пояснює він, податківці нараховували податок одразу за весь рік. І коли в 2013 році власник продавав об’єкт, то йому треба було писати заяву, чекати перерахунку і повернення коштів за ті місяці, в яких уже не володів житлом. Новому ж власникові податок нараховували з того місяця, в якому він набув права власності, і до кінця року. Завдяки змінам податківці матимуть усю відповідну інформацію за весь попередній рік, тому писати заяви і повертати переплачені кошти вже не доведеться, та й податківцям буде менше роботи. Адже новий закон не передбачає сплати податку наперед за весь рік. Так, якщо житло продали у травні 2013 року, то попередній власник сплатить у 2014-му податок за січень—квітень 2013-го, а новий — за травень—грудень.

Є й механізм повернення коштів, сплачених у цьому році. Новий закон набув чинності, а отже, податківці мають право приймати заяви таких громадян. За словами Юрія Тимощука, термін відшкодування коштів залежатиме від того, наскільки швидко Держказначейство погодить висновок територіального органу Міндоходів (інспекції) про відшкодування коштів з бюджету, складений на основі заяви громадянина. Після отримання висновку з Держказначейства Міндоходів повідомляє про це платника і кошти повинні повернути протягом п’яти днів. Щоправда, він вважає, що люди не робитимуть цього масово. На це у них є аж три роки з дня сплати коштів. До речі, у заяві платник має чітко вказати, куди перераховувати гроші, — на поточний рахунок у банку або повертати готівкою за чеком. А ще сплачені кошти можна зарахувати до сплати податку на нерухомість у 2014 році або перерахувати на інші платежі, які контролює Міндоходів.

Розщедряться багаті

Тепер податок ляже на плечі тих, хто і мав би його платити, а саме тих, хто володіє просторими об’єктами нерухомості, — господарі хоромів, або ті, хто має кілька об’єктів з великою СЖП. Серед останніх і власники багатьох квартир, які здають в оренду. До внесення змін вищезгаданим законом, каже Юрій Тимощук, людина обов’язково повинна була платити повністю за один із двох об’єктів, навіть якщо мала невелику квартиру і напіврозвалену хату в селі, отриману в спадок.

Не дарма наголошували ще на початку року експерти, що замість податку на розкіш з 1 січня в Україні запровадили податок на бідність. І додавали: у кодексі в частині оподаткування житлової нерухомості було порушено базову норму будь-якого суспільства — норму соціальної справедливості (нині її відновлено). Експерти констатували, що законодавець вчасно не прописав усі категорії громадян, які матимуть пільги, що красномовно свідчить про рівень законотворчості в Україні. На їхню думку, це треба було виправити ще до ухвалення кодексу, або принаймні до набуття чинності 265 статті, якою і запроваджувався податок.

Новий закон, де фігурує сумарна житлова площа, соціально справедливіший за початкову редакцію 265 статті й захищає громадян з невеликими статками, констатував  Юрій  Тимощук.

ДОВІДКА «УК»

Згідно з новим законом, не платитимуть власники:

♦ квартир, сумарна житлова площа яких менша за 120 квадратних метрів;

♦ будинків — 250 квадратних метрів;

♦  квартир та будинків — 370 квадратних метрів.

Ставки податку диференційовані й становлять для власників:  

♦ квартир — не більше 1 відсотка мінімальної заробітної плати (м. з. п.), житлова площа яких не перевищує 240 квадратних метрів, 2,7% у разі перевищення;

♦ будинків — не більше 1 відсотка м. з. п., житлова площа яких не перевищує 500 квадратних метрів, 2,7% у разі перевищення;

♦ квартир та будинків —  не більше 1 відсотка м. з. п., житлова площа яких не перевищує 740 квадратних метрів, 2,7% у разі перевищення.

ПРЯМА МОВА

Щоб не залишитися голими й босими

Світлана БОВСУНОВСЬКА,
президент  Ліги експертів України:

— Новий закон виправив основну помилку, і податок торкнеться виключно тих, хто має багато великої нерухомості. А пересічні громадяни здебільшого нічого не сплачуватимуть. Тому ті гроші, які вони перерахували цього року, їм необхідно буде повертати. І попри те, що Міндоходів зауважує, що податок можна зарахувати в наступному році, фактично всі гроші, сплачені фізособами, повинні бути відшкодовані. 

Цей податок стає податком справді для багатих. Не на розкіш, бо розкішшю вважаю яхти, літаки тощо, а просто на велику нерухомість. І торкнеться тих, кого має торкнутися. А сталося це не без допомоги ЗМІ, яким треба подякувати. Коли грабують, треба кричати, що грабують, бо якщо мовчати, то насправді так і станеться. Влада почула голос експертів завдяки ЗМІ і зреагувала. Як наслідок маємо зміни.

Хочу зауважити, що проблема постала з часу ухвалення Податкового кодексу з такими жахливими нормами. Нині просто усунули помилки в кодексі. Добре, що влада дослуховується і виправляє недоліки. Сподіватимемося, що робить це не тому, що наближається виборчий процес і треба зняти соціальну напругу в суспільстві. Хоч і нема впевненості, що все не повернеться, та в одному точно впевнена: не боротимемося за свої права — будемо голі й босі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua