"Програма DOBRE обрала першопрохідців"

Катерина МАЦЕГОРА
26 жовтня 2016

«Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Програма з такою назвою набула офіційного статусу в стінах Національного центру ділового та культурного співробітництва «Український дім». Під час цього заходу Агентство США з міжнародного розвитку оголосило перші 25 громад із Дніпропетровської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Миколаївської, Тернопільської, Харківської, Херсонської областей, яких залучено до нової програми USAID DOBRE.

На цю програму покладають великі надії. Передовсім вона має допомогти громадам поліпшити якість державних послуг, розширити можливості для участі людей у розвитку громад, досягти пожвавлення місцевої економіки, сприяти боротьбі з корупцією.

Саме тому цей захід відбувався за участю віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, посла CША в Україні Марі Йованович, президента й виконавчого директора компанії «Глобал Комьюнітіс» Девіда Вайса, директора проекту DOBRE Беррі Ріда.

А ось відкривав програму Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Центр хоче передавати фінресурси

Ще перед тим як глава уряду взяв слово, учасників заходу було поінформовано про те, що «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» — це п’ятирічна програма USAID із загальним бюджетом 50 мільйонів доларів США. DOBRE підтримуватиме ефективне управління об’єднаних громад, допомагатиме конструктивній взаємодії громадян, суспільства з органами державного управління і сприятиме прозорості надання послуг.

Із вуст Прем’єра присутні почули, що створення системи якісного місцевого самоврядування — одне з найважливіших завдань уряду. «Створення сучасної якісної ефективної системи місцевого самоврядування є одним із моїх пріоритетів, оскільки маємо врешті-решт створити систему, яка дасть змогу місцевим громадам впровадити ініціативи», — сказав він.

Опісля Володимир Гройсман нагадав, що в Україні вже створено 184 об’єднані територіальні громади. Це доказ того, що чинний Кабмін фокусується на розвитку регіонів. «Ми визначили, що регіональний розвиток — це пріоритет. Для цього потрібні й повноваження, і ресурси, і відповідальність, — наголосив він, додавши, що на початковій стадії реалізації децентралізації було зрозуміло, що центральна влада категорично не хоче розподіляти повноваження та фінансові ресурси. — Нині все навпаки».

До речі, Прем’єр-міністр не боїться обмежень своїх повноважень за умови проведення успішної децентралізації. Він навіть розповів учасникам заходу, що мріє про такий ефект. За його словами, найважливіший момент у питаннях передачі функцій на місця — виконання кожним посадовцем прямих обов’язків. «У межах децентралізації та місцевого самоврядування створюємо умови для кожного на рівні місцевої влади вирішувати ті чи інші питання і робити це ефективно», — пояснив він.

Володимир Гройсман переконаний у тому, що центральна влада спроможна самотужки вирішувати, де розбудовувати дороги, де відновлювати соціальні заклади, в яких будівлях робити ремонт. «Це питання має бути профінансоване на місцевому рівні. І не треба, щоб центральна влада давала на це фінансові подачки. Це інструменти фінансової самодостатності», — резюмував глава уряду.

До кінця року їх буде 368

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявив, що програма DOBRE надпотужна і, з гідно з її умовами, протягом 2016—2021 років Україна отримає 50 мільйонів доларів на  розквіт регіонів. Слова Геннадія Зубка цитує його прес-служба: «Старт програми DOBRE — хороша справа для України. Вона спрямована на підтримку тих громад, які взяли на себе відповідальність змінювати країну, систему управляння в ній, змінювати життя у своїх громадах. Об’єднані територіальні громади у всій країні отримають допомогу на реалізацію конкретних проектів: розроблення стратегічних планів ОТГ та містобудівної документації, запровадження електронного урядування в громадах, застосування кращих практик щодо створення ЦНАПів, розвиток інфраструктури. Реформа децентралізації — національний проект. І ми вдячні, що до його підтримки долучилося багато наших міжнародних партнерів, спільно з якими реалізовуємо багато проектів. Адже реформа децентралізації — це реформа, яка об’єднує і зберігає країну».

Він поінформував учасників зібрання, що підбір наступних 25 громад здійснюватимуть у березні-квітні 2017 року. Ще 25 ОТГ добиратимуть у вересні-жовтні 2017-го.

За словами Геннадія Зубка, ОТГ, які вже стали учасниками програми, власним прикладом засвідчили, як розбудовувати у сільській місцевості амбітні проекти розвитку й докорінно змінювати систему управління в державі.

Він звертався до об’єднаних громад-учасників програми словами: «У 2015 році ми мали 159 об’єднаних територіальних громад. До кінця 2016-го їх буде 368. Ви вже взяли на себе відповідальність. Нині все у ваших руках. Ви вже маєте повноваження, збільшені бюджети, можливість вибудовувати стратегію. І саме на це спрямовано проект DOBRE. Ви матимете підтримку для розроблення стратегічних планів, реалізації конкретних проектів. Та найголовніше — це перспектива розвитку ваших територіальних громад і якісних змін у них».

А насамкінець Геннадій Зубко заявив, що місцеве самоврядування після того, як отримає кошти, має розпочати вирішувати питання вивезення сміття. «Уряд — це орган, який формує політику, а не розподіляє гроші. Сформувавши політику, ми створили умови, за яких місцеве самоврядування зокрема ефективно займатиметься вивезенням сміття. Важливо, щоб кожна людина, яка взяла на себе повноваження, не лише розподіляла кошти, а й контролювала виконання рішень», — пояснив урядовець.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua