"Реальним переселенцям нічого боятися"

Любомира КОВАЛЬ
27 лютого 2016

Останнім часом переселенців і вітчизняні ЗМІ збурила інформація про те, що певній частині вимушених переселенців призупинили виплату призначеної раніше соціальної допомоги. Люди розгублені й обурені, а, за повідомленнями деяких ЗМІ, подекуди, переважно у населених пунктах, наближених до лінії розмежування, вони вишиковуються у довжелезні черги до місцевих департаментів соцзахисту, щоб дізнатися, чи не потрапили до списків тих, кому призупинять виплати.

Прояснювали ситуацію очільники Служби безпеки і Міністерства соціальної політики на спільному прес-брифінгу. 

— Нині, коли Україна веде війну з агресором, у нашому держбюджеті важлива кожна копійка. Відповідально наголошую: нічого не загрожує порядним людям, які переселилися з окупованих територій на мирні й справді там проживають. Вони й надалі отримуватимуть виплати, гарантовані державою. 

Але, ретельно вивчивши ситуацію, ми виявили факти, коли величезні суми привласнюють шахраї, які використовують переселенців у корисливих цілях. Саме цьому слід запобігти, — зазначив голова Служби безпеки України Василь Грицак.

Проти 24 чиновників-шахраїв, які привласнювали кошти переселенців, заведено карні справи. Фото з сайту torange.us

Викривають шахрайські схеми

Голова СБУ нагадав, що відповідно до законодавства призначення усіх видів соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) здійснюють за місцем їх перебування на обліку в Україні — за місцем фактичного проживання. СБУ отримала інформацію про те, що майже половина людей, котрі одержали довідку переселенця (а це за приблизними підрахунками від 500 до 900 тисяч осіб), після цього повернулися на територію, яку українська влада не контролює. Василь Грицак розповів про одну з викритих схем: людина отримує дозвіл на перетин лінії зіткнення, переїжджає на мирну територію, там подає до органів соцзахисту необхідні документи, щоб зареєструватися як ВПО, а після одержання довідки знову перетинає лінію зіткнення, повертаючись до так званих ЛНР\ДНР, і більше на контрольовану українською владою територію не приїжджає. Але хтось таки ці кошти отримує та привласнює. Зрозуміло, що це шахраї.

Доказом того, що робота йде у правильному напрямі, стало зростання на 35—40% лише впродовж останнього тижня кількості перетинів лінії зіткнення тими, хто отримав на це дозвіл. Тобто деякі люди почали їхати туди, де згідно з документами мали б постійно фактично проживати, для створення ілюзії, що так і є насправді.

7500 ВПО під одним дахом?

Служба безпеки України ініціювала проведення перевірок разом із регіональними органами СБ, Пенсійного фонду та Мінсоцполітики в наближених до проведення АТО областях — Донецькій, Луганській, Запорізькій, Харківській і Дніпропетровській, де проживають майже 900 тисяч переселенців, які отримують пенсійні виплати від України. Встановлено численні факти здійснення пенсійних і соціальних виплат на підставі неправдивих відомостей щодо фактичного проживання переселенців. Зокрема у місті Сєверодонецьку Луганської області за адресою вул. Новикова, 15-Б зареєстровані й начебто живуть 7500 (!!!) переселенців, у місті Ізюмі Харківської області за адресою вул. Пролетарська, 20-А — 3293 ВПО, а в місті Дружківка Донецької області на вулиці Радченко в будинку № 59 — 1300 внутрішньо переміщених осіб. Зрозуміло, що стільки людей одночасно навіть у багатоповерхівці жити не може, а отже, це шахрайство.

Тому після ретельних перевірок лише на Донеччині скасовано близько 250 тисяч довідок переселенців через підозру в фіктивності. А на Дніпропетровщині з кожних ста осіб, яким скасували довідки і статус, для їх поновлення до відповідних служб звернулися лише 10. Усього ж поки що проводять перевірки щодо 350 тисяч переселенців за підозрою в шахрайстві.

Здебільшого оформлення фіктивних документів на пенсійні та соціальні виплати проводили службові особи органів соцзахисту, Державної міграційної служби й Пенсійного фонду всупереч вимогам чинного законодавства України, тобто без фактичної присутності ВПО, які б мали постійно проживати на підконтрольній українській владі території. У деяких випадках зазначені в документах люди померли або безвісти зникли. Отже, на чиновників, які здійснювали оборудки, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 24 кримінальних провадження.

А щодо деяких осіб вже набрали законної сили обвинувальні вироки судів, за якими їх засуджено до різних термінів позбавлення волі. Наприклад, управління СБУ в Харківській області викрило проти?правну діяльність уродженця Луганщини, який надавав допомогу членам незаконних воєнізованих формувань в оформленні пенсій на території України. За вироком суду зловмисника визнали винним у фінансуванні тероризму та засудили до позбавлення волі на 5 років.

Голова СБУ також наголосив, що здебільшого кошти, отримані шахрайським шляхом, переміщували на непідконтрольні українській владі території для підтримки незаконних збройних формувань. Виявили факти, коли у вигляді ВПО реєструвалися бойовики, які нині воюють проти України, а у вільний  час отримували пенсію чи інші виплати з українського бюджету. Зрозуміло, що це слід припинити.

Так, тільки 2016 року вже викрито 20 таких спроб і вилучено 3,9 мільйона гривень, 878 тисяч доларів США, 10 тисяч євро, 14 мільйонів рублів та 230 платіжних карток. А кошти, які все-таки вдалося вивезти шахраям, призвели до втрати держбюджетом України щомісяця кількох мільярдів гривень. А ці кошти Міністерство соціальної політики могло б використати на реальну допомогу переселенцям — створення для них робочих місць, облаштування житла й підвищення соціальних виплат.

Тотальної перереєстрації не буде

Міністр соціальної політики Павло Розенко поінформував, що міністерство разом із СБУ розглядали кілька варіантів ліквідації шахрайських схем: проведення тотальної перереєстрації усіх ВПО або аналітичної роботи щодо виявлення шахраїв. Перший варіант не затвердили, адже переселенців нині зареєстровано понад 1,7 мільйона осіб і така робота стала б непосильним навантаженням на працівників департаментів соцзахисту. Тож тотальної перереєстрації не буде. Натомість СБУ аналізує власну базу даних ВПО, а також бази даних Мінсоцполітики і Державної прикордонної служби. А після того складає списки осіб, щодо яких можуть бути призупинені виплати через порушення ними чинного законодавства.

— Отже, я б не радив усім переселенцям терміново бігти до держдепартаментів соцзахисту для перереєстрації. У цьому просто немає потреби. Надто тим, кому виплати перераховують як належить. Не потрібно створювати немотивований ажіотаж. Усі розмови про те, що виплати переселенцям скасовують без причини, безпідставні. Декому їх тимчасово призупиняють лише на підставі відповідних рішень правоохоронних органів України, — наголосив міністр.

І додав, що якщо все ж таки сталася помилка і добропорядний переселенець потрапив до такого списку, відновити виплату дуже просто. Потрібно лише особисто завітати до департаменту соцзахисту за місцем реєстрації та фактичного проживання із довідкою вимушеного переселенця, де вказано всі необхідні дані про людину. Документ і дані перевірять, і якщо все насправді гаразд, виплату відновлять у повному обсязі з моменту її призупинення. Якщо ж переселенець — інвалід або лежачий хворий, засвідчити його фактичне місце перебування можуть представники уповноважених органів — Державної міграційної служби, департаментів соцзахисту або Національної поліції. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua