"Щоб не кортіло обманювати народ і державу"

19 травня 2018

До мене звернулися молоді  активісти однієї з об’єднаних територіальних громад із проханням допомогти сформувати програму  на чергові  вибори до Верховної та  місцевих рад. Дивно, минуло понад чверть віку, вони вже народилися в незалежній демократичній соціальній Україні, а не розуміють, що бажані для нас зміни можуть відбутися лише з нашої ж волі. Якби була державна ідеологія, всі знали б, що бути обраним і не піклуватися про народ можна трактувати як злочин, державний паразитизм. Нам нав’язали думку, що в цій справі перемагає сильніший, хитріший, підступніший. Принцип, що переможців не судять, відсуває на другий план гуманізм, порядність, послідовність,  відповідальність.

Юнаків і дівчат виховують на псевдоінтернаціональних засадах, байдужості до національного, рідного. У школах і вишах свідомо залишили поза увагою християнську мораль, державний патріотизм. Тож у  справі, про яку йдеться, вони знають і використовують наїжджену десятиліттями, передбачену закостенілим виборчим законодавством дорогу: пустопорожні промови, науково не обґрунтовані  програми, гучні патріотичні  заклики, шокові, недоведені  викриття,  гострі загадкові  заяви й ще багато іншого інструментарію для, даруйте, пудрення мізків пересічному українцеві й  досягнення своєї мети — місця в парламенті, уряді, Адміністрації Президента, щоб використати його для власного збагачення. 

Тривалий час мучився над виробленням свіжої концепції розв’язання цієї проблеми, формуванням таких механізмів, які б дали змогу виправити патову ситуацію.  Та коли держава не зацікавлена у таких змінах, щось придумати неможливо. Аби вони відбулися, необхідно небагато. Змінити виборчу законодавчу базу, домогтися її виконання. Забезпечити, щоб до Верховної Ради увійшли  люди справді відповідальні, державотворчі. І зміни  не забаряться.

Українці понад 25 років активно топчуться на місці. Одні, розчарувавшись, виїхали за кордон, інші вирішили пересидіти до кращих часів на Батьківщині, а ще інші роблять за гроші чи через власну обмеженість чорну роботу на шкоду державності, на шкоду людям, з якими живуть і які хочуть миру, злагоди й творення для нащадків.

Необхідно усвідомити й пам’ятати:  відповідальність за програму посилюється тим, що її розробляють і впроваджуватимуть в умовах адміністративно-територіальної реформи. Це створює умови для втілення молодіжних ініціатив,   розкриває нові можливості. Адже досягти  реалізації пропозицій  в умовах нинішнього виборчого законодавства, по суті,  неможливо. То спробуємо  діяти від протилежного. Досить бавитися в політику. Покликання сучасної молоді — здійснювати господарські справи, робити конкретну роботу в ім’я своєї громади, краю, держави. Якщо такий підхід не буде зрозумілим політикам і чиновникам, вони не державні, компетентні, відповідальні люди, а свідомо гальмують реформи.

У цих обставинах слід упровадити у виборчий процес своєрідну організаційну революцію знизу. Громадськість повин­на, відповідно до специфіки регіону, району чи об’єднаної територіальної громади, виявити проблеми у соціально-економічній царині, визначити соціально-економічні, технічні, екологічні та інші пріоритети розвитку. Тобто скласти перелік соціально-економічних завдань територіальної громади і встановити своєрідний тендер або конкурс між численними політичними партіями та течіями на ефективне їх розв’язання й у такий спосіб довести їхню господарську діловитість, патріотичну боєздатність чи конкурентоспроможність у політичній анархії.

Необхідним елементом цього процесу має стати розроблення зрозумілої системи особистої та колективної  відповідальності за невиконання проголошених зобов’язань і декларацій. Скажімо, відкликання представників партії з усіх керівних посад, письмова відмова партійного формування  більше ніколи не висуватися на виборні та керівні посади. Крім того, пожертва керівними органами партії свого майна, статків і заощаджень на користь  доброчинних  регіональних і державних фондів. Щоб не кортіло безвідповідально брехати  своєму народові й державі. До того ж у засобах масової інформації розкритикувати брехунів, базік і провокаторів, що десятиліттями водять за ніс українців.

Вважаю, що такий підхід до розв’язання виборчої  проблеми дасть змогу встановити  хоч якийсь фільтр на шляху до керівного крісла,  посилити колективну й особисту відповідальність за бездіяльність на керівних державних посадах.

Богдан АНДРУШКІВ,
завідувач кафедри
Тернопільського національного
технічного університету імені Івана Пулюя,
письменник,

для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua