"Луганський сепаратизм: з іконами та автоматами"

Олена ОСОБОВА
10 квiтня 2014

За повідомленням прес-центру СБУ в Луганській області, ніхто з них не зазнав тілесних ушкоджень. Раніше зловмисники, які захопили будівлю та замінували її, як повідомляло відомство, «погрожуючи зброєю і вибухівкою, силоміць утримують близько 60 громадян, не дають людям залишити приміщення і повернутися додому. Тобто вдаються до засобів, які використовують терористи. Такі дії вкрай небезпечні, оскільки загрожують життю людей як усередині приміщення, так і тим, хто перебуває зовні». 

Однак ті, хто цілодобово виступають на мітингу біля обласного управління СБУ, використовуючи право «вільного мікрофона», стверджують, ніби жодних заручників там не утримували. Цю інформацію підтвердив і кандидат в Президенти України Сергій Тігіпко, який наважився особисто приїхати на переговори з луганськими сепаратистами. Вже залишивши захоплену будівлю, політик в інтерв’ю місцевому телеканалу заявив, що «не побачив там жодного російського громадянина і жодного заручника».

 А до представників ЗМІ тут ставляться упереджено. Проросійськи налаштовані люди під будівлею СБУ вкрай агресивні щодо будь-якої фото- та відеозйомки і всіляко перешкоджають журналістській діяльності, мовляв, преса спотворює інформацію. В активістки однієї з громадських організацій, яка намагалася фотографувати, вони забрали флешку. Жінка була змушена звернутися із заявою за цим фактом у міліцію.

У міліцію також звернувся 54-річний громадянин, який о пів на першу ночі приїхав подивитися, що саме діється на луганському «майдані». Залишив свій автомобіль у найближчому провулку, а коли через годину повернувся до місця паркування, побачив, що його машина горить. Тож цей район обласного центру &‐ не для роззяв.

Натовп, що зібрався біля захопленого будинку, наелектризований. Якщо люди намагаються виступити біля «вільного мікрофона» зі словами про те, що всі громадяни України мають залишатися єдиним народом, сепаратисти вважають таких провокаторами і виводять за барикади.

Вони заявляють, що мають намір стояти до кінця. Увечері учасники акції, більшість із яких чоловіки, зміцнювали барикади, розкидали пісок, кілька «гвардійців» готували «коктейлі Молотова». Жінок попросили піти з барикад, але ті перекрили дорогу, стоячи з іконами та молитовниками. Серед мітингувальників ширяться чутки, що в місті з’явилися БТРи і навіть танки. Щоправда, за словами сепаратистів, солдати з військових частин, розташованих у місті, нібито «просять, щоб їх заблокували. Мовляв, не хочуть воювати з повстанцями». Тож терористи, з легкої руки місцевих користувачів мережі Фейсбук прозвані орками, вирішили направити до військових частин своїх представників.

Із захопленого приміщення СБУ в Луганську вночі випустили тих, хто «впав духом». Фото з сайту delfi.lt

До активістів, які захопили будівлю СБУ, звернулися начальник облуправління міліції Володимир Гуславський і настоятель храму Андрія Первозванного. Вони закликали людей не допустити кровопролиття.

Своє звернення до жителів області оприлюднив і голова облдержадміністрації Михайло Болотських. За його словами, для мирного врегулювання ситуації та для переговорів із людьми, які захопили будівлю СБУ, створено робочу групу. До її складу увійшли представники влади, авторитетних громадських організацій Луганщини, духівництво, юристи та психологи.

Близько опівночі  в ніч із 7 на 8 квітня нарешті почалися переговори між радикалами і владою. Стали відомі вимоги сепаратистів, після виконання яких вони готові звільнити будівлю СБУ. Це термінове скликання сесії Луганської обласної ради; призначення референдуму на 10—11 травня 2014 року; скасування президентських виборів; звільнення політичних ув’язнених; повне зняття необ∂рунтованих звинувачень і повна реабілітація на території всієї України військовослужбовців Внутрішніх військ, бійців «Беркута» та «Альфи», які виконували свій обов’язок і присягу; вся влада, зокрема керівництво силовими структурами на місцях має перейти обласним радам. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua