"Сенсацій чекати не варто"

Василь ТУГЛУК
21 лютого 2012

ЕНЕРГЕТИКА 

Питання взаємовідносин у газовій сфері продовжують залишатися «каменем спотикання» між РФ і Україною

Як кажуть в Одесі, ви не повірите, але це все-таки так — російська сторона чи не вперше за останні два роки виступила ініціатором продовження переговорів з «довгограючого», так званого, газового питання. За повідомленням інформагенцій, минулої п’ятниці Посольство Російської Федерації в Україні одержало лист від Міністерства енергетики Росії, який призначений для передачі керівництву Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. В листі, як зазначив російський посол Михайло Зурабов, ідеться «про ініціативу Росії щодо готовності відновити переговори, про що керівництво Міністерства РФ інформує українську сторону». Також, на його думку, взаємовідносини в газовій сфері стануть однією з топ-тем в ході візиту спікера Держдуми РФ Сергія Наришкіна в Україну та його зустрічей з Президентом Віктором Януковичем та Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. «Упевнений, що обговорювати вони будуть вельми практичні поточні питання двосторонніх відносин, і проблема газового співробітництва, звичайно, буде порушена», — зазначив представник російського зовнішньополітичного відомства.

Поки що ініціатива російської сторони в газовому питанні пролунала суто в інформаційному плані. Ніяких коментарів ні на державному рівні, ні в середовищі експертів з цього приводу фактично ніхто не висловлював. Цілком можливо, що в Газпромі та Міністерстві енергетики РФ, а можливо й на вищому рівні усвідомили, що тривале годування обіцянками України та затягування переговорного процесу може зіграти злий жарт. Адже Прем’єр-міністр Микола Азаров, виступаючи 10 лютого перед студентами та учнями української школи в Латвійському університеті, зазначив, що наша держава веде переговори і практично домовилася про закупівлю газу і нафти з новими постачальниками вуглеводнів.

Не виключено також, що жест доброї волі з боку Газпрому продиктований прагненням показати себе цивілізованим партнером на фоні своєї нездатності виконувати в повному обсязі контракти щодо забезпечення газом країн ЄС. Натомість Україна проявила великодушність і компенсувала нестачу російського газу власним, піднятим з підземних сховищ. Цим самим наша держава допомогла європейцям порівняно безболісно пережити аномально холодну зиму. А російський газовий монополіст вперше не зміг звинуватити нашу країну у несанкціонованому відборі газу.

І тепер, коли російська сторона сама ініціювала продовження переговорів у газовій сфері, автор цього матеріалу звернувся з проханням висловити свою думку з цього приводу до незалежного експерта в енергетичній сфері Валентина Землянського. На його думку, відбувається просто дипломатична гра Росії з Україною. Ніяких конкретних кроків з боку російської сторони до завершення президентських виборів в РФ, а отже й ніяких сенсацій протягом цього часу очікувати не варто. Тобто питання може набути конкретних форм щонайменше через місяць, а то й через півтора. Експерт не виключає також, що рішення давно вже знайдено і навіть має форму певного документа. Але поки не завершаться вибори, ніхто ці документи оприлюднювати чи підписувати не буде. Головному претенденту треба засвідчити виборцям свою послідовність і твердість у відстоюванні російських інтересів. Окрім того, якщо врахувати заінтересованість керівництва РФ у вступі нашої країни до Митного союзу та доступі Газпрому до української газотранспортної системи, дане питання на цьому фоні має більш політичне, ніж економічне забарвлення.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua