"Праворуч чи ліворуч?"

Любомира КОВАЛЬ
14 листопада 2019

Напевно, ніколи не знайду правильної відповіді на запитання, чому благі наміри комунальних служб зробити для людей краще зазвичай закінчуються тим, що стає навіть гірше, ніж було. Куди тільки не скаржилася, в кого лишень не запитувала, ніхто не може мені цього пояснити.

Нині в історичній місцевості Чоколівка в Солом’янському районі столиці, де живу вже понад 20 років, маємо суцільні проблеми з підземними переходами.

В одному, що на площі Космонавтів, свого часу багато навіть не років, а десятиліть був такий собі базар-смітник, на який скаржилися до всіх можливих служб ті, хто живе поряд, і ті, хто користується тим переходом, аби потрапити на зупинку транспорту. Адже здолати його було суцільною пригодою: торгівці продуктами і крамом окупували фактично кожен метр. Чого там лишень не продавали: від спідньої білизни до котиків і песиків. Пропонували щодня побутові товари й усілякі продукти, хоч мої рецептори найбільше подразнював запах несвіжих риби та м’яса.

До того ж відходи товарів (бадилля, упаковки з різних кондитерських виробів, зламані ящики, навіть бите скло) накопичувалися там-таки, під ногами перехожих. Продавці не дуже переймалися прибиранням після себе. Ось і доводилося мамам з візками та літнім людям з ціпками долати ті терикони сміття на власний страх і ризик.

Ми, жителі району, ковзалися, падали, бруднили одяг і… скаржилися. Але нас довго не чули. І лише, мабуть, отримавши наказ згори, кілька місяців тому цей імпровізований «базар-вокзал» таки розігнали. Торгівці з переходу зникли, а комунальники навіть прибрали за ними сміття. І я дуже раділа: рибою більше не тхнуло й під ногами стало відносно чисто.

Та радість була недовгою. Бо щойно повернуло на зиму і на вулиці темніти почало значно раніше, виявилося, що освітлення в тому переході немає зовсім. Джерела світла, здогадуюсь, належали окупантам-продавцям. А коли їх розігнали, світло щезло, бо вони забрали його з собою. Тож нині маю інший клопіт: вранці і ввечері доводиться спускатися у той перехід та прямувати ним у буквальному сенсі навпомацки. Бо темно хоч в око стрель.

Кілька разів спостерігала, як перехожі намагаються підсвітити собі під ноги ліхтариками з мобільних телефонів. Та доки знайдуть їх у сумках, доки увімкнуть — рух переходом пригальмовується. Але ж усі поспішають, біжать, штовхаються. І через це просто на моїх очах за останні два тижні у тих переходах розбилося, мабуть, штук з п’ять дорогезних смартфонів — просто вилітали з рук власників, яких натовп спонукав у такий спосіб рухатися швидше, а потім приземлялися на кам’яні східці. Коментарі хазяїв у розпачі повторювати не буду, бо не для друку вони. В такі моменти власники розтрощених гаджетів незлим тихим словом згадують усіх: від двірників до керівника району і навіть Президента. Клянуться, що будуть скаржитися у всі можливі інстанції. І я їм вірю. Але освітлення в тому переході як не було, так і немає досі. Ось так комунальники сподівалися на краще, коли розганяли торгівців, а стало…

Тож згодом я вирішила користуватися іншим переходом — на пів зупинки в інший бік. Торгівці там залишилися, хоча й небагато, рухатися перехожим вони не заважали. А головне — в них було освітлення, кілька лампочок, яких більш-менш вистачало, аби не поламати ноги. Аж раптом…

Здивуванню моєму не було меж, коли на минулому тижні побачила, що такий звичний ще з минулого вечора перехід за ніч перетворився на руїну. І в годину пік, коли люди поспішали на роботу, робітники оббивали там плитку зі стін та підкопували сходи. Дзижчання відбійників, пилюка скрізь і терикони битої плитки — таким став тепер другий підземний перехід мікрорайону. Просто поле битви. Та хочеш потрапити на зупинку маршрутки — доводиться долати весь той гармидер. Без варіантів. Єдине, що трохи примирює з дійсністю, — світло для робітників у тунель провели, тож галасно, брудно, але хоч не темно.

Щоранку та щовечора люди на зупинці обговорюють, що ж це робиться, чому саме зараз і коли врешті скінчиться. Так, цей перехід вже давно волав про те, що в ньому слід зробити ремонт. Бо сходи потрощені, стіни облізлі та розмальовані незрозумілими графіті. Ще й зі стелі періодично сипалося. Та мене, як і всіх, хто користується тим переходом по кілька разів на день, дивує, чому комунальники району взялися робити ремонт саме нині — ближче до зими, коли вже холодно, ще й дощі періщать чи не щодня.Чому не можна було зробити це влітку, коли діти не ходили тим шляхом до школи, та й більшість жителів району пороз’їжджалися у відпустки?

Сусіди мені пояснили, що все просто: комунальникам району слід до нового року освоїти кошти, надані керівництвом на благоустрій навколишніх територій. Як встигнуть, то й премію можна до Різдвяних свят отримати. А що людям ходити незручно — такими дрібницями вони точно не переймаються. Як і їхнє керівництво.

А ось мені, як і сусідам, щоранку, виходячи з дому, доводиться вирішувати складне питання: куди сьогодні краще піти — праворуч, а може ліворуч? І обирати, як кажуть, котре лихо менше. Адже у нас тепер як у казці: праворуч підеш — у темряву потрапиш, ліворуч повернеш — у бруд і гармидер.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua