"Року вершина, літу половина"

30 червня 2016

Четвертий рік поспіль перший місяць літа не минув без прикрих природних катаклізмів. Буревії, градобої, сильні зливи, що спричинили затоплення значних територій,  завдали великої шкоди господарствам України, Європи, Америки й Китаю. Зокрема, небувалий в історії аномальний град випав на Закарпатті та Львівщині — крижини завбільшки з кулак перетворили дахи  кількох  тисяч будівель на решето. Синоптики зазначають, що стихійні лиха, особливо пожежі та повені, рік у рік розширюють руйнівні масштаби. Науковці-екологи одностайно констатують, що так природа карає людей за їхнє безвідповідальне господарювання на планеті.

Другий літній місяць заступає на вахту спекотною погодою. Інакше й не може бути: «Липень — року вершина, літу половина», — каже народна мудрість. Хлібороби південного регіону вже можуть прогнозувати, яким буде цьогорічний урожай. У попередні роки першою починала жнивувати Одещина.  Зичимо й нині її трудівникам ланів вдалого почину.

Фото Володимира ЗАЇКИ

У липні народні синоптики прогнозують погодні умови на наступні місяці, зокрема й за прикметами у такі дні релігійних свят: Горпини Купальної (6), Іоанна Предтечі (7), Петра і Павла (12).

На Горпини традиційно починають масово збирати лікарські трави і коріння. Вважають, що зібрані цього дня і в ніч проти Івана Купайла розрив-трава,  брат і сестра, чорнобильник, ведмеже вушко, коріння живокосту мають велику цілющу силу. На Горпини починається купальний сезон на річках і озерах. Цього дня жінки настоями цілющих трав умивають обличчя, п’ють молодильні чаї. Теплий сонячний день на Горпини — літо буде сухим і спекотним.

Найяскравіше молодіжне свято у липні — Івана Купайла. Юнаки та дівчата збираються біля обрядових багать. Розкладають їх на берегах ставків, річок і озер. Свято символізує шлюб Сонця й Води, єднання людини з природою, очищення її вогнем і  водою. Закохані пари, взявшись за руки, стрибають через багаття. Це традиційний обряд загартування почуттів на вірність. Потім дівчата пускають на воду віночки з польових квітів. На кожному запалюють свічку. Чарівне враження — спостерігати, як пливуть у нічну далечінь ці символи дівочих надій і сподівань на щасливу долю.

За давнім повір’ям, опівночі раз на сто років на Івана Купайла з’являється дивовижна квітка папороті. Той, кому пощастить побачити це диво, знайде скарб. У юнацькі роки я і двоє моїх друзів-сусідів Павло й Іван спробували здобути такий скарб. Між нашими хатами на околиці села сільський цвинтар, зарослий кущами папороті. Ми мужньо висиділи опівнічну годину, не зводячи  очей з одного з найбільших кущів чарівної рослини. І раптом побачили над його розлогим листям рухливі вогники, які нас зовсім не здивували. Це літали жучки-світлячки, яких у теплу нічну пору нам часто  доводилося ловити у власних садках. Так розвіялося наше уявлення про чарівний цвіт папороті.

Купайлівські народні прикмети прогнозують майбутній урожай. Якщо цього дня злива — будуть вдалі жнива; якщо зозуля кувала до Івана — осінь буде погана, а як до  Петра — буде вдосталь тепла; якщо вдень грім прокотиться — горіх добре вродиться.

Петра і Павла — останнє велике релігійне свято перед жнивами. Обідній стіл цього дня повинен прикрашати житній коровай, м’ясні та молочні страви, пампушки із пшеничного борошна, замішаного на яйцях із сиром. Обрядова випічка — мандрики. Такі пампушки споживали під час мандрівок апостоли Петро і Павло.

Народна мудрість каже: «Петро з Павлом день вкоротили, спеки додали», «Від Петра — красне літо», «На Петра і Павла — колос на жнива».

Липень — початок гарячої пори для хліборобів. Побажаймо трудівникам  ланів хорошої погоди й успішних жнив. 

НАШ КАЛЕНДАР

1 липня — День архітектури  України

2 липня   — Міжнародний день кооперативів

4 липня — День судового експерта; Всесвітній день архітектури

7 липня — День працівника природно-заповідної справи

8 липня — День родини

10 липня — День рибалки

11 липня — Всесвітній день народонаселення

12 липня — Свято Первоверховних апостолів Петра  і Павла

15 липня — День українських миротворців

16 липня — 1990 рік — Верховна Рада України  ухвалила Декларацію про державний  суверенітет; День бухгалтера

17 липня — День металурга

18 липня — Міжнародний день Нельсона Мандели

28 липня — День хрещення Київської Руси-України; Всесвітній день боротьби із захворюванням на гепатит

30 липня — Міжнародний день дружби; Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

31 липня — День флоту України; День працівників  торгівлі

Павло ЛАРІОНОВ
  для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua