"Решту вакцин очікують протягом двох місяців"

Тетяна МОІСЕЄВА
8 липня 2016

МОЗ розпочинає цьогорічну процедуру  державних закупівель ліків через міжнародні організації. Про це журналістам повідомив в. о. міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський. За словами чиновника, із загальної кількості ліків, які мали завезти через міжнародні організації (ПРООН, ЮНІСЕФ та Crown Agents), на сьогодні ввезено 48%. За його словами, всі питання щодо поставки ліків МОЗ намагається вирішувати якнайшвидше.

Зокрема доставлено 79% препаратів для лікування туберкульозу, 90% — від гемофілії, повністю закуплено ліки для орфанних хворих, на 30% поставлено вакцин від НІВ (гемофільних) інфекцій. «Загалом на закупівлях ми зекономили понад 1,7 мільйона доларів, отже зможемо закупити більше препаратів», — розповів експерт ПРООН Зафар Юлдашев. Він зауважив, що закуплених 490 тисяч доз вакцини пентаксим для профілактики дифтерії, правця та коклюшу забракне, щоб повністю покрити потребу українців. «Ми домовилися про додаткові 90 тисяч доз. Але цього також буде замало», — сказав він.

Проблемою є і те, що існує велика кількість дітей, яким не зробили щеплення в минулі роки. Саме тому нині йдеться про створення, як це роблять в інших країнах, запасу вакцин (25%), оскільки процес їх виробництва і закупівлі тривалий. «Нині реєструється ще одна вакцина проти дифтерії, правця та коклюшу, яку можна використовувати для ревакцинації дітей, які вже отримали дозу пентаксиму. Комбінація з цих двох препаратів частково перекриє потребу, але водночас слід вирішувати питання щодо всіх не вакцинованих з 2009 року», — сказала експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова. За її словами, найближчим часом ЮНІСЕФ завезе препарат для щеплення проти дифтерії та правця для дорослих, якого в Україні не було протягом останніх п’яти років.

Експерт закликала зробити це щеплення, оскільки від правця українці помирають щороку. «За великої кількості не вакцинованих від дифтерії щороку ми опиняємося перед загрозою спалаху цієї хвороби».

Вона повідомила, що з 8 вакцин ЮНІСЕФ поставив дві. «Коли до нас звернулися, з потрібних препаратів у портфелі ЮНІСЕФ були тільки два, зареєстровані в Україні. Тому в співпраці з МОЗ оперативно за прискореною процедурою було зареєстровано ще кілька вакцин. Реєстрація була єдиним чинником, чому вже закуплені вакцини не можна було завезти в Україну». Найближчий місяць-два експерти та МОЗ чекають на решту вакцин, які не могли доставити через брак реєстрації.

«На кінець цього місяця матимемо більшість вакцин, які входять до календаря щеплень, а також ті, які належать до рідкісних — від укусу гадюки, каракурта, ботулізму. Залишилося завезти препарати проти сказу та БЦЖ», — сказав Віктор Шафранський. Нині вакцину БЦЖ не зареєстровано в Україні, проте посадовець пообіцяв, що це відбудеться найближчим часом. «Постає питання, аби розпочати виробництво певної кількості вакцин та сироваток, зокрема БЦЖ, в нашій країні», — сказав він.

За словами представниці закупівельної агенції Crown Agents Крістін Джексон, на сьогодні поставлено 45% препаратів для лікування онкозахворювань. Зокрема, 67% для дорослих та 18% — для дітей. «Усі постачальники надали ліки швидше, ніж це було прописано в контракті», — сказала вона. 36% препаратів для дітей нині у Борисполі, на них чекає розмитнення: проблема виникла тому, що співробітник на свій лад витлумачив законодавство щодо розмитнення. Нині агенція разом із держпідприємством «Укрмедпостач» намагається вирішити це питання.

МОВОЮ ЦИФР

Економія на закупівлі ліків міжнародними організаціями 2015 року

♦ 790 мільйонів гривень зекономили порівняно з цінами МОЗ 2014 року

♦ 204 мільйони гривень залишилося на рахунках міжнародних організацій, які витратять на закупівлю додаткових препаратів 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua