"Ринок праці: COVID-19 вивів усіх із зони комфорту"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
24 грудня 2021

Неоплачувані відпустки. Неповний робочий день та урізання зарплат. Звільнення. Брак вакансій. Торік ці негативні тенденції масштабувалися на вітчизняному ринку праці, коли на початку 2020-го Україну накрила пандемія коронавірусу, спричинивши спершу повний локдаун, а потім і різні карантинні обмеження, які тривають досі. COVID-19 створив нову реальність і змусив пристосовуватися до неї і роботодавців, і найманих працівників. Завершується 2021-й. Якими тенденціями на ринку праці він запам’ятається?

Нині особливо популярні се­зонні вакансії. Бум спо­стерігаємо для продавців ялинок, кухарів, охоронців. Фото з сайту liga.net

«2021 рік став періодом адаптації українського бізнесу до нових умов праці. На початку року роботодавці не відкривали нові робочі місця й майже не шукали новий персонал. Порівняно з аналогічним періодом 2020-го кількість вакансій значно скоротилася. З березня 2021-го ринок праці почав оживати. Люди стали активніше шукати кращі умови праці. Пошук персоналу теж активізувався і протягом року показав приріст більш ніж удвічі», — такі дані дослідження, яке провів експертно-аналітичний центр grc.ua, оприлюднила його керівниця Руслана Березівська.

Затребувані фахівці та зарплати

Найбільша кількість вакансій 2021-го відкривалася для спеціалістів у галузях продажу, ІТ, банківської справи, маркетингу, реклами та піару, у транспорті й логістиці. 

«Другий рік поспіль торгівля утримує першість, витіснивши IT-галузь на другу позицію. За рік вакансій у продажах побільшало на 137%. Попит на IT-спеціалістів залишається високим, і за рік кількість нових вакансій для цих фахівців порівняно з 2020-м зросла на 91%. Майже у всіх професійних галузях кількість вакансій за підсумками 2021-го має позитивну динаміку. Лише у галузі «Спортивні клуби, фітнес, салони краси» кількість пропозицій роботи скоротилася на 41%. 

Низький попит на фахівців показали некомерційні організації та державна служба (-9%). Лише на 9% порівняно з торішнім показником зросла кількість пропозицій роботи для юристів. На 10% зросла кількість вакансій для вищого менеджменту та на 16% — у страхуванні», — каже Руслана Березівська.

Цьогоріч, як і раніше, столиця — лідер за кількістю розміщених вакансій. У Києві пропонують і найвищу зарплату. Високі показники нових вакансій у середньому за рік у Дніпропетровській, Харківській, Одеській, Львівській та Київській областях. За розміром середньої заробітної плати Дніпропетровська, Харківська, Одеська та Львівська області хоч і поступаються столиці, але посідають високі позиції. А ось у Київській області хоч і з’являються нові робочі місця, але середня зарплата тут найменша серед усіх регіонів країни. Найменше вакансій на заході — у Закарпатській, Рівненській, Тернопільській, Івано-Франківській областях. Порівняно з минулим роком кількість пропозицій роботи в цих регіонах теж вища.

«Середня зарплата у відкритих вакансіях у всіх галузях за рік порівняно з 2020-м зросла й становить трохи більш як 17 тисяч гривень. Проте отримувати українці більше не стали з огляду на інфляцію. Найвищі зарплати в ІТ-галузі. За рік зарплата в ній в середньому зросла на 11,3 тисячі гривень і сягає в середньому майже 54 тисяч. Це саме стосується галузі комунікацій. 

На другому місці представники топменеджменту. Середня заробітна плата за рік у вакансіях для топменеджерів становить 43,6 тисячі гривень. До найвищих середніх зарплат належать виплати фахівцям галузі будівництва й нерухомості (24,8 тисячі гривень), державної служби (23,1 тисячі). Найменші зарплати пропонують у туризмі та ресторанному бізнесі (13,2 тисячі), медицині (13 тисяч), робітникам — 11,9 тисячі, адмінперсоналу — 10,7. Адмінперсонал отримує найменше, хоч за рік середні виплати для цих фахівців зросли майже на 1000 гривень», — зазначає Руслана Березівська. 

2021-го поменшало охочих працювати на ставку 100%. Порівняно з минулим роком на 2% менше компаній пропонують повну зайнятість своїм працівникам і на 5% менше людей бажають працювати на повну зайнятість. Зросла кількість тих, хто віддає перевагу частковій зайнятості. В офісі бажають працювати лише 59% співробітників, дистанційно — 15%, за змінним гібридним графіком (офіс і дистанційно) — 10%, за гнучким графіком — 14%. Частина співробітників не бажає повертатися в офіси після локдауну. Вони віддають перевагу компаніям, які пропонують або повністю дистанційний формат роботи, або можливість поєднувати робоче місце вдома та офісі. Роботодавці в цьому плані консервативніші: 71% пропозицій роботи передбачає повністю офісний формат роботи. І тут виграють ті компанії, які будуть гнучкішими та зможуть відповідати інтересам шукачів роботи.

Руслана Березівська робить висновок: складний 2020 рік змусив роботодавців увійти у 2021-й у мобілізованому стані. Бізнес передчував нові виклики, з якими доведеться зіткнутися, тому підходив до роботи в нових реаліях більш свідомо та системно. Майже половина компаній (45%) в середині 2021 року стверджувала, що їм вдалося впоратися з випробуваннями. Ще 15% зазначали, що спостерігали стабільну роботу бізнесу, попри складні умови. 2021 року бізнес масово впроваджував гібридний робочий простір. Віддалений формат роботи став привілеєм не лише IT-спеціалістів. Співробітники змогли працювати з будь-якої точки світу, якщо компанія не вимагала постійного перебування офлайн в офісі. Це, з одного боку, давало компаніям більший вибір талановитих пошукачів. З іншого, — у пошукачів, які претендують на робоче місце у провідних компаніях, зросла конкуренція. Тобто ринок праці розвивається. Але компанії мають більше дослухатися до потреб співробітників, бути людянішими.

Чому бракує айтішників

Такими стали, наприклад, роботодавці в ІТ-галузі через локальний брак спеціалістів високого рівня. Такий висновок можна зробити з оприлюдненого дослідження міжнародного IT-рекрутингового агентства CNA International IT, яке проводили у жовтні-грудні цього року. Керуючий партнер агентства Влада Лященко розповіла, що роботодавці утримують працівників і заохочують нових різними опціями, які дуже мотивують спеціалістів. 

«Конкуренція за кандидатів стає жорсткішою. Їм пропонують більші зарплати й кращі компенсаційні пакети. Наприклад, до безплатних курсів англійської мови додається медична страховка не лише для працівника, а й для всієї його сім’ї. Бонуси, що можуть доходити до розміру зарплатні співробітника. Зростає тривалість відпустки. Безлімітні вихідні — виконав роботу, можеш іти у відпустку — така практика гнучкого графіка прийшла зі США. Роботодавці часто допомагають облаштувати робоче місце для віддаленого режиму роботи — купують комп’ютери, оплачують інтернет тощо. Компанії навіть стали відкритішими для роботи з рекрутинговими агенціями, щоб швидше знаходити кадри, знати, які зарплатні запити кандидатів в Україні, й виходити на попередній рівень діяльності», — каже Влада Лященко. 

Торік у першому й другому кварталах через пандемію, що спричинила проблеми з фінансами, компанії, які мають іноземне коріння, почали скорочувати ІТ-спеціалістів або призупинили набір нових. У третьому кварталі ситуація на ринку праці в ІТ-галузі стабілізувалася, відбулась адаптація до нових умов роботи й відновився найм на роботу. Якщо раніше компанії були лише за те, щоб співробітники щодня були присутні в офісі, то в умовах, що склалися, віддалена робота стала загальноприйнятою практикою. Четвертий квартал — різке нарощування оборотів і масштабування компаній, через можливість дистанційної роботи ІТ-спеціалісти виходили на співпрацю з іноземними замовниками, що збільшило конкуренцію за фахівців на українському ринку. 

«Зарплати в ІТ-галузі зросли на 20—50%. І зростають не лише через брак фахівців, а й через злиття компаній. Через зростання сегменту стартапів зокрема у країнах Балтії роботодавці переходять на ринок України, щоб наймати працівників дистанційно. Вакансій більше на 40%, ніж торік. Але дедалі складніше знайти правильних кандидатів, які б мали адекватні зарплатні очікування та володіли необхідними навичками. Америка, Польща, Латвія, Естонія напряму вийшли на український ринок. Уже українські компанії дивляться на інші держави і готові виходити на ринки Індії, Молдови, Грузії», — зауважує Влада Лященко.

Пандемія була поштовхом для розвитку ІТ-освіти онлайн. Люди без профільної освіти здобували базові знання, щоб влаштуватися на роботу за такою спеціалізацією. Влада Лященко прогнозує: щороку 50-100 тисяч осіб переходитимуть в ІТ-галузь з інших, але буде питання, як швидко вони зможуть знайти роботу. Бо нині роботодавці здебільшого віддають перевагу не тим, хто пройшов курси, а тим, хто має досвід. Небагато компаній готові самостійно виховувати спеціалістів з новачків.

«Є цікавий нюанс. Айтішники, які мають досвід роботи наприклад 6-10 років, можуть іти й на меншу зарплату, але якщо їм цікава компанія, наприклад, з точки зору користі її діяльності для людей, зокрема в галузі охорони здоров’я, охорони довкілля. Деякі не хочуть працювати з онлайн-казино тощо через моральні принципи», — розповіла Влада Лященко. 

Бум вакансій

Щодо інших професій, то в жовтні цього року несподівано відбулося різке збільшення кількості вакансій комірників. Про це розповіла керівниця відділу роботи з партнерами Jooble Олена Кірільєвніна. Вимоги, які прописували роботодавці найчастіше, — досвід роботи понад рік, знання правил обліку, відвантаження та списання товарів, умов зберігання продукції, відповідальність, дисциплінованість. Зарплата залежала від галузі діяльності компанії, регіону, графіка роботи й загалом в Україні варіювалася від 9,5 до 14,5 тисячі гривень. Але траплялися вакансії і з зарплатою понад 20 тисяч гривень, якщо ця пропозиція щодо роботи у вузькій ніші й були особливості бізнесу.

В Україні серед перспективних професій, для яких не потрібно особливих навичок і знання англійської мови: моряк, медсестра, масажист, брокер, таємний покупець. Без вищої освіти можна працювати в більшості напрямів. Багатьох зацікавила робота, якій можна приділяти по кілька годин на день. Вона дає змогу без шкоди основній роботі отримувати додатковий дохід і зайнятість. Найпопулярніші вакансії: таємний покупець — 100-500 гривень на день; мерчендайзер — 200-600; прибиральниця в офіс — 300-600; промоутер — 300-500; офіціант — 300-1000. 

У жовтні поширеними вакансіями були: пакувальник, комплектувальник, торговий представник зі своїм автомобілем, продавець-консультант, вантажник. У листопаді найпопулярніша спеціальність — різноробочий. За ними розташувалися: збирачі, вантажники, електрики й пакувальники.

«Регіональний зріз: у листопаді активність претендентів на роботу зросла на 11% порівняно із жовтнем. Найбільшу активність у пошуку роботи виявили претенденти у Харкові (на 40% більше пошукових запитів у листопаді), Одесі (на 31%) та Луцьку (на 28%). Вакансії, на які протягом останнього місяця осені зріс попит у всій країні, — охоронець (+23%), мерчендайзер (+18%)», — каже Олена Кірільєвніна.

Нині особливо популярні сезонні вакансії. Бум вакансій спостерігаємо для продавців ялинок, кухарів, охоронців. Олена Кірільєвніна інформує, що найбільше таких вакансій доступно в Києві, але зростання відзначають у всій країні, особливо у містах-мільйонниках. Роботодавці шукають людей, які готові працювати за 700—800 гривень на день. На такий самий заробіток на день можуть розраховувати і кухарі, які готують глінтвейн — популярний зимовий напій, який є на кожному новорічному ярмарку. Побільшало вакансій для охоронців точок продажів ялинок — переважно це робота в нічні зміни, коли немає активної торгівлі. Їм пропонують винагороду 500 гривень за ніч роботи.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua