"Посуха оголила проблеми зрошуванняПосуха оголила проблеми зрошування"

Людмила ЩЕКУН
12 травня 2012

АПК

Зміна клімату, зокрема цьогорічна малодощова весна, вимагає відновлення поливних систем 
 

Під час робочої поїздки до АР Крим міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк ознайомився з ходом весняно-польових робіт, побував на племінному заводі з вирощування і розведення української червоної молочної породи корів тощо. Керівник підприємства «Партизан» Петро Калин звернув увагу міністра на низку проблем, з якими стикаються кримські аграрії. Зокрема йшлося про потребу збільшення виплат дотацій на підтримку розвитку молочного і м’ясного тваринництва, проблеми з подачею води для зрошування полів та високу ціну її перекачування.

На що міністр зауважив, що питання водопостачання, його умов і стану не лише на кримських полях, а й в усіх областях, де є зрошування, планується винести на розгляд Кабміну. Він також наголосив на потребі ремонту Південнокримського каналу. «Не можна відкладати це питання в довгу шухляду, адже втрати води досить високі і її якість  через це падає», — пояснив він.  Наразі Держводгосп робить перші кроки в цьому напрямку. Зокрема створено підприємство, яке акумулює системи зрошування трьох форм власності в одну. Другим кроком стане їх розділення: одна частина поливних систем відійде концесіям, а другу частину держава має  утримувати сама і виділити на їх ремонт гроші, розповів міністр. 

Друга частина робочої поїздки проходила в південній філії Національного університету біоресурсів і природокористування «Кримський агротехнологічний університет» і була присвячена темі розвитку сільських територій.

Якби ж то так усюди. Фото з сайту uk2sitebuilder.com

«Сьогодні на порядку денному стоїть реалізація соціальних ініціатив Президента України», — нагадав міністр. Тому соціальний вектор в агрополітиці нині актуальний як ніколи, додав Микола Присяжнюк, пояснивши: «Держава нині стоїть перед вибором: або й далі спостерігати за урбанізацією сільських територій і як з її мапи щороку зникають до 20 сіл, або шукати форму розвитку села, яка припинить його деградацію. Агровиробництво має розвиватися разом із селом, а не окремо одне від одного», — слушно наголосив він.

Щодо обрання найкращої форми розвитку сільських територій, то, на переконання міністра, нею є кооперативний  рух.

Але найголовніше, щоб «через бажання досягти якихось позитивних, а в певних моментах навіть рекордних результатів ми остаточно не втратили українське село, селянина, аграрія», підсумував міністр. На завершення наради Микола Присяжнюк повідомив, що 15 травня в Києві презентує програму розвитку сільських територій, до реалізації якої будуть залучені сім міністерств.  Під час наради також порушувались питання кадрового забезпечення розвитку сільських територій, наголошували на потребі тісної співпраці науковців і сільгоспвиробників. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua