"Що робити, якщо немає запису в трудовій книжці?"

Любомира КОВАЛЬ
31 березня 2012

Ще у 2003 році я 10 місяців працював на приватного підприємця. Ми уклали угоду, коли я перебував на обліку в Броварському центрі зайнятості. За час роботи усі належні податки та відрахування із моєї зарплати відраховували. Та через те, що я перебував на обліку в центрі зайнятості, запису про роботу в приватного підприємця в моїй трудовій книжці немає.

Наскільки знаю, для обчислення трудового стажу для розрахунку розміру пенсії беруть до уваги саме записи у трудовій книжці. Як мені тепер бути?

О. ЄФИМЕНКО,
м. Бровари Київської обл.

Олександр НІКОЛАЄВ,
директор Департаменту
персоніфікованого
обліку,
інформаційних систем
та мереж Пенсійного фонду:

— Відповідно до статті 24 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (далі — закон), який набув чинності 01.01.2004 року, страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховуються до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим законом.

Відповідно до статті 62 Закону «Про пенсійне забезпечення», основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

За відсутності її або відповідних записів у ній, трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності відповідних записів у трудовій книжці врегульовано постановою Кабінету Міністрів від 12.08.1993 року №637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності  трудової книжки або відповідних записів у ній».

Також зазначу, що відповідно до статті 40 «Закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії за період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року враховується за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Для отримання детальнішої інформації щодо вирішення питання обчислення пенсії пропоную вам звернутися до територіального органу Пенсійного фонду за місцем проживання.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua