"Продаєш землю - сплати в бюджет"

Галина ІЩЕНКО
14 квiтня 2011

ЗМІНИ

Що має знати власник землі зі вступом у силу нового Податкового кодексу?

Новий Податковий кодекс, що вступив у силу 1 січня 2011 року, змінює правила оподаткування операцій з продажу земель та будинків, що на них розташовуються, а також ставки податку за земельні ділянки для "спрощенців".

Як пояснив директор департаменту ринку та оцінки земель Держземагентства Сергій Салієнко, з 1 січня 2011 року операції з продажу та обміну земель та будинків, що на них розташовуються, не оподатковуватимуться за наступних умов. По-перше, якщо продавець є власником цього майна понад три роки. По-друге, продаж здійснюватиметься не частіше одного разу за звітний податковий рік. По-третє, якщо розмір земельної ділянки не перевищуватиме норм безоплатної передачі, визначених ст. 121 Земельного кодексу. Зокрема, для ведення особистого селянського господарства - не більше 2 га, садівництва - 12 соток, для індивідуального дачного будівництва - 10 соток, для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 1 сотки; для будівництва і обслуговування жилого будинку: у селах - 25 соток, селищах - 15, містах - 10 соток. Якщо ж за звітний податковий рік продаватиметься більше одного об'єкта нерухомості, операція оподатковуватиметься за ставкою 5%.

Що ж стосується "спрощенців", то вони не є платниками земельного податку (згідно з Указом Президента "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 3 липня 1998 р. N 727/98). Крім випадку, якщо земля не використовується для ведення підприємницької діяльності, зазначається в постанові Кабміну від 16 березня 2000 р. N 507, нагадує С. Салієнко, зауваживши, що цей порядок діятиме тимчасово, до внесення змін у розділ XІV Податкового кодексу в частині оподаткування суб'єктів малого підприємництва.

Зі вступом у дію Податкового кодексу почали діяти також зміни щодо оподаткування ділянок несільськогосподарського призначення, щодо яких не проведено нормативно-грошової оцінки. Якщо вони розташовані за межами населених пунктів, то ставка податку становить 5% від нормативно-грошової оцінки одиниці площі ріллі по області чи АР Крим. Це стосується як угідь, зайнятих господарськими будівлями, так і наданих садівницьким товариствам, у т. ч. зайнятих садовими та/або дачними будинками фізосіб.

Ще одним нововведенням є положення ст. 274 Податкового кодексу, яка встановлює ставку податку за земельні ділянки за межами населених пунктів, нормативно-грошову оцінку яких проведено (незалежно від місцезнаходження), у розмірі 1% від їх нормативно-грошової оцінки - за винятком земельних ділянок сільгоспугідь, лісогосподарського призначення, в межах населених пунктів та наданих підприємствам промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони, розташовані за межами населених пунктів, наголосив директор департаменту ринку та оцінки земель Держземагентства.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua