"Правосуддя з відстрочкою"

Тетяна БОДНЯ
7 травня 2015

Парламенту пропонують внести зміни щодо забезпечення права на захист та участь у судовому процесі для осіб, які беруть участь в антитерористичній операції та бойових діях, щоб суди мали законні підстави призупиняти провадження у справах. 

Як зазначає автор законопроекту народний депутат Семен Семенченко, нині, якщо стосовно мобілізованої особи подали позов до суду або вона вже перебувала в судовому процесі на момент її мобілізації, закон фактично позбавляє людину права брати безпосередню участь у розгляді справи. Тож поки мобілізовані беруть участь в антитерористичній операції, проти них тривають судові процеси й виносять рішення. Зокрема є позови, які подають через кредити. Крім того, можуть бути спори, пов’язані з будь-якими іншими питаннями, крім фінансових.

«Верховна Рада України внесла зміни до п. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», які передбачають, що військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним — з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, в тому числі банками, і фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховують. Але ніщо не заважає банкам вимагати стягнення тіла кредиту в судовому порядку навіть протягом особливого періоду», — йдеться у пояснювальній записці.

Для учасників АТО пропонують запровадити юридичні канікули. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

На думку автора документа, в українському законодавстві є визначення, яке мало б зупиняти будь-які судові процеси за участю мобілізованих на період АТО. Так, у п. 1 ч. 1 ст. 202 Цивільного процесуального кодексу України зазначено, що суд зобов’язаний зупинити провадження у разі перебування позивача або відповідача у складі Збройних сил України або інших утворених відповідно до закону військових формуваннях, що переведені на воєнний стан. Іншими словами, зупинення провадження у справі можливе лише за умови воєнного стану, який вводиться указом Президента України.

Оскільки ж воєнного стану в країні не введено, суди приймають рішення на власний розсуд. Адже і вони фактично поставлені в незручне становище. Тому що чинне законодавство зобов’язує їх ухвалювати рішення, через це клопотання мобілізованих про зупинення провадження залишаються без задоволення.

У такій ситуації залишається сподіватися на лояльність банків і людяність суддів, які під власну відповідальність виносять ухвали про зупинення провадження у справах, неправильно застосовуючи норму п. 1 ч. 1 ст. 202 ЦПК України. Проте такі ухвали здебільшого підлягають скасуванню в апеляційній інстанції.

Щоб розірвати це замкнене коло, і було запропоновано надати суддям право на своєрідну відстрочку в прийнятті рішень. І якщо нині суди можуть зупинити провадження тільки за умови, що сторона у справі проходить строкову військову службу, то запропонованою редакцією законопроекту таке обмеження знімається. Тепер питання лише за депутатами та їхнім бажанням розглянути цей документ, не відкладаючи його надовго. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua