"Сервіс совковий, а тарифи?"

Лариса ДАЦЮК
29 сiчня 2011

ПОСЛУГИ

 Київенерго свої проблеми часто перекладає на чужі плечі

Кияни добре пам'ятають, як торік восени мерзли більше двох тижнів через те, що АК "Київенерго" ніяк не подавала тепло в оселі. Не рятували навіть електрообігрівачі, адже через їх масове використання почалися часті відключення струму. Головний інженер компанії скаржився, що рівень споживання електроенергії в столиці сягнув 31,372 млн кВт/год, що на 6 млн перевищувало середній показник. А за добу надходило 115-120 заявок щодо збоїв в електромережі.

Нині опалювальний сезон у розпалі, однак, приміром, у моєму домі перебої зі струмом трапляються мало не щотижня. І якщо раніше ремонтна бригада добиралася години за три, то останнього разу влаштувала мешканцям багатоповерхівки справжню "голодну кутю": у ніч на Водохреще струму в домі, обладнаному електроплитами, не було з 14 години і мало не до опівночі. Я вже не кажу про те, що через такі перебої у когось згорів тюнер, у когось із холодильником негаразди, а про літні заморозки фруктів годі й говорити: все пропало.

Про те, що у Київенерго безліч проблем зі споживачами, а у тих з компанією, можна судити за кількістю відвідувачів, які приходять у сервісні центри. Мені особисто довелося навідатися туди 5 разів поспіль, аби з'ясувати, чому ще кілька років тому сплачені комунальні послуги не ділили на квартплату та енергоносії? А ще, куди поділися гроші й чому без мого дозволу і навіть за моєї відсутності замінили цілком справний лічильник і як тепер довести, які показники були на ньому?

То чи не ліпше було б без мого відома поставити будинковий лічильник на тепло з тієї партії, що припадає порохом на складах. Однак, схоже, енергетики, окрім підвищення тарифів, не переймаються ні встановленням лічильників, ні оновленням мереж. І це вже не розмірковування пересічної киянки, а думка фахівця.

- "Молода команда" Черновецького втратила контроль над діяльністю природних монополій, у тому числі й над Київенерго, - каже колишній керівник компанії Іван Плачков. - 2006 року новий міський голова 13% акцій міста передав Київенергохолдингу, а той якось примудрився їх продати. Місто втратило контроль, і нині енергетичним господарством столиці управляє приватна компанія, основною метою якої є отримання прибутків.

Звідси, переконаний І. Плачков, і безглузда, непрозора тарифна політика, яка не зрозуміла не тільки для пересічних киян, а й для фахівців. Досі не відомо, які витрати йдуть на паливо, на поточне споживання, на модернізацію, реконструкцію. Тож ніхто й не може сказати достеменно, багато чи мало платимо за тепло...

Та й як тут розібратися, якщо тарифи для ТЕЦ встановлює НКРЕ в гігакалоріях, а міське управління цін розраховує вартість у квадратних метрах. Хто і як переводить гігакалорії у квадратні метри - можна лише здогадуватися. Мабуть, спочатку вирішують, скільки треба зібрати грошей на рік, ділять на 12 і з цієї суми визначають вартість гігакалорії і квадратного метра.

- Такого дива нема ніде у світі, - каже І. Плачков. -Зазвичай підприємства електро-, тепло-, водопостачання та водовідведення, тобто природні монополії, є державними, як у Франції, муніципальними, як у Німеччині чи Швеції, або ж їхні акції поділені між тисячами дрібних власників, як у США, де контроль за ними здійснює держава. Там із цим не легковажать, адже йдеться про забезпечення життєдіяльності громад.

Навести лад у цій сфері можна і треба, переконані фахівці. Причому для цього знадобиться лише два роки і близько 300 млн грн. Саме стільки часу і грошей потрібно для того, аби встановити лічильники тепла на всі будинки (торік лише компенсацій Київенерго з міського бюджету виклали два млрд, а нині вже заборгувало Київгазу 1,250 млн). Якщо так станеться, мешканці знатимуть, скільки отримали гігакалорій і за якою ціною, тобто сплачуватимуть тільки за реально спожите тепло. А якщо ще й визначити нормативні втрати в мережах (10 чи 15%, а не 30-35, як нині), то далі вже надавач послуг без будь-якого примусу думатиме, як зменшити втрати.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua