"Подвиг в ім’я життя"

23 червня 2011

АНТОЛОГІЯ 

Окупована столична область не скорилась загарбникам

Анатолій  ГАЙ,
голова Київської обласної організації
Національної спілки письменників України

Антологію поезії, прози та художньої публіцистики чотирьох поколінь письменників Київщини, приурочену до 70-х роковин віроломного нападу гітлерівської Німеччини на Радянський Союз та присвячену подвигу нашого народу в борні з фашизмом, випустило у світ за сприяння Київської облдержадміністрації книжкове видавництво «Буква».

Страшна дата 22 червня 1941 року кинула свою трагічну тінь на кожного жителя Київщини. В перші ж дні війни на фронт було мобілізовано 450 тис. наших земляків. Ще 300 тис. чоловіків та жінок стали бійцями винищувальних загонів, народного ополчення і трудової армії. Вони боролися з німецькими диверсійними групами, евакуйовували з прифронтових районів у тил майно підприємств, колгоспів і радгоспів, споруджували оборонні рубежі.

Проте фашистські броньовані полчища стрімко просувалися вглиб країни, і вже наприкінці літа сорок першого Київщина була повністю загарбана. На 930 днів і ночей нависла криваво-чорна мла окупації...

Ставлення загарбників до українців з цинічним лаконізмом висловив рейхскомісар Еріх Кох: «Немає ніякої України... Землі України мають бути розділені між солдатами-переможцями». Після війни Гітлер і його оточення планували заселити наші благодатні чорноземи 25 мільйонами німців, румун, угорців. Найбагатші землі відводились під створення 8 районів лише для німців.

Ці плани перетворились на жорстоку військову диктатуру, націлену на винищення корінного населення. Непосильні побори і трудова повинність, за якої робочий день тривав по 14-16 годин, жорстока, аж до розстрілу чи повішення, кара за саботаж або неналежне її виконання. Вивезення найбільш працездатних на каторжні роботи до Німеччини. Абсолютна відсутність медичної допомоги населенню. Нещадне придушення не лише найменшого спротиву, а й покарання ні в чому не винних заложників, інколи цілих сіл — це далеко не повний арсенал засобів, які застосовувала гітлерівська окупаційна влада.

Ніколи не відболять у народній пам’яті розстріляні дошкільнята білоцерківського дитячого будинку «Малятко»; вкинуті живцем у колодязь мирні жителі Бишева; засипані в глибоких ровах переяславці; посічені з кулеметів жителі Кагарлика, Миронівки і Богуслава; спалені живцем селяни Кодри Макарівського, Раски Бородянського, Запруддя Іванківського, Ядлівки (нині Перемога) Баришівського районів та десятків інших населених пунктів Київщини; убиті, повішені, по-звірячому закатовані виродками з гестапо, есесівських зондеркоманд і поліцейських каральних загонів кращі сини й дочки київської землі.

Жертвами нацистського геноциду стали 236 400 мирних жителів — українців та представників інших національностей, які мешкали у 1941-1943 роках в містах і селах столичної області. 275 800 жителів Київської області загарбники примусово вивезли на каторжні роботи до Німеччини.

У відповідь на жорстокий окупаційний терор наші земляки об’єднувались у підпільні групи, йшли в партизани, саботували розпорядження окупаційної влади, знищували чужинців і запроданців, які згоджувались до них на службу. 10 підпільних груп діяло у Білій Церкві. Зривали плани гітлерівців щодо поставок продовольства та іншої сільськогосподарської продукції до Німеччини патріоти Баришівського, Білоцерківського, Сквирського, Тетіївського, Фастівського та інших районів Київщини.

У Розважівському і Кагарлицькому районах підпільники здійснювали саботаж і диверсії, вели агітаційну роботу серед населення. Керівник підпілля І. В. Сергієнко, закатований гітлерівцями у січні 1943 року, посмертно удостоєний звання Героя Радянського Союзу.   Цього ж високого звання посмертно удостоєний і керівник підпільної групи у Фастівському районі професор П. М. Буйко. Жах на окупантів наводили 54 партизанські загони, що діяли в районах Київщини звеликими лісовими масивами.

18 вересня 1943 року радянські війська вступили на територію Київщини. До речі, в боях під Лютіжем і Букрином більшість бійців становили щойно мобілізовані жителі визволених міст і сіл лівобережної частини Київщини. До 7 листопада гітлерівців вибили з Києва, а у березні 1944 року був визволений останній населений пункт Київської області.

Випаленою пустелею, в якій лише де-не-де жевріло життя, постала перед визволителями Київщина. Повністю або значною мірою було зруйновано 9 міст, 388 селищ і сіл, руїнами стали 6 тисяч підприємств. Але наш край вистояв, вижив і в короткий термін постав з руїн. Подвиги фронтовиків підкріплювали в тилу трудовими подвигами їхні батьки, дружини й діти. 

Антологію створено на виконання указів Президента України і постанов уряду як один з обласних заходів, приурочених до 70-річчя початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. та 65-річчя Перемоги над гітлерівською Німеччиною. Завдяки великій роботі упорядників в одній книзі зібрано твори півтори сотні наших земляків — членів Спілки письменників України чотирьох поколінь. Тут і така, що дихає недавнім боєм, поезія та проза письменників-фронтовиків М. Бажана, О. Гончара, В. Дарди, М. Карпенка, А. Малишка, Ф. Петрова, О. Підсухи, В. Сосюри, В. Швеця та інших, і осмислене, творчо опрацьоване розуміння величі всенародного подвигу молодших літераторів — дітей, внуків і правнуків тих, хто переміг у  війні.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua