"Що було, то було, а що буде — побачимо"

Ірина НАГРЕБЕЦЬКА
25 жовтня 2012

ВИБОРИ-2012

Цьогорічні перегони вийшли на фінішну пряму

«Випадковості не існує — все на цьому світі або випробування, або кара чи нагорода, або знамення» — говорив свого часу Вольтер. Утім, він не забував додати, що кожна подія сьогодення народжується з минулого і є батьком майбутнього. З цієї філософської точки зору нинішня виборча кампанія — вже історія, уроки з якої тою чи тою мірою позначаться на вітчизняній демократії.

Передостанній тиждень якихось кардинальних змін у перебіг подій не вніс. У ЦВК 23 жовтня  презентували новий навчальний інформаційний ресурс, створений у рамках проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні. З одного боку, він має на меті підвищити обізнаність наших виборців, з іншого — навчити членів виборчої комісії.

Віднині за Інтернет-адресою www.vyborkom.оrg можна отримати інформацію щодо виборчих процедур, прочитати правові рекомендації із застосування законодавства, побачити форми документів виборчих комісій і приклади їх заповнення тощо.

Щоправда, ця потрібна справа перед нинішніми виборчими перегонами, вочевидь, затрималася в часі: як мовиться, пізно годувати собак перед полюванням. Та з 1 січня 2013 року, відповідно до нового закону «Про вибори народних депутатів України», на посади членів виборчих комісій призначатимуть лише осіб, які пройшли спеціальне навчання, і тоді користь від нового інформаційного ресурсу буде очевидною.

До нас продовжували прибувати міжнародні спостерігачі — загалом їх уже зареєстрували майже чотири тисячі. Водночас, після заяв окремих місій спостереження й міжнародних спостерігачів щодо утисків у процесі здійснення ними відповідної діяльності з боку окремих членів виборчкомів,  ЦВК надіслав до всіх 225-ти окружних виборчих комісій спеціального листа, в  якому наголошується на беззастережному виконанні виборчого законодавства в цій царині. До речі, в ньому зазначається, що разом з офіційно зареєстрованим спостерігачем на території виборчих дільниць та під час засідань виборчих комісій має право перебувати один перекладач.

А 24 жовтня в ЦВК відбулася ще одна презентація. Цього разу тут демонстрували веб-портал www.vybory2012.gov.ua, звідки 28 жовтня в режимі on-line можна буде спостерігати за голосуванням на виборчих дільницях.

Отже, попереду ще два дні. Саме стільки часу є в тих, хто не знайшов свого прізвища у виборчих списках, для того, щоб через суд домогтися цього конституційного права. Нагадаємо також, що найближча субота — день мовчання, тож варто зняти всю агітацію і припинити передвиборчі дійства. А ще в нас є 48 годин, щоб подумати над словами німецького філософа Канта: «Лише здатність голосувати визначає кваліфікацію громадянина» і зрозуміти іронічних американців: «Електорат — це одноразовий народ».

ДОВІДКА "УК"

♦ На вибори слід обов’язково взяти з собою запрошення, а також документ, що засвідчує особу і підтверджує громадянство (паспорт громадянина України, дипломатичний чи службовий паспорт, військовий квиток для військовослужбовців строкової служби тощо).

♦ Якщо ви не виявили свого прізвища в списках або помітили в цих списках неточність, зверніться до одного з керівників дільничної виборчої комісії чи  її секретаря для усунення виявлених неточностей. Чинне законодавство в окремих випадках допускає включення до списку виборців лише за рішенням суду.

♦ Коли ви помилилися під час заповнення бюлетеня, член виборчої комісії за вашою письмовою заявою зобов’язаний один раз замінити бюлетень, погасивши при цьому зіпсований.

♦ На бюлетенях обов’язково повинен стояти штамп виборчої дільниці — без такого штампа він не дійсний.

♦ Отримавши два виборчі бюлетені, громадянин України робить в одному позначку «плюс» або «галочку» у квадраті навпроти назви тільки однієї партії, а в другому — навпроти лише одного прізвища кандидата в депутати.

♦ Не слід заповнювати бюлетені на підвіконні чи в іншому місці — це треба робити лише в спеціально обладнаній для цього кабіні.

♦ Якщо виявилося, що за вас хтось проголосував, зверніться до спостерігача з вимогою скласти відповідний акт про порушення. Також можна звернутися до дільничної чи окружної комісії. Скаргу про це варто подати до суду чи в правоохоронні органи.

♦ Голосування 28 жовтня 2012 року розпочинається о 8.00 і закінчується о 20.00. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua