"Про «чорне» й «червоне» у дитячих казках"

Олена ОСОБОВА
11 червня 2013

Якось довелося писати про дітей із прийомної сім’ї. Щасливі зміни долі сталися для них порівняно недавно, тож ще не забуто було ночі в школах-інтернатах, глибоку самотність у спальні, де так багато ліжок, і страшні казки, які розповідають пошепки.

Семирічна Лера переповідала одну з них — «Про червоні чобітки»:

«Жила собі сім’я, й було в мами три доньки. Мама дала їм грошики й сказала: не купуйте нічого червоного, а то помрете. Але старша донька купила червоні чобітки. Був дощ, чоботи намокли. Вона прийшла додому, вийшла на балкон, щоб поставити чобітки сушитися, а її викинули з дев’ятого поверху. Середня донька купила собі червону іграшку. Іграшка впала в калюжу й намокла. Вона вийшла на балкон, щоб повісити її сушитися, і впала з дев’ятого поверху. А молодша донька купила червоний сарафан. Одягла його, потрапила під дощ, намокла й померла. Мама дуже побивалася за доньками. Залишилася вона сама та її брат. Мама купила червону сумку й померла, щоб до доньок потрапити. А дядько обклеїв свою кімнату червоними шпалерами й теж помер».

Слухала маленьку дівчинку й згадувала власне дитинство, теплий літній вечір у дворі й майже такі самі моторошні історії про «чорне радіо». Півстоліття минуло, і можна зробити висновок, що «червоне» змінило «чорне» в цих дитячих казках.

Імовірно, мають рацію психологи, і дітям потрібний цей контрольований жах, цей досвід подолання власних страхів, усвідомлення себе окремою від мами особистістю. Кажуть, що такі казки, міфи, легенди корисні і їх варто створювати, навіть штучно.

Але ось питання: чому радіо стало «чорним» у казках півстоліття тому? Чи не тому, що сам репродуктор уже незабаром після того, як ним усюди почали користуватися, «переповнився» чорними звістками про війну? І якщо це припущення не позбавлене сенсу, то що означає зміна кольору в страшилках?

Реальність дана нам у відчуттях, які значною мірою формують візуальні засоби масової інформації. Чи не означає це, що занадто багато «червоного» на екранах телевізорів, комп’ютерів та інших гаджетів?



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua