"Ринок праці: пожвавлення та оптимізм на майбутнє"

Олег ГРОМОВ
27 вересня 2023

Рівень безробіття 2023 року має знизитися до 19 відсотків, вважає перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко. Це свідчить про позитивну тенденцію. Адже за підсумками 2022-го, за інформацією Нацбанку, цей показник становив 21,1%. А на початку цього року головний фінансовий регулятор прогнозував, що рівень безробіття в нашій країні становитиме 26%, тобто буде на 7% вищим, ніж нині заявляють в уряді.

Чимало фахівців ринку праці констатують, що в Україні істотно збільшується кількість різних вакансій. А багато роботодавців зазначають, що стикаються із проблемою нестачі тих чи тих фахівців.

«Урядовий кур’єр» вирішив ретельніше дослідити вітчизняний ринок праці.

Чоловіки не хочуть світитися

За інформацією Державної служби зайнятості, на 1 серпня 2023 року статус безробітного мали 112,3 тисячі осіб, торішній показник — 296,7 тисячі осіб. Фахівці ринку праці вказують на таку тенденцію: кількість зареєстрованих безробітних чоловіків становила 28% загалу (31,8 тисячі осіб), жінок — 72% (80,5 тисячі осіб).

Проте, на думку HR-експерта Тетяни Пашкіної, насправді все не так і добре. «За статистикою, яку надає Держслужба зайнятості, виходить, що ситуація з безробіттям у нас під час широкомасштабної війни ліпша, ніж, приміром, у ковідні роки. Але це не так. Щоб офіційно стати безробітним, людині треба прийти до центру зайнятості й подати всі необхідні документи, зокрема довідку з ТЦК, або колишніх військ коматів. Тому думаю, що у наведеній державній статистиці так мало чоловіків, бо вони вирішили не брати таку довідку. Якщо ж про аналізувати комерційні сайти із працевлаштування, то там немає такого перекосу. А співвідношення чоловіків та жінок приблизно 48 та 51%», — каже вона.

Є ще одна цікава тенденція: в нашій країні істотно зменшилася кількість людей, які отримували чи отримують допомогу у зв’язку з безробіттям. Якщо торік цей показник становив 244 тисячі осіб, то на середину 2023 року — лише 47,2 тисячі. На думку пані Пашкіної, це теж пов’язано з військ коматами, адже чимало чоловіків не хочуть світитися в державних центрах зайнятості.

Але це не єдина причина. Інша полягає в тому, що нині істотно скоротився термін отримання допомоги у зв’язку з безробіттям. Якщо торік він становив 10—12 місяців, то тепер не перевищує трьох місяців.

Є й позитивний факт: кількість вільних робочих місць, за інформацією Державної служби зайнятості, збільшилася на 9,9 тисячі до 47,5 тисячі. Після процедури набуття офіційного статусу безробітного людина може отримувати виплати в розмірі мінімальної заробітної плати, яка 2023 року становить  6,7 тисячі гривень. Якщо страховий стаж за рік до реєстрації в центрах зайнятості становитиме менше, ніж сім місяців, то такі виплати будуть не більшими за тисячу гривень.

Робочі місця, які створює малий бізнес, і підтримують, і годують. Фото з сайту vgorode.ua

Популярні вакансії та падіння айтівців

Як зазначає  PR-менеджер work.ua Вікторія Білякова, серед лідерів — вакансії з розділів «Роздрібна торгівля» (приріст у серпні — 9% порівняно з липнем 2023 року), «Продаж, закупівля» (1% приросту), «Робочі спеціальності, виробництво» та «Сфера обслуговування» (11% приросту), «Логістика, склад, ЗЕД» (9% приросту) та «Готельно-ресторанний бізнес, туризм» (14% приросту). Але безперечним лідером виявилася категорія «Освіта, наука» (37% приросту і 5,5 тисячі нових вакансій).

На ресурсі work.ua зазначають, що в серпні та вересні стала помітною тенденція до збільшення дефіцитності кадрів. Це яскраво виявляється в тому, що зросла частка вакансій для людей з інвалідністю (на 17%), студентів (на 18%), ветеранів (на 26%) та пенсіонерів (на 27%). Набагато частіше, ніж раніше, роботодавці готові працювати з кандидатами, які не мають досвіду роботи. Частка таких зросла на 19%.

«Конкуренція на ринку праці йде на спад, тож дефіцит кадрів стає дедалі гострішим. Роботодавці реагують на це збільшенням пропозицій для шукачів без досвіду, ветеранів, людей з інвалідністю, студентів, пенсіонерів. Така співпраця для багатьох може стати новим, проте позитивним досвідом. Протилежну ситуацію спостерігаємо в IT, де кількість кандидатів на одну вакансію в рази перевищує середню ситуацію на ринку», — зазначає Вікторія Білякова.

До речі, саме ринок IT 2023 року змінився докорінно у сенсі затребуваності фахівців. І це не лише українська тенденція, а й загальносвітова. Нині, на відміну від попередніх років, роботи для таких фахівців катастрофічно меншає. Це пояснюється тим, що торік айтівці допрацьовували за контрактами, які укладали до повномасштабного вторгнення московитських військ в Україну. А іноземні клієнти не поспішають укладати нових договорів з такими фахівцями в нашій країні. У глобальному сенсі це масштабне скорочення фахівців галузі в міжнародних компаніях, таких, як Amazon, Google, Microsoft. Як не одноразово писав «Урядовий кур’єр», ці світові монстри в перші роки пандемії COVID-19, користуючись нагодою, що більшість людей працювала вдома, почали значно розширювати штати співробітників, сподіваючись на швидкий і дуже значний економічний ефект, а саме зростання прибутків. Проте цього не сталося, й тепер IT-фахівці перетворилися із затребуваних на не дуже.

Дефіцитні професії та рівень зарплат

Які ще спеціальності в Україні популярні й навіть дефіцитні?

Про це можна дізнатися, аналізуючи державну підтримку, яку цього року надають під час вступу до вишів та середніх закладів освіти в Україні. Її надають 64 спеціальностям у 14 галузях знань. Серед них особливо популярні фахівці, яких готують до викладання в дошкільних закладах, закладах середньої та вищої освіти; механіки, матеріалознавці, металурги, електричні та енергетичні інженери, технологи з хімії  та біо технологи, харчові технологи, лісові інженери, гідротехніки, воєнні фахівці, фахівці з цивільної безпеки, фахівці з транспорту.

Але це на найближчу перспективу. А нині  найзатребуваніші робітничі професії: прибиральник, охоронець, бармен або бариста (що свідчить про відновлення ринку громадського харчування), комплектувальник.

Серед інтелектуальних професій, як і на початку літа («Урядовий кур’єр» писав про це), найбільш затребувані логістики, маркетологи, проджект-менеджери, лікарі, ветеринарні лікарі, фармацевти, вчителі шкіл та середніх закладів освіти і, зрозуміло, фахівці військового напряму.

Заробітна плата за останній місяць літа трохи зросла. За інформацією work.ua, вона підвищилася на 500 гривень і становила 17,5 тисячі гривень. Найвищі зарплати в Київській (19,3 тисячі гривень), Львівській (17,5 тисячі) та Одеській (17,5 тисячі гривень) областях.

Отже, український ринок праці наприкінці літа — на початку осені 2023 року значно активізувався. Йому притаманні цілком позитивні тренди, зокрема зростання кількості вакансій, заробітних плат тощо. Але подальша його доля цілком залежатиме від успіхів Збройних сил України.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua