"Серпень готує, вересень до столу подає"

30 липня 2011

ТРАДИЦІЇ

Останній місяць літа щедрий на хліб, мед та яблука 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Перші дні місяця нагадують нам про те, що красне літо добігає кінця, а осінь вже стукає у двері.  Хочете знати, якою вона буде, зверніть увагу на прикмети, пов’язані зі святом Мокрин (1). У народі кажуть: «Які Мокрини, така й осінь. Дощ зранку — початок осені з моквою; дощ по обіді — дощові будуть середина осені і кінець». Спостерігайте, яким буде Іллів день (2). «Пророк Ілля повертає літо на осінь», — каже народна мудрість. У  цей день справляють свято Зажинок. Сніп пшениці або жита прикрашають квітами, кольоровими стрічками. Його з урочистостями вручають кращому комбайнеру. Цей символ нового врожаю ставлять в оселі на покуті і зберігають до нового свята. На Іллю ніч довшає, а вода холоднішає. Гарна сонячна погода цього дня не радує — наступного року буде поганий урожай зернових.

Велике релігійне свято у серпні — Перший  Спас, Маковія (14). У давнину люди збиралися біля річок і ставків святити воду, купалися. Вода в цей день вважається цілющою. У церквах освячують букети-обереги з квітів і маківок. Він повинен складатися з різних квітів: чорнобривців, жоржин, настурцій, чебрецю, м’яти, материнки. Голівки маку і невеличкого соняшника в’яжуть окремо. За потреби з такого букета готують лікувальні чаї, купелі для немовлят. На Маковія — проводи літа. Починають відлітати у вирій птахи, пасічники ламають соти, качають мед. Вранці роси холодні. «Прийшов Спас  — готуй рукавиці про запас», — каже народне прислів’я.

Наступне велике релігійне свято — Преображення Господнє, Другий Спас (19). Розговляються яблуками з медом, дари садів освячують. З Другого Спаса починають сіяти озимі. Суха погода в цей день — осінь буде засушливою; мокра — осінь з дощами; сонячний день — провісник наступної суворої зими.

На Успіння Пресвятої Богородиці (28) починається «бабине літо». Завершився Успенський піст, можна споживати скоромні страви. Цього дня обламують калину, в’яжуть у пучечки і розвішують у сінях. Узимку — це цілющі ліки від застуди. Якщо лелеки і журавлі відлетіли у вирій до Успіння, зима буде холодною.

Третій Спас у народі називають хлібним. У кожній оселі панує духмяний аромат хліба і пирогів з нового врожаю. Завершується збір винограду, пізніх яблук, горіхів. Настала пора «трусіння» риби у ставках. Якщо ластівки відлетіли у вирій до Третього Спаса — холодна осінь не за горами. Зберіть усе в полі і  городі та сховайте у коморі.

НАШ КАЛЕНДАР

2 серпня         День аеромобільних військ України.

6 серпня         Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї.

7 серпня         День Повітряних сил Збройних сил України.

8 серпня         День військ зв’язку.

9 серпня         Міжнародний день корінних народів світу.

12 серпня        Міжнародний день молоді.

14 серпня        День будівельника; День працівників ветеринарної медицини;   Перший Спас. Маковія.

15 серпня        День археолога.

19 серпня        День пасічника; Другий Спас. Преображення  Господнє.

23 серпня   — День Державного прапора України; Міжнародний день пам’яті жертв работоргівлі та її ліквідації.

24 серпня        День Незалежності України.

27 серпня        День авіації.

28 серпня   День шахтаря; Успіння Пресвятої Богородиці.

29 серпня        Третій Спас (хлібний).



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua